Recept Variace slaných závinů (pro větší společnost)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Postup

Zapneme troubu na cca 250°C. Rozbalíme první listové těsto a rozdělíme ho na tři díly. Postupně je vyválíme, střed posypeme vrstvou strouhanky, aby náplň nevytékala, a plníme: Na první dva záviny poklademe plátky lososa, nasekaný kopr, listy špenátu (nepotřebuje předchozí úpravu, jen umýt a osušit), drobně sekaný česnek. Zavineme a odložíme na plech. Na třetí použijeme plátky eidamu, kousky hermelínu a do středu několik lžiček brusinek, které rozetřeme v proužek. Všechny záviny potřeme rozšlehanými vejci, posypeme sezamovými semínky a vložíme do maximálně rozpálené trouby na cca 25 minut. Mezitím rozválíme druhé balení těsta, taktéž rozdělené na tři díly, z čehož první dva záviny potřeme rajčatovým pyré, zasypeme česnekem, poklademe plátky šunky, plátkového sýra, pokrájenými olivami (můžeme přidat bazalku nebo oregano) a zavineme. Na třetí závin použijeme slaninu, listový špenát, posekaný česnek a plátečky nivy. Zabalíme, položíme na plech, potřeme vejcem, zasypeme sezamem a protože jsou předchozí záviny již pravděpodobně upečené, vymění si místo v troubě s další várkou. Upečené záviny necháme trochu vychladnout a přemístíme je na tác. Plech necháme zcela vychladnout, protože ho budeme potřebovat na třetí várku. Poslední těsto opět rozdělíme na tři díly. Náplň bude tvořit zbytek špenátu (pokud je), česnekový bok, zbytek nivy a plátkových sýrů, feta a kaškaval - v poměru a množství podle momentálního nápadu a zbytek oliv. Zavineme, potřeme vejci, posypeme sezamem, předchozí upečené vyndáme z trouby, vložíme poslední várku a pečeme cca 25 minut. Hotové záviny rozkrájíme zubatým nožem na šikmé plátky. Jsou dobré teplé i studené.

Recept je z kategorií: Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 27.09.08 vloženo
  • 13801x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 2 hodiny

Ingredience

  • 3 balení chlazeného listového těsta (nejlépe Babické)
  • ----
  • uzený losos (cca 100 g)
  • pytel listového špenátu ("baby formát")
  • plátky anglické slaniny (cca 200 g)
  • plátky česnekového boku (cca 200 g)
  • plátky šunky (cca 150 g)
  • plátky uzeného eidamu (cca 150 g)
  • kousek kaškavalu (cca 150 g)
  • bloček fety nebo balkánského sýra (cca 100 g)
  • bloček nivy (cca 150 g)
  • 2 hermelíny
  • zelené olivy (100-200 g)
  • rajčatové pyré (1 krabička nebo konzerva)
  • brusinky (asi 4 vrchovaté lžičky)
  • česnek (dle chuti a uvážení)
  • čerstvý kopr
  • rozšlehaná vejce k potírání závinů
  • sezamová semínka
  • strouhanka
  • 2 velké plechy
  • případně 1 láhev vína pro kuchaře, podle vzoru Anci :-))

Doporučená příloha

  • víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 26.10.18 11:29

Když variace, tak variace … ta moje jednoduše, s gazdovskou slaninou, pórkem, fetou, drceným pepřem a černuchou …

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Variace slaných závinů (pro větší společnost)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)-Marmí,

to jsem ráda, že jsem Tě inspirovala. On je to vlastně recept-nerecept, chtěla jsem hlavně popsat přípravu a právě trochu inspirovat… Náplň už potom v podstatě záleží na fantazii každého…
Ale to hrozně jedlé (ani netušíte, jaký jsem měla úspěch - samotnou mě zaskočil :-))). Jo - a novomanželům přeju hodně štěstí a lásky. Pa B.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Jo, Bono, bylo to ve zlevněném zboží…:-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

…válečkem…:-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Vyválená těsta jsou super - škoda, že je neprodávali když jsem se učila vařit a zápasila s válekem a roztrhanými plackami… Ejo, díky za tip na těsto na quiche. Podívám se po něm.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Sylvi, 24 korun za 200 g ?? To je hodně divný…:-)) Ale možná to potřebují prodat, třeba bude končit doba trvanlivosti. Takže dobrou chuť u závinu - na mě moc nezbylo :-).

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

S už vyváleným těstem mám taky dobré zkušenosti, levně ho občas kupím v Lidlu.
V Bille jsem právě koupila zlevněného uzeného lososa, sice polská výroba, ale do závinu se hodí. 24,– za 200 gramů. No, nekup to. :-)
Sylvie

Eja
3861 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Pokud si to chcete ještě usnadnit, kupte již vyválené listové těsto na pečícím papíru ( Wevalka). Pracuje se ním výborně. Od stejné firmy rovněž vyválené kynuté těsto je výborné na quiche.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Poté, co jsem získala inspiraci z Labužníka jsme na svatbu pekly (se spolutchýní) 21 slaných závinů. Opravdu to odsýpalo. Byly tam záviny z kysaného zelí s klobásou a cibulkou, z listového špenátu se žampiony a balkánským sýrem, dále z několika druhů sýra s vlašskými ořechy, z vařených vajec, rajčat, žampionů a sýra, apod. V podstatě jsme se nechaly inspirovat nakoupenými surovinami. Krom zmíněného z kyselého zelí byly všechny bezmasé, takže jsem byla pochválena přítomnými vegetariány (a ani masožravci mě nehanili).
Bono, někdy se nechám inspirovat tvým závinem s lososovou náplní. Ryby miluji a uzeného lososa zvlášť. Díky za inspiraci.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)-Ewi,

hlavně to při dobrém naplánování (snad se mi ho podařilo zformulovat) fakt „odsejpá“ a kuchař potom vypadá, že se krutě nadřel, když je toho tolik…:-) Ovšem není to nijak namáhavé a nakonec ani časově náročné, přesto vypadá a chutná luxusně.
Ještě jsem pekla závin s nivou a hruškovým kompotem (vkládala jsem asi před rokem) a jeden závin podle receptu tady z Labu „Slaný závin s nivou“, který jsem lehce pozměnila.

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Moc dobrý nápad, Bono. Tohle se může vždycky hodit. Už se těším, až něco z toho vyzkouším.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

Danuš, děkuji. Je taková inspirace např. pro oslavu. Já jsem pekla do práce na jednu oslavu narozenin (ještě s dalšími záviny, jejichž přípravu jsem tady už popsala) a jen se po nich zaprášilo. Kolegyně chtěly recepty, tak jsem to sepsala i kvůli nim, abych jim to vytiskla. Pa B.

svato
1422 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Variace slaných závinů (pro větší společnost)

veľmi sympatické a šikovné, dávam do obľúbených.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Štika na smetaně Štika na smetaně
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz