Recept Velikonoční mazanec dle mé babičky

PetS Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Velikonoční mazanec dle mé babičky

Postup

Uděláme kvásek.Do mísy dáme část mouky. Do ní vlahý tuk, vajíčka + žloutky, cukr a pak teprve až zbytek mouky. Dodáme zbývajíci ingredience. A pořádněme hněteme( když jsem začínala vařit, tak jsem dlouho nemohla přijít na to, proč se mi nedaří kynuté těsto.Až moje zlatá a milovaná babička, když už mi ze zoufalství koukala pod ruce, mě upozornila, že se těsto musí pořádně "zadělat"). Pak necháme asi půl hodinky kynout.Uděláme 3 bochánky a dáme na vymazaný plech. Ještě necháme kynout na plechu.pak pomažeme žloutkem(přidávám do něj trochu mléka a van.cukru pro lepší barvu hotového mazance) a posypeme mandlovými lupínky.Prý správný mazanec, by měl mít na sobě kříž.Dělám ho nůžkami před potřením žloutkem.Pak pečeme v předehřáté trobě do zlatova.

Recept je z kategorií: Vánočky Velikonoční recepty

Nahlásit recept

  • 18.03.08 vloženo
  • 30672x zobrazeno

Ingredience

  • Ingredience :
  • 1/2 l mléka
  • kostka droždí (t.j. 42 g)
  • lžíce cukru
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 2 dl tuku (hera+olej)
  • 1 kávová lžička soli
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • rozinky
  • citr.kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • na zdobení : mandlové lupínky

Doporučená příloha

  • pomlázka, hlavně strávníci, kterým chutná

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční mazanec dle mé babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Velikonoční mazanec dle mé babičky

Evjanka
2 příspěvky 13.4.21 20:23
Poděkování

Mockrát děkuji za podrobné popsání a přeji krásný zbytek dne :srdce:

Ala_V
112 příspěvků 5.4.21 14:54

Zadělat kynuté těsto - je několik možností.
Nejlehčí - pekárna chleba, program Těsto. Doporučuji na začátku trochu promíchat, ať nezůstanou cucky.
Robot to taky umí.
I šlehač s metličkami ve tvaru spirály.
Další možnost je vařečka, ale stačí i ruka :)
Důležité je, aby se těsto nelepilo a abyste měla pocit, že se v něm tvoří bublinky.
Pokud jste úplný začátečník, využijte youtube.com , např. https://www.youtube.com/watch?…
nebo zde https://www.youtube.com/watch?…
Chce to trochu času, ale kynuté těsto Vás dostane na „vyšší level“. A ocenění okolí nedá na sebe dlouho čekat. Jenom nezapomenout, že to vždy chce čas: zadělání kvásku 5-10 min, hnětení 10-15 min, kynutí 40-60 min. Držte se! :mavam:

Zuzka1973
2375 příspěvků 4.4.21 23:52

@Evjanka - prostě: pořádně prohníst… propracovat… Ne jen tak halabala promísit ;)

Evjanka
2 příspěvky 3.4.21 22:28
Zadělat

Dobrý den, co znamená „pořádně zadělat“? A jak se to dělá? Můžete mi to prosím popsat? Jsem úplný začátečník. Předem děkuji.

jolana
5068 příspěvků 18.4.11 22:13
;)
pepicek
1309 příspěvků 22.3.10 10:59
Re: Velikonoční mazanec dle mé babičky - přidán obrázek

díky Péťo :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz