Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
M.Suskova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Maso omyjeme,osušíme a nakrájíme na asi 200 g kousky.Česnek utřeme se solí a vetřeme do jednotlivých kousků masa.Cibuli nakrájíme na hrubé kousky a necháme zesklovatět na tuku,přidáme rajský protlak (pyré).Tuto směs rozložíme na dno pekáčku, na to položíme kousky masa a posypeme kmínem.Podlejeme vodou a dáme péct do trouby,na 190°C.Občas obrátíme,podle potřeby podlejeme teplou vodou . Když je maso měkké,Tak je vyndáme a všechnu vodu vydusíme.Kdo má rád hladkou šťávu můře rozmixovat. Na talíř si položíme knedlíky a zelí,nejlépe kyselé.Na zelí dáme kousek masa a přelejeme šťávou z masa.Dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Pečené a zapečené vepřové plátky
bramborový knedlík a jakékoliv zelí
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
10.2.15 17:13
úplně úžasné jídlo, já dala toho pyré s cibulí mnohem víc takže jsem měla pak spoustu omáčky. Pak stačil pouze bramborový knedlík a zelí k tomu ani nemuselo být.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům9.6.12 13:33
Četla jsem diskuzi pod tímto receptem a rovnou píši: mně je FUK, jak se
to jmenuje, ale je to výborné!
Kousky masa jsem dala menší, ale ne s ohledem na název, ale proto, že
prostě velké kusy masa moc nemusíme…
Se špenátem (děti měly se zelím) vynikající - s oběma přílohami…
Skvěle to doplnily výborné knedlíčky také nalezené v útrobách
Labužníka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Variace na moravského vrabce
66 příspěvků 4.4.19 08:22
ještě odkaz na ""moravského vrabce" po mexicku.":http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?…
@zelina88, myslím, že sú to tieto knedlíky.
1 příspěvek 15.2.15 17:27
Ahojda:) Zaujaly mě ty hezký ruličky, to je z jakého těsta prosím? Mohla byste sem napsat nějaký recept a návod na to? Děkuji moc:)
PS: Na velikosti záleží, ale ne u kousků masa na Moravského vrabce

Casino…nenapsala bych to lépe…
Gabi…variace na vrabce znamená, že mu přebarvíš peří, ale vrabec stále zůstane vrabcem…ne že vrabce přifoukneš do velikosti vrány..


Jsou prostě věci, které jsou dané…
Protože jinak dostaneš na talíř třeba variaci na biftek…6 kousků masa o velikosti vrabce..Je to stále ještě biftek…?
Nevím, proč bojovat tímto způsobem proti vrabcům..
Jídlo klidně může být nazváno Variace na vepřovou pečeni…chutnat to bude stejně dobře..a nebude to zavádějící nesmysl…
tetrisss, 07.11.10 22:29 píšu: Myslím, že obliba tohoto jídla je dána i tím, že chutná trochu jinak, než 20dkg kusy, byť uvařené stejným způsobem.
Jsem rád že nejsme ve při
Příspěvek upraven 09.11.10 v 23:37
gabi, ač liberál, tady se asi neshodneme
Myslím, že už název jídla by měl říkat,
co mohu očekávat na talíři i bez toho, zda jím doma či v hospodě.
Gramáž celé porce masa je v tomto případě až na druhém místě,
protože určující je „forma“, tedy kousky. V ČR je MORAVSKÝ
VRABEC svým způsobem trademark a mám za to, že glama to popsala
výstižně
Myslím, že ta " VARIACE na
moravského vrabce" spočívá v použití rajčat (a většího množství
cibule), a ty dvacetidekové KOUSKY masa se tam dostaly překlepem… a pokud
ne, pak VRABEC v názvu je
pitomost…
Příspěvek upraven 09.11.10 v 23:29
17 příspěvků 9.11.10 17:51
No teda, taka disputa o takom jasnom recepte
Vsak ide prave o to, ze to maso je vo vacsich
kuskoch, skuste, uvidite, ze maju uplne inu chut, ako maso nakrajane na male
kusky. Toto ma urcite uzasnu chut, ked sa chcete najest malo, tak si nedajte
knedlu, ale len kapustu. Delena strava vo veeelmi chutnom prevedeni 
551 příspěvků 8.11.10 10:34
Hotovka??? Hlavně neplést s HOSTOVKA http://www.hostovka.cz/
O úpravě jídel…to jen jako že se z toho věda dělá…:-)
5068 příspěvků 8.11.10 00:07
hmm..neviem co su hotovky, ale zas isto viem, ze pre zdraveho cloveka s normalnou dennou zatazou(teda nic moc) je porcia 150 gr masa optimalna..to nie je veda, to je aby sa najedol
O uprave jedla ..ved to je snad kazdemu jasne..:)
Nejspíš se blíží konec světa, jelikož i já musím nesouhlasit s jolana a souhlasit naopak s casino..
Úprava jídla na talíři je neméně důležitá, jak z praktického, tak z estetického hlediska a má svá pravidla…
Dokonce se tím šikovní lidé dokáží i velmi dobře uživit - říká se tomu Food styling.
Je hodně důležité, aby na talíři bylo „místo na jedení“ čili prostor…ne nahňácáno všechno na jedné hromadě tak, že nemáte kde a jak ukrojit.
Tato snaha o ..komfort na talíři , se dneska, občas, dohání až ad absurdum…viz umné kreace o velikosti tří jednohubek na klubovém talíři… Ale rozhodně to vypadá lépe, než hora Řím na talíři masovém..
Příspěvek upraven 07.11.10 v 23:46
…jsem rád, že mohu souhlasit s glama
ale trochu mě mrzí, že s jolana ve věci
„vědy“ nemohu napsat totéž 
Vrabci jsou hotovka a hotovky se obvykle dělaly a dělají na 100 g… Což neznamená, že se nemůže udělat gramáž vyšší a porce větší…

Tady spíše šlo o toho 200g vrabce…jednoho…
Si ho zkouším představit…vypadá úplně jako…guláš s jedním 200g kusem masa…
5068 příspěvků 7.11.10 23:14
Tak uvazujem, ze normalna porcia pre cloveka byva 150 gr masa . Takze tych 50 gr navyse ..ved ono sa a vari a straca…skuste to…realne z toho je kusok masa a berte do uvahy ze nie je ani vyklepane ani plnene ako zavitok ..
Casino, ked sa robi miesto pre maso alebo ked sa hlada maso?.. v kazdom pripade tomu vravim jak na selskym dvorku..no jo, stava sa aj v lepsich rodinach nielen u nas , netreba z toho robit vedu, hlavne ze chuti..

Příspěvek upraven 07.11.10 v 23:16
Vrabci - to totiž znamená, že je maso pečeno v malých kouscích…
chilli by na talíři mělo být spíše větší hejno vrabců, než jedna vrána
No, také jsem masožravec
mám jen jinou představu o „kouscích masa“
zmiňovaných v receptu.
Myslím, že sám název rec. vystihuje formu a velikost masa…
Myslím, že obliba tohoto jídla je dána i tím, že chutná trochu jinak, než 20dkg kusy, byť uvařené stejným způsobem.
Jen na okraj, a myslím, že to není úplně mimo mísu: myslíte, že podávat maso obklíčené (utopené) přílohou je z estetického hlediska dobré řešení? Vím, dělá se to tak… když ale kolikrát pozoruji stolovniky dělající si v b… (chaosu) na talíři místo pro maso tak si představím kuchaře který nikdy nenahlédl do jídelny a jemuž k jídlu stačí pouze PL
Já tedy ještě 200g vrabce nikdy neviděla..... Tohle vypadá spíš na vrány…

U nás máme rádi maso a proto když je to možné tak na porci dávám asi tak 200 g masa.
Jj, vyzerá… Především ti dvacetidekoví vrabčáci???, to by se mi lýýýbilo
17 příspěvků 7.11.10 11:40
Hm, to vyzera chutne.