Recept Variace na moravského vrabce

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Variace na moravského vrabce

Postup

Maso omyjeme,osušíme a nakrájíme na asi 200 g kousky.Česnek utřeme se solí a vetřeme do jednotlivých kousků masa.Cibuli nakrájíme na hrubé kousky a necháme zesklovatět na tuku,přidáme rajský protlak (pyré).Tuto směs rozložíme na dno pekáčku, na to položíme kousky masa a posypeme kmínem.Podlejeme vodou a dáme péct do trouby,na 190°C.Občas obrátíme,podle potřeby podlejeme teplou vodou . Když je maso měkké,Tak je vyndáme a všechnu vodu vydusíme.Kdo má rád hladkou šťávu můře rozmixovat.
Na talíř si položíme knedlíky a zelí,nejlépe kyselé.Na zelí dáme kousek masa a přelejeme šťávou z masa.Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Pečené a zapečené vepřové plátky

Nahlásit recept

  • 06.11.10 vloženo
  • 26117x zobrazeno

Čas přípravy

  • 100 minut

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1000 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 5 velkých stroužků česneku
  • asi 100 g rajského protlaku,nebo rajčatové pyré
  • kmín
  • sůl
  • tuk(sádlo,olej ) pod cibuli

Doporučená příloha

  • bramborový knedlík a jakékoliv zelí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

kelytomka 10.02.15 17:13

úplně úžasné jídlo, já dala toho pyré s cibulí mnohem víc takže jsem měla pak spoustu omáčky. Pak stačil pouze bramborový knedlík a zelí k tomu ani nemuselo být.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Jari 10.08.13 16:35

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.06.12 13:33

Četla jsem diskuzi pod tímto receptem a rovnou píši: mně je FUK, jak se to jmenuje, ale je to výborné!
Kousky masa jsem dala menší, ale ne s ohledem na název, ale proto, že prostě velké kusy masa moc nemusíme…
Se špenátem (děti měly se zelím) vynikající - s oběma přílohami…
Skvěle to doplnily výborné knedlíčky také nalezené v útrobách Labužníka ;)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Variace na moravského vrabce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Lyduska
354 příspěvků 15.02.15 18:42

@zelina88, myslím, že sú to tieto knedlíky.

 
zelina88
1 příspěvek 15.02.15 17:27
Dotaz

Ahojda:) Zaujaly mě ty hezký ruličky, to je z jakého těsta prosím? Mohla byste sem napsat nějaký recept a návod na to? Děkuji moc:)

PS: Na velikosti záleží, ale ne u kousků masa na Moravského vrabce ;-) :mavam:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 23:42

Casino…nenapsala bych to lépe…

Gabi…variace na vrabce znamená, že mu přebarvíš peří, ale vrabec stále zůstane vrabcem…ne že vrabce přifoukneš do velikosti vrány..
Jsou prostě věci, které jsou dané…
Protože jinak dostaneš na talíř třeba variaci na biftek…6 kousků masa o velikosti vrabce..Je to stále ještě biftek…? :mrgreen:
Nevím, proč bojovat tímto způsobem proti vrabcům..
Jídlo klidně může být nazváno Variace na vepřovou pečeni…chutnat to bude stejně dobře..a nebude to zavádějící nesmysl… :think:
:mrgreen:

 
casino
4478 příspěvků 09.11.10 23:32

tetrisss, 07.11.10 22:29 píšu: Myslím, že obliba tohoto jídla je dána i tím, že chutná trochu jinak, než 20dkg kusy, byť uvařené stejným způsobem.
Jsem rád že nejsme ve při :-)

Příspěvek upraven 09.11.10 v 23:37

 
casino
4478 příspěvků 09.11.10 23:25

gabi, ač liberál, tady se asi neshodneme :-) Myslím, že už název jídla by měl říkat, co mohu očekávat na talíři i bez toho, zda jím doma či v hospodě. Gramáž celé porce masa je v tomto případě až na druhém místě, protože určující je „forma“, tedy kousky. V ČR je MORAVSKÝ VRABEC svým způsobem trademark a mám za to, že glama to popsala výstižně :-) Myslím, že ta " VARIACE na moravského vrabce" spočívá v použití rajčat (a většího množství cibule), a ty dvacetidekové KOUSKY masa se tam dostaly překlepem… a pokud ne, pak VRABEC v názvu je pitomost…

Příspěvek upraven 09.11.10 v 23:29

 
tetrisss
17 příspěvků 09.11.10 17:51

No teda, taka disputa o takom jasnom recepte :?: Vsak ide prave o to, ze to maso je vo vacsich kuskoch, skuste, uvidite, ze maju uplne inu chut, ako maso nakrajane na male kusky. Toto ma urcite uzasnu chut, ked sa chcete najest malo, tak si nedajte knedlu, ale len kapustu. Delena strava vo veeelmi chutnom prevedeni :potlesk:

 
gabi
551 příspěvků 08.11.10 10:34
  • nazov receptu je predsa „variacia na moravskeho vrabca“…takze autorka netvrdi, ze je to moravsky vrabec…
  • tento recept je zrejme urceny pre labuznikov na domacu pripravu a nie pre restauracne zariadenia, kde sa kedysi museli respektovat presne technologicke postupy…
  • uplne suhlasim s Jolanou…upecene 200 g pliecko je taka akuratna porcia
  • na tomto recepte ma zaujalo to pliecko pecene vo vacsich kuskoch a vela cibule plus cesnak s paradajkovou stavou…urcite to vyskusam…dakujem za inspiraciu
 
casino
4478 příspěvků 08.11.10 09:13

Hotovka??? Hlavně neplést s HOSTOVKA http://www.hostovka.cz/ :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.11.10 00:11

O úpravě jídel…to jen jako že se z toho věda dělá…:-)

 
jolana
5065 příspěvků 08.11.10 00:07

hmm..neviem co su hotovky, ale zas isto viem, ze pre zdraveho cloveka s normalnou dennou zatazou(teda nic moc) je porcia 150 gr masa optimalna..to nie je veda, to je aby sa najedol :-)

O uprave jedla ..ved to je snad kazdemu jasne..:)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.10 23:44

Nejspíš se blíží konec světa, jelikož i já musím nesouhlasit s jolana a souhlasit naopak s casino..

Úprava jídla na talíři je neméně důležitá, jak z praktického, tak z estetického hlediska a má svá pravidla…
Dokonce se tím šikovní lidé dokáží i velmi dobře uživit - říká se tomu Food styling.
Je hodně důležité, aby na talíři bylo „místo na jedení“ čili prostor…ne nahňácáno všechno na jedné hromadě tak, že nemáte kde a jak ukrojit.
Tato snaha o ..komfort na talíři , se dneska, občas, dohání až ad absurdum…viz umné kreace o velikosti tří jednohubek na klubovém talíři… Ale rozhodně to vypadá lépe, než hora Řím na talíři masovém..

Příspěvek upraven 07.11.10 v 23:46

 
casino
4478 příspěvků 07.11.10 23:32

…jsem rád, že mohu souhlasit s glama :-) ale trochu mě mrzí, že s jolana ve věci „vědy“ nemohu napsat totéž 8-o

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.10 23:24

Vrabci jsou hotovka a hotovky se obvykle dělaly a dělají na 100 g… Což neznamená, že se nemůže udělat gramáž vyšší a porce větší…
Tady spíše šlo o toho 200g vrabce…jednoho… :mrgreen:
Si ho zkouším představit…vypadá úplně jako…guláš s jedním 200g kusem masa… :mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 07.11.10 23:14

Tak uvazujem, ze normalna porcia pre cloveka byva 150 gr masa . Takze tych 50 gr navyse ..ved ono sa a vari a straca…skuste to…realne z toho je kusok masa a berte do uvahy ze nie je ani vyklepane ani plnene ako zavitok ..

Casino, ked sa robi miesto pre maso alebo ked sa hlada maso?.. v kazdom pripade tomu vravim jak na selskym dvorku..no jo, stava sa aj v lepsich rodinach nielen u nas , netreba z toho robit vedu, hlavne ze chuti.. :mrgreen: :-P

Příspěvek upraven 07.11.10 v 23:16

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.10 22:50

Vrabci - to totiž znamená, že je maso pečeno v malých kouscích…
chilli by na talíři mělo být spíše větší hejno vrabců, než jedna vrána :mrgreen:

 
casino
4478 příspěvků 07.11.10 22:29

No, také jsem masožravec :-) mám jen jinou představu o „kouscích masa“ zmiňovaných v receptu.
Myslím, že sám název rec. vystihuje formu a velikost masa…
Myslím, že obliba tohoto jídla je dána i tím, že chutná trochu jinak, než 20dkg kusy, byť uvařené stejným způsobem.
Jen na okraj, a myslím, že to není úplně mimo mísu: myslíte, že podávat maso obklíčené (utopené) přílohou je z estetického hlediska dobré řešení? Vím, dělá se to tak… když ale kolikrát pozoruji stolovniky dělající si v b… (chaosu) na talíři místo pro maso tak si představím kuchaře který nikdy nenahlédl do jídelny a jemuž k jídlu stačí pouze PL :twisted:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.10 22:01

Já tedy ještě 200g vrabce nikdy neviděla..... Tohle vypadá spíš na vrány… :mrgreen: :mrgreen:

 
M.Suskova
206 příspěvků 07.11.10 21:39

U nás máme rádi maso a proto když je to možné tak na porci dávám asi tak 200 g masa.

 
casino
4478 příspěvků 07.11.10 20:57

Jj, vyzerá… Především ti dvacetidekoví vrabčáci???, to by se mi lýýýbilo :mrgreen:

 
tetrisss
17 příspěvků 07.11.10 11:40

Hm, to vyzera chutne. :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Chléb s celerem Chléb s celerem
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz