Recept Variace na pepíčkovo ožralé kuře

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Variace na pepíčkovo ožralé kuře

Postup

Kuře kupujeme chladírenské, vypláchneme, odstraníme „nepodarky“ zanechané drůbežářskými závody, lehce osolíme na povrchu i uvnitř. Okořeníme grilovacím kořením na povrchu. Vnitřek kořením důkladně vytřeme. Opatrně oddělíme kůži od masa od „díry“ směrem k prsům. Ostrým nožem pod kůží propíchneme maso tak abychom do něho mohli vetknout klobásu. Z klobásy nařežeme špikovací špalíčky. Klobásku překrojit napůl, poté podélně na osminky a těmi protýkáme. Prsa, každou stranu po dvou a stehna po jednom kousku. Operaci provádíme p o d kůží, abychom ji nenarušili.

Připravíme nádivku:
rohlík umeleme nebo nastrouháme. Měkou, raději prorostlejší klobásku nakrájíme na drobné kousky, opečeme na pánvičce, aby pustil tuk. Necháme trochu ochladnout, vsypeme do strouhanky, přidáme vejce (celé, rozklepnuté, bez skořápky), zvláčníme mlékem, přidáme česnek, koření a propracujeme na kompaktní hmotu. Necháme chvíli odpočinout a zapneme troubu na plno. Pod uvolněnou kůži vložíme plátky pepřového boku a nádivku. Vkládáme tak, aby nádivka nebyla nahrnuta jen na jednom místě, ale pěkně rozprostřena jak na prsíčkách tak na konci kuřete.
Naplněné kuře posadíme na plechovku piva, do které jsme udělali několik dalších otvorů (viz ožralé kuře, sekce ilustrované repepty). Vložíme nejlépe na starou pánvičku, od které nám před lety odpadla ručka a opatrně do rozhajcované trouby. Vymačkáme citron a citronovou šťávou postupně překapáváme kuře spolu s výpekem. Po upečení kuřete pomocí nůžek a ostrého nože vypreparujeme plechovku. Nevěře tomu, že vlastní vahou vypadne sama. Naporcujeme. Porce klademe do středu oválné mísy, nebo tácu, který jsme obložili listy salátu půl obvodu rýže a půl obvodu galuska ( ve vývaru povařené strouhání, scezené posypané smaženou cibulkou se slaninou). Miloš

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.04.08 vloženo
  • 5891x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Kuře:
  • 1 kuře, radši menší kolem kila
  • 1 plechovka piva 0,33
  • 1 klobása, papriková, Dunajská, maďarské klobásy, vyschlá tvrdá
  • blemcavé nebrat
  • 1 grilovací koření, nejlépe Knorr
  • 6 tenkých plátků "bok v pepři" (uzený bůček obalený v pepřové krustě)
  • 1 citron
  • sůl
  • Nádivka:
  • 1 rohlík
  • 1 nožka měkké tučnější klobásy (Ostravská, Havířovský točený atp)
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 KL vegety
  • 1 PL mléka
  • 1 špetka muškát. květu
  • 1/4 kl zázvoru - dle chuti a odvahy

Doporučená příloha

  • původní kuchyní tohoto receptu je pepičkov, komu sláva tomu čest

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

gmp 21.08.14 23:01

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Variace na pepíčkovo ožralé kuře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jezevec
159 příspěvků 06.04.09 18:01
Re: Variace na pepičkovo ožralé kuře

Krásný recept a moc hezky napsaný. Už se těším, až budu mít všech pět pohromadě (kuře, 2 druhy klobásy, pepřový uzený bok a plechovkové pivo), moc rád to vyzkouším…Pepíčkovo bylo opravdu dobré, tohle by měla být bomba (i v té ještě opilejší podobě).

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Další Variace na pepičkovo ožralé kuře

vymyslel a hlavně zrealisoval jsem novou variaci na Pepičkovo ožralé kuře. Jde o změnu nádivky. Nádivku připravíme dlouhodobě dopředu, budeme potřebovat: 0,5 l slivovice, lze nahradit Jelinkovou Plum vodkou
8 sušených švestek, bez pecky
8 oloupaných mandlí
8 jemě nakrájených plátků velmi, ale velmi dobré slaniny (gazdovská, oravská)
Postup: švestky vložíme do uzaviratelné sklenky, zalijeme slivovicí, či Plum vodkou, tak aby hladinka převyšovala ovoce minimálně o palec a pečlivě uzavřeme. Zbylý alkohol a) zkonzumujeme osobně, b) předáme manželovi (chlapci jsou hraví a s takovýmto kuchyňským odpadem si dokáží poradit). Uložíme v teple a necháme švestky natáhnout (nejlépe několik dní). Pak-li jsou již řádně napité vložíme do nich mandličku, obalíme švestičku slaninou a vložíme ji kuřeti pod kůži. Čtyři na levou stranu a čtyři na pravou. Pak už je postup stejný jako u receptu výše. Alkohol, kteý zbyde ze švestek nedáme vypít ani nevypijeme, leč při pečení lehce přeléváme. Pokud slivovice není dopita a něco málo nám zbylo, po rozporcování oflambujeme.
Aničko - kdyby Janko nemohl strávit tu plechovku, že to pouští barvu a tak, použij třetinkovou zavařovací sklinku, zavíčkuj, propíchej víčko několika úzkými otvory a je to.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepičkovo ožralé kuře

Tak to si piš, že jsem to vylil. Jen když jsem ten pepičkuv zázrak dělal prvně tak jsem se ulakotil a toho co v tom zůstalo jsem se napil. Stihl mne spravedlivý trest za mou lakotu. Oči z důlků… ještě že jsem byl ve slipech, jinak bych to nestihl. Ale jinak horké pivo mám rád. Když je člověk promrzlý, nebo na něj něco leze, tak si dávám horké pivo. Podivám se jestli mě někdo nepedešel a dám to jako recepis. Miloš

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepičkovo ožralé kuře

matně si pamatuji, že tenkrát v té plechovce bylo po dokončení pivo skoro všechno. Já ho vylila, ale možná, že by se dalo použít do brambor. Jak u Tebe, co zbylo v té plechovce? Také jsi to vylil?

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepičkovo ožralé kuře

No já si paměť neosvěžoval, já si ji lámal, proto že jsem hledal Kuře na pivu, na pivě, s pivem, ale že je ožralé tak to mě tedy nějak nenapadlo… Miloš

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepičkovo ožralé kuře- zlatuš

tou klobáskou se ta prsíčka prošpikují. Řezem, lépe tedy zápichem od díry vpřed, do masa, pak tam vrazíš libovolný prst a po vytažení tohoto, ne že ho tam necháš, ti vznikne krásný otvor pro vložení klobásky, předají tak masu to co mají v sobě. Ještě je mám od oběda skovaný. Stejně tak stehno opatrně odtáhnout kůži a nožem píchnout.

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepičkovo ožralé kuře ..Miloši

zrovna jsem si dnes osvěžovala paměť Pepíčkovým ožralým kuřetem a vzpomínala, jak nám tehdá chutnalo.
A ejhle skvost… rozhodně vyzkouším. Jen si nejsem jistá… jak to pod kůží vylepším tou klobáskou. Díky a hezký zbytek dne :-))

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepičkovo ožralé kuře

Mňam…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz