Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z Dolnej Súče.
Údené mäso, klobásu a slaninu uvaríme do mäkka. Mäso pokrájame na kúsky, klobásu na kolieska. Uvarenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme. Žemle pokrájame na kúsky a v mise ich prelejeme asi 2 dcl vývaru. Na ne vysypeme pokrájané mäso a klobásu, pridáme korenie, soľ, niekoľko vajec a nakoniec opraženú uvarenú slaninu. Všetko dobre premiešame. Masu kladieme do vymasteného pekáča a vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme, kým nie je na povrchu ružová. Najchutnejšia je teplá, ale je sa aj studená. Tip: aby bola baba jemnejšia, z pridávaných vajíčok oddelíme bielka, vyšľaháme ich na sneh a ten do masy jemne vmiesime.
Recept je z kategorií: Vepřové maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Veľkonočná baba
esmeraldo - všetko už bolo vynájdené
) aspoň čo sa jedla týka, história má pred
nami náskok pár tisícročí
a samozrejme, do veľkonočného jedla sa určite nejaká zeleň hodí, či už spomenuté petržlenová vňať alebo mladá žihľava, určite by sa zniesla aj posekaná pažítka, listy medvedieho cesnaku, či trochu špenátu alebo mladej púpavy /pampelišky/
a nezapomenutelnou dělá naše milá Blanka.xy
4813 příspěvků 19.1.10 12:45
Ráda se nechám poučit. A se mnou jistě i ostatní Labužníci .
Toto je jednodušší forma
Hlavička je z: vepřového, telecího a
uzeného masa… a hlavně tam musí být jarní býlí.
4813 příspěvků 19.1.10 03:53
Nepoužívá se pro něco podobného název Velikonoční hlavička?
Pro kopřivy bych musela dost daleko, tak do toho přidávám jakékoliv býlí.
37 příspěvků 19.1.10 03:48
Udělej babu a nacpi do kuřete s dej upéct lahůdla.
37 příspěvků 19.1.10 03:46
U nás se ještě dává mleté vepřové a kopřivy.
5068 příspěvků 19.1.10 02:49
http://www.youtube.com/watch?…
Toto je uplne fantasticke jedlo!
Výborná papina. Pridávam ešte 2-3 strúčiky prelisovaného cesnaku a „tak akurát“ petrželovej vňate. A z vlastnej skúsenosti odporúčam navrhnutý tip.