Recept Velikonoční mazanec - Kulič paschálnyj

Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mléko v malém rendlíku zahřejeme. Jakmile se začnou na hladině mléka tvořit bubliny, odstavíme ho z ohně. Do velké mísy dáme 1/3 šálku mouky. Přelijeme ji teplým mlékem. Ušleháme dohladka. Necháme zchladit dovlažna. V malé míse v teplé vodě rozpustíme kvasnice, s přidáním cukru a vlijeme k mléku s moukou. Dobře promícháme. Na teplém místě necháme chvíli odstát, do vytvoření bublin. Přimícháme 2 vejce, žloutky, máslo, vanilku a citrónovou kůru. Postupně, po jednom šálku, přidáme zbývající mouku a vždy dobře promícháme. Když se začíná formovat těsto, vyklopíme ho na lehce pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto *(asi 10 minut)*. Lehce zapracujeme rozinky. Těsto přeneseme do olejem lehce vytřené mísy a těsto obalíme olejem. Překryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout. Po vykynutí těsto srazíme a opět necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly a vytvarujeme z nich kulaté bochánky. Těsto přeneseme do dobře vymazané, vysoké, kulaté formy. Pokud ji nevlastníme, pomůžeme si s plechovkou od kávy, vyloženou pečicím papírem. Formu naplníme nanejvýš do její jedné třetiny. Těsto překryjeme a necháme dalších asi 40 minut kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 190 °C *(375 °F)*. V malé misce rozšleháme vajíčka s dvěma lžícemi vody. Vykynuté bochánky lehce potřeme a pečeme asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C *(325 °F)* a pečeme dalších 30 minut. Teplotu snížíme na 135 °C *(275 °F)* a dopečeme po dobu 20-25 minut, do zlatohněda. Po upečení je necháme zčásti vychladnout ještě ve formě, asi 5-10 minut. Pak je vyjmeme a přeneseme na měkkou podložku – utěrkou pokrytý polštář *(nikdy je nedáváme na tvrdý podklad, buď by jejich objem klesl nebo by se úplně rozpadly)*. Během chlazení měníme pozici bochánků. *Poznámka:* Ve starém Rusku byly Velikonoce dnem velkého hodování. Na dlouhých tabulích byla servírována grilovaná prasata, párky a sladké dorty, zvláště "пасха" *(nepečený moučník z tvarohu, zakysané smetany, vajec, rozinek, mandlí, kandovaného ovoce a citrónové šťávy)* a "кулич". Poslední zmiňovaný byl takovou vzácností, že se při kynutí obkládal polštáři, aby bylo těsto v teple a nesrazilo se a úzkostlivé hospodyně dokonce držely své muže ve vysokých a těžkých válenkách a rozpustilé děti po celou dobu pečení kuliče, mimo kuchyň. Hluboko do povrchu koláče se vrývala písmena "XB" [chv] = "Христос Воскресе!" *(Kristus vzkříšen!)* Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 12.03.07 vloženo
  • 5971x zobrazeno

Ingredience

  • 1 šálek mléka
  • 1/3 šálku mouky *(all-purpose)*
  • 2 1/2 balení aktivních suchých kvasnic *(po 7 g)*
  • 3 KL cukru
  • 1/2 šálku teplé vody *(40 °C = 110 °F)*
  • 2 vejce
  • 10 žloutků
  • 3/4 šálku rozpuštěného másla
  • 2 KL vanilkového extraktu
  • 2 KL citrónové kůry
  • 5 šálků mouky *(all-purpose)*
  • 3/4 šálku rozinek
  • 1 vejce
  • 2 PL vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční mazanec - Kulič paschálnyj

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Houbová smaženice Houbová smaženice
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz