Recept Velikonoční bochánky - Osterpinzen

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V malé misce zalijeme anýzová semena bílým vínem a necháme 3 hodiny máčet. Poté semena přecedíme, vymačkáme a slité víno uchováme na potom. V zadělávací míse smícháme droždí, 3 šálky mouky, cukr a 1 lžičku soli. Pečlivě promícháme. Ve středu uděláme důlek. V rendlíku smícháme mléko a máslo. Ohříváme na středním ohni, až se máslo rozpustí a mléko je horké. Horké mléko spolu s rozpuštěným máslem vlijeme do vytvořeného důlku. Směs promícháme a poté šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hedvábně hladké těstíčko. Zašleháme žloutky, špetku soli, citrónovou kůru, slité víno a zbývající mouku. Mísíme tak dlouho, dokud se veškerá mouka nezapracuje do těsta. Těsto musí být vláčné. Překryjeme čistou utěrkou a necháme 45 minut na teplém místě vykynout do zdvojnásobení objemu. Lehce vymažeme máslem pečicí plech nebo ho vyložíme papírem na pečení. Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 12 stejných dílů. Každý zpracujeme v hladký, kulatý bochánek. Bokem oddělíme asi 8 cm *(3")* pás těsta, kterým vyplníme na připraveném plechu strany. Bochánky překryjeme a necháme na teplém místě zdvojnásobit kynutím svůj objem, asi 45 minut. Troubu předehřejeme na 160 °C *(325 °F)*. Bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ostrým nožem nařízneme na povrchu každého bochánku kříž, asi 4 cm *(1 1/2")* dlouhý. Pečeme 20-25 minut, do zlata. Na kuchyňské mřížce necháme bochánky vychladit. *Poznámka:* Osterpinzen se objevuje na pultech rakouských pekařství už v době předvelikonočního půstu. Mandlový bochánek je zde oblíben. Omamnou anýzovou vůni způsobuje máčení anýzových semen v bílém víně. Kvalitní propečení bochánku mají na svědomí vaječné žloutky a poměrně dlouhá doba pomalého pečení. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007) - The Great Holiday Baking Book.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 12.03.07 vloženo
  • 3051x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 šálek bílého vína
  • 1 PL celých anýzových semen
  • 2 sáčky aktivního suchého droždí *(14 g)*
  • 5-5 1/2 šálku nebělené mouky *(all-purpose)*
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 KL soli
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku nesoleného másla, nakrájeného na kousky
  • 4 velké žloutky
  • špetka soli
  • 1 KL nastrouhané citrónové kůry;
  • *Poleva:*
  • 1 velké vajíčko, rozšlehané.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční bochánky - Osterpinzen

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz