Recept Veľkonočný syrek Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z východného Slovenska.

Postup

1. recept
Mlieko, rozmiešame s vajcami, pridáme soľ, umyté hrozienka a povaríme.
Prevarené scedíme cez čistý obrúsok (utierku).
Dobre odkvapkanú masu sformujeme do úhľadného tvaru (bochník, valec), potrieme žĺtkom a mierne zapečieme v rúre.
Vychladnutý syrek nakrájame a podávame k šunke s chrenom, alebo chrenovou omáčkou.

2. recept
Mlieko uvaríme a ešte do vriaceho pomaly prilievame vopred rozšľahané a osolené vajcia.
Do mlieka pridáme aj niekoľko zrniek nového korenia.
Keď vaječná masa začne hustnúť a zrážať sa, vylejeme ju do navlhčenej riedkej utierky.
Tesne nad hrudkou utierku pevne zviažeme a necháme pomaly odtiecť.

Poznámka: v minulosti nepoznali vymyslenosti typu polotučné mlieko (o odtučnenom ani nevraviac!). Bežné kravské mlieko po nadojení má okolo 4 % tuku. Preto jednoznačne použiť mlieko plnotučné, prípadne je možné ho aj nastaviť sladkou smotanou.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 19.01.10 vloženo
  • 3164x zobrazeno

Ingredience

  • 1. recept:
  • 0,5 l mlieko
  • 5-6 vajec
  • 20 g soľ
  • 50 g hrozienka
  • 2. recept:
  • 2,5 l mlieko
  • 20 - 24 ks vajcia
  • nové korenie
  • soľ

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Veľkonočný syrek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5065 příspěvků 28.03.13 16:48
:)
 
Louis
129 příspěvků 30.03.10 07:29
Re: Veľkonočný syrek (PRA)

Medjo,
maminka byla velmi moudrou ženou!

 
Medjo
145 příspěvků 19.01.10 22:46
Re: Veľkonočný syrek (PRA)

Tohle mamka dělávala. Jestli si dobře pamatuji, tak pod názvem „hrudka“. Nějak nám to nikdy k srdci nepřirostlo, ale ona tu tradici prostě držela a držela:)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz