Recept Vaříme úsporně rýži ( papiňák )

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na hrnek oprané rýže do tlakového hrnce přidáme hrnek vody, případně nepatrné množství tuku, podle chuti osolíme. Od chvíle, kdy voda v tlakovém hrnci začíná vařit, odměříme při vaření na elektřině 2, na plynu 3 minuty - energii vypínáme. Tlakový hrnec otevíráme až po samovolném uvolnění tlaku, rýže je hotova. Můžeme chuťově obměňovat sušenými houbami, zeleným hráškem nebo kořením kari. Tip: rýži neodměřuji, po vyprání vložím do hrnce a zaliji vodou tak, aby bylo asi 1,5 cm vody nad rýží.

Recept je z kategorií: Rýže

Nahlásit recept

  • 09.09.04 vloženo
  • 11855x zobrazeno

Ingredience

  • Rýže
  • voda
  • sůl
  • tuk

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vaříme úsporně rýži ( papiňák )

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
martin_etzl
280 příspěvků 14.01.10 02:34
Re: Vaříme úsporně rýži ( papiňák )

Asi to moc úsporné nebude, ale nám nejlép chutná rýže opečená na plotně a pak udušená v troubě. A ta na pařáku, o které píše Bunter je také moc chutná. Nevadí, když neušetříme, dáme si k rýži třeba jenom hrášek :P

Wolfg
584 příspěvků 13.01.10 14:19
Re: Vaříme úsporně rýži ( papiňák )

Srandu nekazím a protože jsem narozen v sakravlhkém znamení, může mě šokovat pouze drobný jaderný výbuch

dag
543 příspěvků 13.01.10 05:59
Re: Vaříme úsporně rýži ( papiňák )Wolfg

Ale neříkej to. Bylo by po legraci.

Vali
1326 příspěvků 13.01.10 05:36
Re: Vaříme úsporně rýži ( papiňák ) - Wolfg

…nic ve zlém, jen jsem ti to chtěla usnadnit, jsem ráda, že kamarádíš s papiňákem jako já, mám v mé domácnosti takovýchto kamarádů hodně, hlavně, že usnadňují práci a to nejdůležitější, šetří spotřebu energie.
Poslední můj nejužívanější nový pomocník je švýcarský grill, ve kterém ráda a elmi často peču, hlavně moučníky :-)))))))

Wolfg
584 příspěvků 13.01.10 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži ( papiňák )

Já věděl, že tahle ekobiošupitoprestovychytávka tu někde bude, ale jak ji najít? Odpusťte začátečníkovi. Příště projedu všech dvaatřicettisíc návodů, pokud už ten pátej nezapomenu. Papiňáku se nebojím, kdyby zůstal vlažnej, budu s ním i spát, takovej kámoš to je.
Ale vážně. Promiňte můj názor, netvrdím, že je správnej. Poznámky k receptům odhalují naše milé tajemno, zvlášť, když si pročítám příspěvky z roku 3 a následující. Jsou mnohem zajímavější, než samotné postupy. Být mimozemšťan, s touhou poznat lidi, hrabu se jen tady. Naprosto reprezentativní vzorek. Můžeme se přetvařovat, jak chceme. Postupně, jak přibývají nové recepty a vytahují se starší, přidáváme k nim názory a ztrácíme obezřetnost, nepamatujeme si, co jsme kdy a k čemu řekli. Jistě není problém, zvolit libovolnou přezdívku a vytáhnout všechna její povídání. Tak mi napadá......nejsme už do nějaké hry zataženi? Aťsi, je tu hezky.

casino
4488 příspěvků 13.01.10 03:13
Re: Vaříme úsporně rýži ( papiňák )

Nerado bych bylo příliš oprsklé, snad Bunter pochopí jak to myslím, ale že by odobná krevní skupina? :-)))

mikrovlnku jsem před lety odnesl do kumbálu,stejně jako odšťavňovač,pícku na chleba,elektrický nářezák,přístroj na expresso,food procesor,el.pilku na zmrzlé maso,toustovač,friťák a spousta jiných přístrojů.Máme dokonce i speciální hrnec na vaření rýže od Číňana,ale jelikož je hliníkový odpočívá v kumbále…vrátili jsme se ke klasice.Žádné urychlování,ale dát surovinám co potřebují a oni se vám zato odmění nezaměnitelnou chutí.Vaříme vše v nerezu,pečeme ve smaltu,kamenině,litině nebo ve skle a smažíme na litině,teflonu a máme i nějaké nádobí s keramickým či titanovým povrchem.Papiňák používáme velmi často a minutka je u nás stále v permanenci (na Vánoce máme vánoční).Pro dva uvařit neumím a tak plním mrazáky.V bytě máme dva a dva obrovské v kumbálech.Já bych ani jinak nemohl existovat hehehe
Napsal(a): Bunter - 24.01.2009 20:43

Vali
1326 příspěvků 13.01.10 02:19
Re: Vaříme úsporně rýži ( papiňák )

…připomínám pro ty, kdo chtějí vyzkoušet toto vaření rýže a hlavně co se nebojí papiňáku :-))))

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /. Buntříku

jasně, pražím suché nevařené nudličky! krásně do zlatova, do hněda.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Glamino

a ty nudle pražíš suché nevařené?

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buntere ...

takové přivítání potěší, děkuji, ta tvoje minutka..... to je to zvonítko pro sklerotiky… prima ráda vyměním, mohu nabídnout háčkované ozdoby na stromeček(vločky, andělíčky a pod.) taky dělám perníčky na stromek, horší bude jak ten „čenž“ uskutečnit.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Ahoj Vali

hezky jsi mezi Labužníky zapadla Vali všechna čest a už tě ani nemá cenu vítat…jsi tu doma.A vánoční minutka?Máme jich víc a je to třeba Mikuláš,nebo sněhulák.Jednoho máš u mě.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Vidím, že pod pojmem žít jednodušeji si každý představujeme něco jiného. Já například rýži „nevylepšuju“ ničím. Žádnými cibulkami, nudlemi, tukem. Když je rýže kvalitní nepotřebuje nic.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

A aniž bych se chtěla propagovat, zkuste někdy mojí Červíkovou rýži! To si vy všichni milovníci rýže opravdu pošmáknete!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Já vařím rýži jako Manana a nemá to chybu.
Jinak naprosto, naprosto souhlasím s Bunterem!!!!!
Já ty moderní krámy, tzv. urychlovače či ulehčovače také k životu nepotřebuji!
Je to jen vyhazování peněz, za chvíli je kuchyň plná krámů, které jen překáží!
Takže jsem vše zlikvidovala! Mikrovlnku např. poté, co jsem si uvědomila, že v ní jen ohřívám jídlo pro psa. Žiju bez těchto blbin a vaření si užívám úplně jinak. Baví mě! Já dokonce nemám ani kuchyňské váhy! člověk někdy zjistí, jak málo k životu potřebuje… A jakou mu pak dělá radost ta úleva, když žije jednoduššeji…

delisa
203 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /., vynikající rýže

Vali, taky podobně vařím rýži. Já ji vařím v Zepteru, na troše oleje zpěním nakrájenou cibulku, pak přidám propláchnutou rýži a zaleji vodou ( tak jako Ty - kolik rýže tolik vody, měřím si to na hrnečky) a osolím. Přivedu do varu a ztlumím plamen, vařím 3 minuty. Poté ještě chvíli nechám rýži v hrnci, aby „došla“. Moje rodinka takto připravenou rýži přímo miluje a proto ji už ani jiným způsobem nepřipravuji.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Bunter, plně s tebou s nádobama souhlasím. Rýži dělám suchou v litinovém hrnci na troše oleje nepropláchnutou tak, že ji pražím, až změní barvu a pak se jí začnou zapalovat prdelky dohněda, zeleju jí o něco více než 1,5 násobným množstvím horké vody, osolím, a nechám ji na minimálním plaménku (dělám na plynu!!!) táhnout 18 až 20 minut. Pak ji nechám trochu odvětrat, a je že se může žrát samotná. Ale mikrovlnku někdy použiju, možná, že sem dám jeden recept na sejra.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

pomooooooooooc..to patřilo pod vejce…hahahaha…to se mi zase něco podařilo!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Tak jo Vali. Ty jdi spát a já jdu do práce.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

vali, dostala jsem zprávu …že je to správně, neb se jedná o odvozeninu od slova BÁKONY, což je maďarské město…zprávu mi poslal „pivopyj“…:-)))..jste-li zvědaví, projděte si vizitky, poznáte hned, kdo mne zásobuje vědomostmi ;-)

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Esme nám už to tak vadit nemusí, ale co ty naše děti a vnoučata, ty na to doplatí zdravím. To už ale asi vědět nebudeme. Aby se nám ten zatracený poapiňák nezvrtnul na debatu o vlnění.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Vali, lidi si pletou vlnění s jaderným rozpadem. Vlnění je kolem nás všude. Rádio, telvize, telefony. Tak se neboj. Já mám hrůzu spíš z toho co se dnes strká do potravin. To jsou jedy.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Esme, já si v mikrovlnce ohřívám vodu na kafíčko, lépe se napění, než rychlovarné konvice.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Esme a to jsi ještě, nečetla, že je jedovatá? Ta mikrovlnka. Někde se tu na Labužníku o tom diskutovalo. Asi méně, než ty úniky chemikálií z chemičky v Ústí n lL už jim tam zase něco uteklo. Jinak tě zdravím a přeji hezký den. :-)))))))))))))))

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Mimochodem, tlakový hrnec vlastním taky. Nejspíše od samého pana Papina, neboť je to francouzský značky SEB. Ale na trochu rýže by mi ho bylo líto mazat.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /. Buntere.

Bodnul jsi mě přímo do srdce. Mikrovlnka v kumbále????? Já dělám v mikrovlnce skoro všechno a nebyla bych bez ní ani den. A že je z ní rýže přímo výborná si nemyslím jenom já, ale i moji sousedé (domorodci z Číny).

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bunter

Dík za pozitivní zprávu, ale ten tvuj emajl mi nějak nebere.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Drahý Buntere, plně s tebou souhlasím, taky jsem zlikvidovala všechen hliník na vaření, co jsme pořídili nerezové hrnce s akutermickým dnem. Jsou bezva, ještě, že jsme je koupili před odchodem do důchodu, dnes už bych je pořídit nemohla. A tu rýži si vař jak nejlíp umíš, tento způsob se zalíbí třeba tomu, kdo fakt musí tu energii šetřit. S tím odnesením do kumbálu souhlasím, ale tady bych to pěkně vyčistila a frkla do bazáru. Aspoň by zase bylo na pořízení něčeho lepšího. Ještě by mě zajímala ta vánoční minutka. Čauky. :-)))))))))))))

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Vali

mikrovlnku jsem před lety odnesl do kumbálu,stejně jako odšťavňovač,pícku na chleba,elektrický nářezák,přístroj na expresso,food procesor,el.pilku na zmrzlé maso,toustovač,friťák a spousta jiných přístrojů.Máme dokonce i speciální hrnec na vaření rýže od Číňana,ale jelikož je hliníkový odpočívá v kumbále…vrátili jsme se ke klasice.Žádné urychlování,ale dát surovinám co potřebují a oni se vám zato odmění nezaměnitelnou chutí.Vaříme vše v nerezu,pečeme ve smaltu,kamenině,litině nebo ve skle a smažíme na litině,teflonu a máme i nějaké nádobí s keramickým či titanovým povrchem.Papiňák používáme velmi často a minutka je u nás stále v permanenci (na Vánoce máme vánoční).Pro dva uvařit neumím a tak plním mrazáky.V bytě máme dva a dva obrovské v kumbálech.Já bych ani jinak nemohl existovat hehehe

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Hehehe Habano,rejžovou kaši nemusím mít od té doby co jsem chodil do družiny…to byla blička!!

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Buntere ... pořiď menší hrnec.....

nebo si tak malé množství rýže uvař v mikrovlnce, taky to jde. Opravdu by ten hrnec byl moc veliký. Takto jsem rýži zkoušela vařit než jsem recept napsala do Labužníka. Povedla se, poprvé jsem se bála taky té kaše, měla jsem ji tvrdší, ale napodruhé byla akorát. No a když jí uvařím více, tak ji v pohodě dám do mrazáku, vždyť ona se někdy hodí. Mám papiňáky dva s jednou poklicí, jeden je asi 3 l a druhý je 6 l. Tady se to tak prodávalo. Líbí se mi u tohoto způsobu vaření úspora energie. Zvláště nyní, když nám plyn zase zdražili. Abych neprošvihla čas používám minutku a to skoro u všeho vaření a pečení.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /., BUNTERE:

Mezi námi, Buntere, rejžová kaše je taky dost výživná, tak neváhej a … ;-)

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vaříme úsporně rýži / papiňák /.

Recept to je zajímavý a chtěl bych ho vyzkoušet, i když se u nás rýže často nevaří.Hrnec mám velmi kvalitní Polaris Norway a je tak silnostěnný,že není slyšet,kdy se v něm něco začíná vařit.Ani pravidelně neodfukuje jako ostatní hrnce,jen si vždycky trochu vzdychne.Dobu vaření určuji od vysunutí čidla na červenou značku.Hrnec také velmi dlouho drží teplo a tak se bojím,že z toho bude kaše.U nás Věra vaří rýži podle starého čínského osvědčeného receptu.Propláchnutá rýže se vaří ve větším množství vody pět minut,poté se scedí a dá v utěrce na pařák,kde se vaří napomalo půl hodinky.Je to náročné na čas i energii,ale rýže je výborná.Proto bych chtěl vyzkoušet něco nového.Děsí mě ale pomyšlení na hrnek rýže v tlakovém hrnci do kterého se pohodlně vejdou dvě slepice…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Karbanátky Karbanátky
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz