Recept Večeře od Maňány

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Večeře od Maňány

Postup

Ze svíčkové nakrájíme plátky jako na bifteky na prst silné, v míse promícháme olej s chilipulverem (*pod tímto názvem se v dozičkách prodává směs mleté aromatické mexické chile papričky guajillo s glutamanem a sušeným česnekem, podobná je směs cajun*), přidáme bifteky, dobře promícháme a necháme minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc zaležet. Nemáme-li chilipulver, použijeme čerstvě mletý pepř, glutasol, prolisujeme jeden stroužek česneku a utřeme. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na plátky, česnek rozdrtíme, očištěnou papriku nakrájíme na proužky. V pánvi rozpálíme trochu oleje a bifteky postupně po obou stranách opečeme. Opečené dáváme na prkénko, kde je nakrájíme na proužky na prst silné. Pak do pánve přidáme olej, rozpálíme a přidáme papriky a cibuli a osmažíme až papriky měknou a cibule se chystá zlatovět. Přidáme česnek, trochu za stálého míchání osmažíme, teprve teď osolíme, přidáme nakrájené maso a všechnu šťávu, kterou na prkénko vypustilo, znovu opečeme a dochutíme. *Poznámka:* Fajitas můžeme připravit i z kuřecího masa (nejlépe ze stehen), nebo z jehněčího. Salsa de Chile Guajillo Guajillo rehydratujeme, mezitím do misky nastrouháme nahrubo rajče tak, abychom mohli slupku vyhodit a nemuseli rajče povařit, přidáme česnek, dužinu z guajillo i s tím minimem vody, ve které se rehydratovaly, trochu šťávy z limonku, olej, dosti osolíme a rozmixujeme. Přidáme nadrobno sekanou červenou cibulku, promícháme a necháme chvíli vychladit. *Jak rehydratovat papričky:* Připravíme si kastrůlek s vařící vodou, podle množství paprik, aby byly jen potopeny, a odstavíme. Sušené papriky podélně na jedné straně rozřízneme, zbavíme stopek a semínek a na tálu nebo suché pánvi je zlehka po obou stranách opečeme - nesmí nám moc zhnědnout nebo se spálit! Opečené dáme do horké vody (ne vařící!), zatěžkáme (talířkem) aby byly potopeny, přikryjeme a necháme asi půl hodiny stát. Vymacerované papričky pak vyjmeme z vody (kterou použijeme do omáčky nebo na podlévání masa), podélně je na jedné straně rozřízneme a nabobtnalou dužninu tupou stranou nože se slupky stáhneme. Očištěné slupky vyhodíme, aromatickou pálivou dužninu přidáme do omáčky nebo k masu. *Poznámka:* Guajillo mají ve Front Line - Nuevo Progreso v Praze na metru Českomoravské, Kovářská ul. 4, ve dvoře *Tip:* Dalších 420 (+ten jeden receptík, který je právě zde) najdete na "www.manana.cz":http://www.manana.cz :-)

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 09.10.04 vloženo
  • 8405x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Fajitas de Fiesta (pro 6 osob)
  • 5 PL oleje
  • 1 kg hovězí svíčkové
  • mletý pepř podle chuti
  • 1 PL chilipulver (chili powder)
  • 3 velké cibule
  • 1 velká zelená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • sůl;
  • Salsa de Chile Guajillo (pro 4 osoby)
  • 2 suché chile guajillo (pálivé papričky)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rajče
  • 1 červená cibule malá
  • šťáva z 1/2 limonku
  • sůl
  • olej.

Doporučená příloha

  • Pan Checo Moreno (český černý chléb) a cerveza Gambrinus (točený gambáč)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Večeře od Maňány

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Večeře od Maňány

Anitta
521 příspěvků 24.5.11 00:49

Jo Alis, ale to je jiny glutamat, podiskutujem..... muzes to zacit :-D
Manana, MSG neni dulezity davat do jidla vubec. I jen spetka muze vyvolat spoustu neprijemnosti. :mrgreen: :-)

Alis
2617 příspěvků 23.5.11 23:22

Poprvé po dlouhé době jsem psala recept rovnou do komentáře, ne do wordu a samozřejmě se neuložil :-(

Psala jsem něco v tom smyslu, že mateřské mléko obsahuje daleko více glutamátu, než mléko kravské. Ale nejsem chemik, jen čtu, zajímám se a pročítám studie. Občas mi odmítání glutamátu připadá stejné jako násilné cpaní dětí špenátem v polovině 20.století. Lidi míní, věda mění. A móda zůstává. Kdo si dnes koupí cokoli, co obsahuje jakékoli éčko, je vrah vlastních dětí, kdo si koupí něco s glutamátem, je barbar, co za minutu umře.

Anitto, to není nic proti tobě, jen bych ráda diskutovala… povídejme si, v čem je glutamát škodlivý a jak se to projevuje, diskutujme, budu ráda, když se připojí i další. Ale prosím, založme téma mimo mísu, tento recept s homeopatickým množstvím glutamátu si to „nezaslouží“. :-)

Manana
1515 příspěvků 23.5.11 23:10

Ten recept je hodně starej, je z doby, kdy u nás ještě nebylo koření na fajitas. To koření je totiž dost důležitý, mají ho na http://www.hot-shop.cz/, je to mexický e-shop v Praze 9, Kovářská 4, u metra Českomoravská.
Jinak recept na Fajitas i na to koření je tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…. Důležitý je tam mesquite, bez toho to není ono.
Toho glutasolu bych se nebál, přijde ho tam jen troška. Nebo si ho snad dáváte hrstě několikrát denně?

Příspěvek upraven 23.05.11 v 23:21

Anitta
521 příspěvků 23.5.11 22:37

Alis, MSG není zdravé. Nedoporučuje se dětem do 12 let! Spoustě lidí způsobuje hlavy bolení, chemie naprosto zbytečná. :mrgreen: Chodím na „čínu“ kde se MSG nepoužívá a jídlo není méně chutné.
Cayenne pepper je zdravá záležitost. :-D

Alis
2617 příspěvků 23.5.11 22:15

Je chemie a chemie - přiznávám, že wei-su, wet-sin, glutasol či jak to nazvat, mi v jídle nevadí a oproti jiným ho nepovažuji za závadný. Glutasol a sójovku používám beze strachu a mám za to, že půl druhé miliardy Číňanů taky…

Ale mám-li říct pravdu, v tomto receptu používám mletý cayenský pepř :-)

Anitta
521 příspěvků 23.5.11 22:07

Opět jsme u chemie, proč koření, které obsahuje MSG-glutasol? :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 23.5.11 21:30

Tenhle recept na Fajitas mám ze všech nejradši. Ze dvou důvodů - za prvé proto, že se maso dělá nejprve krátce vcelku, ohromně mu to prospívá. Za druhé proto, že není překořeněné spoustou druhů koření, jak tomu bývá ve většině mexických restaurací u nás. Pro mě je to potom stravitelné až za několik dnů, a těžko, těžko je mi…

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Večeře od Maňány

takovej nádherně prostřenej stůl si nemůžu nechat jen pro sebe…;-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Večeře od Maňány

Tý vado, to sem ti zas něco šoupnul!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Večeře od Maňány

ano, příště se polepším…a to tu bude ještě obrázek!

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Večeře od Maňány - Pendo

Zapomnělas zmínit, že dalších 421 mexických receptů je na mé web stránce www.manana.cz

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz