Recept Variace na pepíčkovo ožralé kuře II

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kuře kupujeme chladírenské, vypláchneme, odstraníme „nepodarky“ zanechané drůbežářskými závody, lehce osolíme na povrchu i uvnitř. Přelijeme ze všech stran šťávou z celého citronu - pozor na pecičky ať ani jedna neproklouzne. Intenzivně osolíme. Necháme několik minut odležet, aby se citron vtáhnul. Nadijeme nádivkou, hezky pod kůži. Posadíme na plechovku piva, do které jsme udělali několik dalších otvorů (viz ožralé kuře, sekce ilustrované recepty). Vložíme nejlépe na starou pánvičku, od které nám před lety odpadla ručka, utěsníme hruškama, aby kuřátko mělo oporu. Špici kuřete překryjeme plátem kůže ze slaniny, aby se nepálilo. Podlijeme trochou vody a šup do rozpálené trouby. Po cca půl hodině pečení troubu přestavíme na pečení jen ze spodu a přelijeme přelívkou, při dalším pečení přeléváme jak kuře tak hrušky. Po celkové zhruba hodině vytáhneme z trouby, opatrně sejmeme z plechovky, rozporcujeme, klademe na talíř porci kuřete + hrušku omáčkou nepřeléváme, nalijeme vedle masa a oflambujeme.
Přelívka - zálivka - omáčka:
na lžíci oleje zpěníme slaninu pokrájenou na drobné, velmi drobné kousky. Přidáme cibuli, též na velejemno pokrájenou. Až cibule začne chytat barvu přidáme kečup, šípkovou omáčku, štamprličku rumu a provaříme, odstavíme z ohně, přidáme šťávu z celého citronu - pozor na zrníčka. Kuřátko přelíváme tak, aby nám se vytvořila kůrčička na povrchu a dole pod kuřetem krásná štávička.
Kuře bylo zrealisováno za vydatné ideologické pomoci Iwy a Blancyxy, za což jim děkuji. Kdyby někdo nevěděl co se zbylým rumem, tak jsem do disposicy. Miloš

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.01.09 vloženo
  • 3889x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře, radši menší kolem kila
  • 1 plechovka piva 0,33
  • 4 hrušky, pokud možno velmi tvrdé
  • 1 citron
  • kůže ze slaniny
  • sůl
  • Nádivka:
  • 2-3 rohliky
  • 1 vejce
  • 100g kuřecích jater
  • 4 zoubky česneku
  • 50g slaniny
  • sůl, bílý pepř, muškátový květ
  • 2 PL mléka
  • Přelívka - zálivka - omáčka
  • 1 cibule
  • 250g kečup
  • 250g šípková omáčka
  • 1/2 l rumu
  • 50 g slaniny
  • 1PL oleje
  • 1 citron

Doporučená příloha

  • rýže nebo galuska

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Variace na pepíčkovo ožralé kuře II

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 03.09.11 19:57

Sos jsem trochu také přizpůsobil okolnostem,

Suroviny: 2 cibule, jemně pokrájené
3 zoubky česneku, podrcené
1 velké, jen málo zralé jablko, oloupané a na kostičky pokrojené
3 KL medu
1 piri - piri paprička
cibuli česnek osmahneme do růžova na pánvi. Přidáme jablko, chvilku podusíme. Přimícháme med. Přidáme ke kuřeti a přelíváme.

Příspěvek upraven 03.09.11 v 20:21

 
gmp
1603 příspěvků 03.09.11 19:57

Poněkud jsem experimentoval a dopadlo to výborně - ještě teď jsem v šoku. Cibuli jsem pokrájel na měsíčky, přidal 3 zoubky nadrceného česneku a tohle nacpal do pivní plechovky, trochu piva třeba odlít.

 
Roomanka
205 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepíčkovo ožralé kuře II

Aha, já už tu tvoji poznámku na konci receptu vidím! No jo, to jsem si mohla myslet. Každopádně - u nás víme co s rumem, zvlášť v téhle mrazivé slotě… :-)

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepíčkovo ožralé kuře II Roomanko

Roomanko, recepis je nutno dodržovat, může se měnit pracovní postup, leč ingredience nikdy. V Tvém specifickém případě je nutno zbylým rumem podlévati hlas z gauče volající, neb je to hlas volajícího na poušti. Miloš

 
Roomanka
205 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepíčkovo ožralé kuře II

Miloši, půllitr rumu by sice mému chlapovi udělal radost, ale podle mne jde o překlep, viď? :-) V postupu píšeš o štamprličce, což ten pán volající z gauče k tomu doplňuje, že zřejmě se zbytek MUSÍ vypít během vaření… :-)))

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepíčkovo ožralé kuře II - marmelado

Fotopostup by si to sice zasloužilo, ale vzniklo to poněkud neplánovaně, na ten den jsem ohlásil knedlo vepřo, no a vzniklo todlenc. Pivo nevytéká, ale pára z něho dělá kuřecí prsa, která jsou jinak suchá, velice jemnými a křehoučkými. To co v plechovce zbyde bez milosti vyhodit. Pánev nebo pekáček lépe volit co nejtěsnější, aby při manipulaci s mím nemělo kuřátko tendence se pokládat. Miloš

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Variace na pepíčkovo ožralé kuře II

Tak tohle by si zasloužilo fotopostup nebo alespoň foto do deníčku.
Dotazy: Jak moc vytéká to pivo, tj. kolik je výpeku? (jde mi o velikost pánve). Co s tímto výpekem? Přidáváš ho do zálivky - omáčky?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Jahodový pohár Jahodový pohár
Cibulačka Cibulačka
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz