Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Velký asi 6 litrový hrnec naplnit vodou. Přivést do pomalinkého varu. Připravit pěnu: Našlehat bílky do pevných kopečků a postupně do nich zašlehat cukr tak, aby vznikl lesklý a pevný sníh. Pomocí dvou lžic vytvarovat 4 nočky ve tvaru vajec a po dvou je vložit do mírně probublávající vody. Po 3 minutách je obráti, a nechat je další 3 minuty ztuhnout (poach). Přendat je na mřížku a nechat je vychladnout. Připravit crème anglaise: Do kastrolku nalít mléko, podélce rozkrojit tobolku vanilky a vyjmout semínka do mléka i s tobolkou. Přivést do pomalého varu, odstavit a nechat táhnout asi 15 minut. Našlehat žloutky s cukrem do světla a lehka a v pomalém pramínku přilévat mléko. Míchat do hladka. Kastrolek vrátit na pomalý oheň a za stálého míchání vařit tak dlouho, až se prstem může udělat cestička na obrácené straně vařečky, asi 15 - 20 minut. Přecedit do misky a zchladlou omáčku dát do chladničky. Připravit karamel: V malém kastrolku na nízké teplotě smíchat cukr s vodou, přikrýt a přivést k varu. Vařit 3 minuty, sundat pokličku a vařit dá, až začne cukr měnit barvu do zlatova, asi 5 - 6 minut. Odstavit a ihned použít. Jak podávat: Do hlubokých talířů nalít víc jak 1 cm crème anglaise, nahoru položit pěnové¨ vejce¨ a pokapat ho slabým pramínkem karamelu. Nahoře posypat mandlemi. Tak připravit všechny 4 porce a ihned je podávat. P.S. Existuje francouzský recept na plovoucí ostrov "Ille Flottante":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=25309 z upečené sněhové pěny na moři custard/creme anglais, který se často nesprávně zaměňuje s tímto francouzským receptem na dessert Œuf à la neige , neboli vejce ve sněhu, což jsou malé jakoby nočky připravené jako ztracená vejce.
Recept je z kategorií: Dezerty
Pastis
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vejce ve sněhu - Œuf à la neige
já ten Sauternes mám napsaný u těch dalších dvou receptů a u tohoto jsem opoměla ;o)
Přeji Ti dobrou noc!
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
teda Pastis si k tomu neumim predstavit. My k tomu pijem dezertni vina, treba Sauternes.
Ale priste to vyzkousim.
Pastis mame v baru stale a nejlepe si ho vychutname v lete na terasce. Je to velice osvezujici.
je to francouzský likér s anýzovým ochucením, který se podává jako aperitiv. Míchá se s vodou a někdy ledem, čímž se mění vzhled nápoje z čirého na mléčný (tak nějak), Nejspíš si vzpomeneš, když řeknu Pernod Ricard, což se sice pije po celé Francii, ale možná z knih atd. se více vztahuje k Provence, hře péranque a tedy k jižní Francii.
Měj se pěkně!
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Prosím o doplnění mých vědomostí: co je to pastis? Děkuji.
Ano babi, je to krásné o tom mluvit, zvláště, když to bylo v padesátých létech minulého století…
je to zajímavé a už jsme o tom mluvili u jiného receptu, že různé pokrmy neznají národnostní hranice. Ale jak buraci říká, dobroty se prostě neutají ;o)
Zdraví,
jsem moc ráda, že nočky znáš. Ten recept o kterém zde mluvíš je také už přidaný s označením PRA. Měla jsem napsané tři recepty, ale musela jsem jít dávat na stůl ;o) Je to vlastně docela rychlý dezert, že ano.....Děkuji Ti za přečtení receptu a přeji Ti dobrou noc!
Buráci…to je možné…proto píši, že svět je malý…
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Nase babicka, ktera tyto nocky delavala, pochazela z Volyne:-) Proste je to takova dobrota, ze se to neutaji:-)
Jak je ten svět malý… podobný recept, bez karamelu nám dělávala maminka Ili od maďarských hranic u Ostrihomu…
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, neco podobneho se u nas delalo pod nazvem Papirove knedliky. Postup byl stejny, pouze nocky se varily v mlece (postupne, aby se nepotrebovalo tolik mleka) a to mleko se pak pouzilo na vyrobu kremu (po uvareni nocku se pridal vanilkovy lusk a pak uz byl postup stejny). Ale s tim pastisem to musi byt dobrota:-) Pekny vecer.