Recept Veľkonočná baba Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z Dolnej Súče.

Postup

Údené mäso, klobásu a slaninu uvaríme do mäkka.
Mäso pokrájame na kúsky, klobásu na kolieska.
Uvarenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme. Žemle pokrájame na kúsky a v mise ich prelejeme asi 2 dcl vývaru. Na ne vysypeme pokrájané mäso a klobásu, pridáme korenie, soľ, niekoľko vajec a nakoniec opraženú uvarenú slaninu. Všetko dobre premiešame.

Masu kladieme do vymasteného pekáča a vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme, kým nie je na povrchu ružová. Najchutnejšia je teplá, ale je sa aj studená.

Tip: aby bola baba jemnejšia, z pridávaných vajíčok oddelíme bielka, vyšľaháme ich na sneh a ten do masy jemne vmiesime.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.01.10 vloženo
  • 4805x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg údené bravčové mäso (najlepšie z lopatky)
  • 0,25 kg domáca klobása (mäkkšia)
  • 0,1 kg slanina
  • 10 žemlí
  • 6-10 vajec
  • korenie
  • soľ
  • tuk

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Veľkonočná baba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
kltko  19.01.10 14:48
Re: Veľkonočná baba (PRA)

esmeraldo - všetko už bolo vynájdené :o) aspoň čo sa jedla týka, história má pred nami náskok pár tisícročí

a samozrejme, do veľkonočného jedla sa určite nejaká zeleň hodí, či už spomenuté petržlenová vňať alebo mladá žihľava, určite by sa zniesla aj posekaná pažítka, listy medvedieho cesnaku, či trochu špenátu alebo mladej púpavy /pampelišky/

 
Alis
2617 příspěvků 19.01.10 13:21
Re: Veľkonočná baba (PRA)

a nezapomenutelnou dělá naše milá Blanka.xy :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.01.10 12:45
Re: Veľkonočná baba (PRA)

Ráda se nechám poučit. A se mnou jistě i ostatní Labužníci:oops:

 
casino
4463 příspěvků 19.01.10 05:32
Re: Veľkonočná baba (PRA)

Toto je jednodušší forma :-) Hlavička je z: vepřového, telecího a uzeného masa… a hlavně tam musí být jarní býlí.

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.01.10 03:53
Re: Veľkonočná baba (PRA)

Nepoužívá se pro něco podobného název Velikonoční hlavička?
Pro kopřivy bych musela dost daleko, tak do toho přidávám jakékoliv býlí.

 
jan.alois
37 příspěvků 19.01.10 03:48
Re: Veľkonočná baba (PRA)

Udělej babu a nacpi do kuřete s dej upéct lahůdla.

 
jan.alois
37 příspěvků 19.01.10 03:46
Re: Veľkonočná baba (PRA)

U nás se ještě dává mleté vepřové a kopřivy.

 
jolana
5064 příspěvků 19.01.10 02:49
Re: Veľkonočná baba (PRA)

http://www.youtube.com/watch?…

Toto je uplne fantasticke jedlo!

 
martinsog
103 příspěvků 19.01.10 01:42
Re: Veľkonočná baba (PRA)

Výborná papina. Pridávam ešte 2-3 strúčiky prelisovaného cesnaku a „tak akurát“ petrželovej vňate. A z vlastnej skúsenosti odporúčam navrhnutý tip.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Houbová smaženice Houbová smaženice
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz