Recept Vejce do skla z mikrovlnky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jednoduchý, doba přípravy přibližně 2 minuty.

Postup

Rozklepneme vejce do skleničky a lehce poprášíme špetičkou soli. Vidličkou nebo párátkem propícháme vejce aby nevybuchlo, a vložíme do mikrovlnky. "Vlníme" 1 minutu a můžeme podávat. Tato příprava je velmi rychlá a "bezbolestná" ve smyslu chlazení horkých vajec, neboť si vejce rozklepneme do skleničky přímo zastudena. Kdo chce a zvolí si způsob se salámem či slaninou, na spodek, ještě před vložením vejce, vloží nadrobno nakrájený salám či slaninu.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 26.06.13 vloženo
  • 6015x zobrazeno

Čas přípravy

  • Přibližně 5 minut.

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • Sklenička nebo hrneček
  • vejce (jedno i více, podle chuti strávníka)
  • špetka soli
  • možno přidat trochu nadrobno nakrájené slaniny či salámu.

Doporučená příloha

  • Chléb s máslem, nebo margarinem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vejce do skla z mikrovlnky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vejce do skla z mikrovlnky

birkana
1687 příspěvků 29.6.13 07:43

@esmeralda píše: Proto vřele doporučuji tento udělátor:

http://images.google.com/search

Ta plastová „pánvička s poklicí“ na dvě vejce je přesně to „udělátko“ o kterém píšu níže (26. 6. 13 19:19). Tehdy to bylo prodáváno v nějakém supermarketu. Také jsem nedávno viděla v teleshopingu kterési slovenské TV formičku na vaření vajec bez skořápky, ale k vaření ve vodě - takové plastové třičtvrtěvejce s víčkem.

Příspěvek upraven 29.06.13 v 07:50

esmeralda
4813 příspěvků 29.6.13 03:52

Ha ha, já vůbec netvrdím, že by měl mít někdo mikrovlnku povinně rád.
Jenom se to asi musí umět.

Vajíčka jsou potvory a i přes propíchnutí mohou explodovat. Proto vřele doporučuji tento udělátor:

http://images.google.com/search?…

Předpokládám, že by měl být k dostání v laciných čínských obchodech jako tady.

Ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by poznal rozdíl mezi vejci z mikrovlnky a těmi vařenými konvenční metodou.

A když už náhodou nastane výbuch (tento fenomén se nazývá Superheating a už se tady kdysi diskutoval), mikrovlnka je vytřená za půl minuty.

Cisajda
37 příspěvků 28.6.13 13:19
Zase ta vajíčka

Pro Birkana: ano přesně teka vlním při 750 W. :lol: :lol: :lol: :lol:

Zuzka1973
2361 příspěvků 27.6.13 16:22

@Eja Jak jde o vejce, tak jsem taky pro klasickou přípravu, ač mikrovlnku na určitý věci ráda využívám…
Prostě jsou „po klasicku“ tak nějak lepší… 8)

@Cisajda Mám doma kuchařku pouze pro mikrovlné vaření a vlastně cokoli se vlní, je nejlíp nechat po „cinknutí“ dojít. Už jsem si díky tý knize troufla na ledacos v mikrovlncee, ale jsou jídla, která už si v ní neudělám a zase naopak je několik věcí, které už ani jinde nedělám, než v mikrovlnce…

Eja
3862 příspěvků 27.6.13 15:40

Tak já dámy nevím :think: když už tak už, když cholesterol, tak se vším všudy…volské oko v lívanečníku na máslíčku…jo :mrgreen: ale neberte mne vážně, já jsem zapřísáhlý odpůrce mikrovlnotrúby ( Esme, nečti to :mrgreen: )

birkana
1687 příspěvků 27.6.13 14:48

Ještě bych chtěla doplnit upozornění pro ty, kdo budou chtít vyzkoušet 8o

Mikrovlnky mají různý výkon: 650 - 1200 W (obě varianty vlastním). Pak bychom měly, @Cisajda, zmínit, při jakém výkonu „vlníme“ :think: Já bych se přikláněla ke zlaté střední cestě pro většinu výrobků, tj. cca 750 W. Co ty na to?

Cisajda
37 příspěvků 27.6.13 14:38
Vejce z mikrovlnky

Birkano, přesně tak, než jsem to „vychytala“, taky to trošku bouchlo, ale max se „nadzvedl“ ten poklo(pec) :-D :lol: :mrgreen: a zadržel to, aby to vajíčko neohodilo troubu. Ten čas, opravdu okolo 40ti sec, ale je pravda, že mě nenapadlo to nechat „dojít“. Hned to rvu ven a baštím
:cert:

birkana
1687 příspěvků 27.6.13 14:24

@Cisajda, tento lis na citrón mám ve žlutooranžové 8o Nápad je to báječný - hlavně kdyby to bouchlo, víko zachytí většinu obsahu.

Ano, ten čas by souhlasil a možná bych ještě ubrala na 30 sec a nechala „dojít“ :think:

Cisajda
37 příspěvků 27.6.13 14:12
vejce z mikrovlnky (tak trochu volský oka)

Asi určitě všichvni znáte, úplně, obyčejné „mačkátko“ na citron. (Mistička a na to poklop s dirkama.)
Já tot "zařízení používám na volský voči v mikrovlne a to tak, že prstíkem, obaleným v másle vymažu tu mističku, do klepnu celé vajíčko, osolím, okořením, případně i plátkem sýra přeložím. Mističku zavřu tím poklopem s dírkama (dříve na mačkání citronové šťávy :-)
:roll:
A těmi dirkami tam jde vzduch, vajíčko nebouchne, ale minuta je moc. Já mám vyzkoušeno 40 sec a je tak akorát. Je to přesně tahle mistička :P

Eja
3862 příspěvků 26.6.13 19:35

:mrgreen: Hih, já vím, proč mikrovlnotrúbu v kuchyni NEMÁM
Birkano :potlesk:

birkana
1687 příspěvků 26.6.13 19:19

@hippolyta @Zuzka1973 @jolana, před časem jsem viděla u kolegyně takové plastové „udělátko“ na vaření vajec v mikrovlnce. V návodu bylo uvedeno, že se má chvíli vlnit na půl výkonu, pak vypnout, počkat a dovlnit!!! Tento recept mi přišel tak nějak jako blábol. Proto jsem se na to vrhla s vyhrnutými rukávy :twisted:

V průběhu mého experimentu vejce na povrchu zkoagulovalo, propíchnutá místa se zacelila a exploze již byla neodvratná :cert: :cert: :cert:

Chci ukázat jako Jára Cimrman - Tudy ne, přátelé, tudy cesta nevede!"

Jsem potěšena, že jsem přispěla k vaší dobré náladě :mavam: :mavam: :mavam: (A to myslím upřímně :lol: )

A já jsem vůbec pro „každou špatnost“ :jazyk: Mimochodem, ta mikrovlnka je teď předpisově čistá, už to potřebovala :oops:

jolana
5068 příspěvků 26.6.13 19:06

:mrgreen: ja som sa tiez zo srdca zasmiala..birkana, vies ako to byva:cudzie nestestie (uklid) neboli :mrgreen:..raz som tlkla mak, tiez ako obet rozpravy na Lab…skoro ma porazilo.. :mrgreen: :hug:

Příspěvek upraven 26.06.13 v 19:07

Zuzka1973
2361 příspěvků 26.6.13 19:04

@birkana Propíchala jsi něčím žloutek? Do mikrovlnky se musí všechno propíchat… vejce, párky, klobásy… i rajče nebo cokoli, co se „nafukuje“.

Mimochodem, ty samé skleničky jsem měla kdysi také, ale nevydržely pád špatně zavěšené poličky… :)

EDIT - Promiň, přehlídla jsem, žes propíchnutí nevynechala…

Tak to už fakt netuším, kde je chyba :lol: :think:
Já v mikrovlnce zkoušela zatím jen omeletu nebo volské oko, ale jak jde o vejce - na ta je mikrovlnka krátká… vajíčka upřednostňují klasickou, lety osvědčenou, proceduru ;)

Příspěvek upraven 26.06.13 v 19:09

hippolyta
394 příspěvků 26.6.13 18:26

Tak tomu říkám oběť vědě :- ). Nevím proč, ale rozveselilo mě to - což je v dnešních dnech velmi zapotřebí.

birkana
1687 příspěvků 26.6.13 18:10

Mé milé dámy @Zuzka1973, @Eja, v zájmu vědy jsem provedla experiment v mikrovlnce :jazyk: Ve varném skle jsem rozklepnuté vejce několikrát propíchala skrznaskrz a začala „vlnit“. Při výkonu 750 W po 40-ti vteřinách došlo k explozi :cert: :cert: :cert:…a teď mě omluvte, jdu uklízet :evil: :evil: :evil:

Zuzka1973
2361 příspěvků 26.6.13 14:11

@Eja Pokusím se po nich poohlédnout, třeba budu mít štěstí…
Ale přivedla jsi mě nápad, zkusit to v těch malých od křenové pasty, lidi mi nanosili tokovou zásobu sklenic na zavařování a mezi nimi i ty maličké, které jinak ani nevyužiju… Hrdlo mají jako ty od přesnídávek, tak třeba to půjde… :think: :kytka:

Eja
3862 příspěvků 26.6.13 13:55

Možná by se dalo někde na půdě nebo v bazaru objevit - jsou krásné - jako maličkatá zavařovačka na nožkách se skleněným víčkem a kovovým pérkem. O trochu silnější sklo než jsou varné skleněné nádoby. Jsou určená na vaření vajec ve skle - a ta vajíčka jsou z toho nepřekonatelná. Kdybych jich měla víc, dala bych Ti, ale mám jen dvě :mavam:

Zuzka1973
2361 příspěvků 26.6.13 13:47

@Eja Tak to jen tiše závidím… já jsem odkázána jen na pidi rendlíček, který je přesně na tři vajíčka :D
Ta gouda zní dobře… sýr mě ještě nikdy nenapadl, a to si je děláme kolikrát k nedělní snídani docela často :)
Díky za tip :kytka:

Eja
3862 příspěvků 26.6.13 13:34

Mám po babičce kalíšky z tlustého varného skla - takové cca 0,5 dcl na třech nožičkách, k tomu víčko a klasické pérko jako na starých zavařovačkách. Do kastrolu vodu, do výšky cca 1/2 ponořených kalíšků, ty trochu vymazat máslem, na dno může být trocha šunky, vyklepnout vajíčka, opepřit, osolit, lze strouhnout trochu goudy či pecorina, zavřít, do horké vody na cca 8 minut - zaleží jak máme rádi. Pak chvíli počkat, otevřít, přidat pažitku a k tomu chlebík s máslem, může být lehce mázlý hořčicí. :mavam:

Zuzka1973
2361 příspěvků 26.6.13 13:13

Dala jsem si je… ale ty klasicky vařené, od Bedly… k nim doma pečený rohlík od Noskovice :kytka:

Mikrovlnku sice používám často, ale jsou věci, které by se měly dělat pěkně „postaru“… ;) A „tři vece do skla“ patří na ten seznam ;)

EDIT - Stačilo pod recept od Bedly přidat komentář, jak se dají udělat i v mikrovlnce… ;)

Příspěvek upraven 26.06.13 v 13:28

Eja
3862 příspěvků 26.6.13 11:39

:think: díky některým ( nebudu jmenovat, všichni víme) labužníkům je pořád ještě radost sem zajít…ale tohle prudké labužničení :nevim: vejce do skla spíš možná takto ?obzvlášť ta mikrovlněná slanina a chleba s margarínem mi trochu berou dech :,(

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Jahodový pohár Jahodový pohár
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz