Recept Velikonoční bochánek a věnec

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Velikonoční bochánek a věnec

Postup

Plech vymažeme máslem. Rozinky spaříme horkou vodou a necháme okapat. Mouku prosijeme do hluboké mísy, osolíme a v jejím středu vyhloubíme důlek. Rozdrobíme do něj droždí, přilijeme trochu vlažného mléka a cukru a povrch poprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek *(asi 15 minut)*. Mandle, citronát a okapané rozinky promícháme s rumem a necháme 30 minut uležet. Do vzešlého kvásku přidáme zbylý cukr, rozpuštěné, zchladnuté máslo a sůl a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho přidáme rozinky s rumem, vytvarujeme bochánek a necháme 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve středu bochánku, na jeho vrcholu, uděláme zářezy ve tvaru kříže, asi 2 cm hluboké, a pečeme 50-60 minut. Ještě horký bochánek potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. Z druhé části těsta upleteme jeden nebo dva věnce, potřeme je rozšlehaným žloutkem, pocukrujeme, posypeme mandlovými lupínky a pokapeme rumem. Pečeme stejně jako bochánek. *1 řez má přibližně 1240 kJ, tj. 295 kcal.* Čerpáno z knihy Back vergnügen wie noch nie (2003).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 03.03.07 vloženo
  • 4704x zobrazeno

Počet porcí

  • 30 porcí

Ingredience

  • *Suroviny na upečení 1 bochánku a 1-2 věnců:*
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 80 g droždí
  • 1/2 l vlažného mléka
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 200 g nasekaného citronátu
  • 300 g sultánek
  • 2 cl rumu
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g mandlových lupínků
  • 50 g cukru
  • 3 PL rumu
  • máslo na vymazání plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční bochánek a věnec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz