Recept Velikonoční bochánky - Osterpinzen

penda Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V malé misce zalijeme anýzová semena bílým vínem a necháme 3 hodiny máčet. Poté semena přecedíme, vymačkáme a slité víno uchováme na potom. V zadělávací míse smícháme droždí, 3 šálky mouky, cukr a 1 lžičku soli. Pečlivě promícháme. Ve středu uděláme důlek. V rendlíku smícháme mléko a máslo. Ohříváme na středním ohni, až se máslo rozpustí a mléko je horké. Horké mléko spolu s rozpuštěným máslem vlijeme do vytvořeného důlku. Směs promícháme a poté šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hedvábně hladké těstíčko. Zašleháme žloutky, špetku soli, citrónovou kůru, slité víno a zbývající mouku. Mísíme tak dlouho, dokud se veškerá mouka nezapracuje do těsta. Těsto musí být vláčné. Překryjeme čistou utěrkou a necháme 45 minut na teplém místě vykynout do zdvojnásobení objemu. Lehce vymažeme máslem pečicí plech nebo ho vyložíme papírem na pečení. Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 12 stejných dílů. Každý zpracujeme v hladký, kulatý bochánek. Bokem oddělíme asi 8 cm *(3")* pás těsta, kterým vyplníme na připraveném plechu strany. Bochánky překryjeme a necháme na teplém místě zdvojnásobit kynutím svůj objem, asi 45 minut. Troubu předehřejeme na 160 °C *(325 °F)*. Bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ostrým nožem nařízneme na povrchu každého bochánku kříž, asi 4 cm *(1 1/2")* dlouhý. Pečeme 20-25 minut, do zlata. Na kuchyňské mřížce necháme bochánky vychladit. *Poznámka:* Osterpinzen se objevuje na pultech rakouských pekařství už v době předvelikonočního půstu. Mandlový bochánek je zde oblíben. Omamnou anýzovou vůni způsobuje máčení anýzových semen v bílém víně. Kvalitní propečení bochánku mají na svědomí vaječné žloutky a poměrně dlouhá doba pomalého pečení. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007) - The Great Holiday Baking Book.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 12.03.07 vloženo
  • 3214x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 šálek bílého vína
  • 1 PL celých anýzových semen
  • 2 sáčky aktivního suchého droždí *(14 g)*
  • 5-5 1/2 šálku nebělené mouky *(all-purpose)*
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 KL soli
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku nesoleného másla, nakrájeného na kousky
  • 4 velké žloutky
  • špetka soli
  • 1 KL nastrouhané citrónové kůry;
  • *Poleva:*
  • 1 velké vajíčko, rozšlehané.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční bochánky - Osterpinzen

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz