Recept Večeře od Maňány

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Večeře od Maňány

Postup

Ze svíčkové nakrájíme plátky jako na bifteky na prst silné, v míse promícháme olej s chilipulverem (*pod tímto názvem se v dozičkách prodává směs mleté aromatické mexické chile papričky guajillo s glutamanem a sušeným česnekem, podobná je směs cajun*), přidáme bifteky, dobře promícháme a necháme minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc zaležet. Nemáme-li chilipulver, použijeme čerstvě mletý pepř, glutasol, prolisujeme jeden stroužek česneku a utřeme. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na plátky, česnek rozdrtíme, očištěnou papriku nakrájíme na proužky. V pánvi rozpálíme trochu oleje a bifteky postupně po obou stranách opečeme. Opečené dáváme na prkénko, kde je nakrájíme na proužky na prst silné. Pak do pánve přidáme olej, rozpálíme a přidáme papriky a cibuli a osmažíme až papriky měknou a cibule se chystá zlatovět. Přidáme česnek, trochu za stálého míchání osmažíme, teprve teď osolíme, přidáme nakrájené maso a všechnu šťávu, kterou na prkénko vypustilo, znovu opečeme a dochutíme. *Poznámka:* Fajitas můžeme připravit i z kuřecího masa (nejlépe ze stehen), nebo z jehněčího. Salsa de Chile Guajillo Guajillo rehydratujeme, mezitím do misky nastrouháme nahrubo rajče tak, abychom mohli slupku vyhodit a nemuseli rajče povařit, přidáme česnek, dužinu z guajillo i s tím minimem vody, ve které se rehydratovaly, trochu šťávy z limonku, olej, dosti osolíme a rozmixujeme. Přidáme nadrobno sekanou červenou cibulku, promícháme a necháme chvíli vychladit. *Jak rehydratovat papričky:* Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, podle množství paprik, aby byly jen potopeny, a odstavíme. Sušené papriky podélně na jedné straně rozřízneme, zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout nebo se spálit! Opečené dáme do horké vody (ne vařící!), zatěžkáme (talířkem) aby byly potopeny, přikryjeme a necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme z vody (kterou použijeme do omáčky nebo na podlévání masa), podélně je na jedné straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou dužninu přidáme do omáčky nebo k masu. *Poznámka:* Guajillo mají ve Front Line - Nuevo Progreso v Praze na metru Českomoravské, Kovářská ul. 4, ve dvoře *Tip:* Dalších 420 (+ten jeden receptík, který je právě zde) najdete na "www.manana.cz":http://www.manana.cz :-)

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 09.10.04 vloženo
  • 8318x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Fajitas de Fiesta (pro 6 osob)
  • 5 PL oleje
  • 1 kg hovězí svíčkové
  • mletý pepř podle chuti
  • 1 PL chilipulver (chili powder)
  • 3 velké cibule
  • 1 velká zelená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • sůl;
  • Salsa de Chile Guajillo (pro 4 osoby)
  • 2 suché chile guajillo (pálivé papričky)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rajče
  • 1 červená cibule malá
  • šťáva z 1/2 limonku
  • sůl
  • olej.

Doporučená příloha

  • Pan Checo Moreno (český černý chléb) a cerveza Gambrinus (točený gambáč)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Večeře od Maňány

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Anitta
521 příspěvků 24.05.11 00:49

Jo Alis, ale to je jiny glutamat, podiskutujem..... muzes to zacit :-D
Manana, MSG neni dulezity davat do jidla vubec. I jen spetka muze vyvolat spoustu neprijemnosti. :mrgreen: :-)

Alis
2617 příspěvků 23.05.11 23:22

Poprvé po dlouhé době jsem psala recept rovnou do komentáře, ne do wordu a samozřejmě se neuložil :-(

Psala jsem něco v tom smyslu, že mateřské mléko obsahuje daleko více glutamátu, než mléko kravské. Ale nejsem chemik, jen čtu, zajímám se a pročítám studie. Občas mi odmítání glutamátu připadá stejné jako násilné cpaní dětí špenátem v polovině 20.století. Lidi míní, věda mění. A móda zůstává. Kdo si dnes koupí cokoli, co obsahuje jakékoli éčko, je vrah vlastních dětí, kdo si koupí něco s glutamátem, je barbar, co za minutu umře.

Anitto, to není nic proti tobě, jen bych ráda diskutovala… povídejme si, v čem je glutamát škodlivý a jak se to projevuje, diskutujme, budu ráda, když se připojí i další. Ale prosím, založme téma mimo mísu, tento recept s homeopatickým množstvím glutamátu si to „nezaslouží“. :-)

Manana
1515 příspěvků 23.05.11 23:10

Ten recept je hodně starej, je z doby, kdy u nás ještě nebylo koření na fajitas. To koření je totiž dost důležitý, mají ho na http://www.hot-shop.cz/, je to mexický e-shop v Praze 9, Kovářská 4, u metra Českomoravská.
Jinak recept na Fajitas i na to koření je tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…. Důležitý je tam mesquite, bez toho to není ono.
Toho glutasolu bych se nebál, přijde ho tam jen troška. Nebo si ho snad dáváte hrstě několikrát denně?

Příspěvek upraven 23.05.11 v 23:21

Anitta
521 příspěvků 23.05.11 22:37

Alis, MSG není zdravé. Nedoporučuje se dětem do 12 let! Spoustě lidí způsobuje hlavy bolení, chemie naprosto zbytečná. :mrgreen: Chodím na „čínu“ kde se MSG nepoužívá a jídlo není méně chutné.
Cayenne pepper je zdravá záležitost. :-D

Alis
2617 příspěvků 23.05.11 22:15

Je chemie a chemie - přiznávám, že wei-su, wet-sin, glutasol či jak to nazvat, mi v jídle nevadí a oproti jiným ho nepovažuji za závadný. Glutasol a sójovku používám beze strachu a mám za to, že půl druhé miliardy Číňanů taky…

Ale mám-li říct pravdu, v tomto receptu používám mletý cayenský pepř :-)

Anitta
521 příspěvků 23.05.11 22:07

Opět jsme u chemie, proč koření, které obsahuje MSG-glutasol? :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 23.05.11 21:30

Tenhle recept na Fajitas mám ze všech nejradši. Ze dvou důvodů - za prvé proto, že se maso dělá nejprve krátce vcelku, ohromně mu to prospívá. Za druhé proto, že není překořeněné spoustou druhů koření, jak tomu bývá ve většině mexických restaurací u nás. Pro mě je to potom stravitelné až za několik dnů, a těžko, těžko je mi…

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Večeře od Maňány

takovej nádherně prostřenej stůl si nemůžu nechat jen pro sebe…;-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Večeře od Maňány

Tý vado, to sem ti zas něco šoupnul!

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Večeře od Maňány

ano, příště se polepším…a to tu bude ještě obrázek!

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Večeře od Maňány - Pendo

Zapomnělas zmínit, že dalších 421 mexických receptů je na mé web stránce www.manana.cz

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz