Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z východného Slovenska.
1. recept Mlieko, rozmiešame s vajcami, pridáme soľ, umyté hrozienka a povaríme. Prevarené scedíme cez čistý obrúsok (utierku). Dobre odkvapkanú masu sformujeme do úhľadného tvaru (bochník, valec), potrieme žĺtkom a mierne zapečieme v rúre. Vychladnutý syrek nakrájame a podávame k šunke s chrenom, alebo chrenovou omáčkou. 2. recept Mlieko uvaríme a ešte do vriaceho pomaly prilievame vopred rozšľahané a osolené vajcia. Do mlieka pridáme aj niekoľko zrniek nového korenia. Keď vaječná masa začne hustnúť a zrážať sa, vylejeme ju do navlhčenej riedkej utierky. Tesne nad hrudkou utierku pevne zviažeme a necháme pomaly odtiecť. Poznámka: v minulosti nepoznali vymyslenosti typu polotučné mlieko (o odtučnenom ani nevraviac!). Bežné kravské mlieko po nadojení má okolo 4 % tuku. Preto jednoznačne použiť mlieko plnotučné, prípadne je možné ho aj nastaviť sladkou smotanou.
Recept je z kategorií: Studená kuchyně
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Veľkonočný syrek
5068 příspěvků 28.3.13 16:48
129 příspěvků 30.3.10 07:29
Medjo,
maminka byla velmi moudrou ženou!
145 příspěvků 19.1.10 22:46
Tohle mamka dělávala. Jestli si dobře pamatuji, tak pod názvem „hrudka“. Nějak nám to nikdy k srdci nepřirostlo, ale ona tu tradici prostě držela a držela:)