Recept Variace na kantonské kuře

joda Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Doporučuji toto jídlo připravovat v pánvi vok. 1. Očištěné kuřecí maso nakrájíme na cca 0,5 až 1 cm silné plátky - řízečky, které naložíme do misky se sojovou omáčkou tak, abychom je měly všechny pěkně omatlané. Necháme je alespoň půl hodiny stát. 2. Zatím co se nám maso marinuje, připravíme si zeleninu - nakrájíme si zelí na tenké řezy tak do čtyř mm široké a zkrátíme na polovinu délky, aby se nám zelí pak v jídle moc netáhlo. Očištěný celer i mrkev si nakrájíme na tenké plátky a ty jestě nakrájíme na hranolky nebo spíše takovou slámu, které mají průřez max 2x2 mm. Když bude zelenina na moc tlusté kusy, bude se muset tepelně upravovat delší dobu a vznikne z ní kaše. Dále si oddělíme bílky do misky, kde je, nejlépe metličkou, rozšleháme až nám na nich vznikne pěna a žloutky si necháme na potom. Ještě si připravíme mouku na obalování. 3. Po ukončení přípravných prací, při kterých nám čas jistě pekně popoběhl, začneme s tepelnou úpravou. Jednotlivé kuřecí řízečky namáčíme do bílku a pak obalíme v mouce. Polohrubá je lepší než hladká, protože v té se to moc lepí. Obalené kousky postupně smažíme do zlatova v horkém oleji. Hotové řízečky dáváme okapat na sítko nebo na pařáček na knedlíky vložený do středního kastrolu. Odebíráme z oleje postupně i prosmažené drobečky, které nám při smažení sem tam odpadnou, aby se nám v oleji nepálily a tuk nehořkl. Postupně je třeba i přidávat olej na smažení. 4. Když máme všechno maso osmažené a olej více méně zbaven drobků, přidáme do voku nejprve zelí (NESOLÍME), které tak 5 minut orestujeme, přidáme mletý zázvor, pak celer. Prohřejeme a přidáme mrkev. Je dobré postupovat tak, aby se před přidáním další ingredience směs dobře prohřála, pak tuto směs odhrneme na jednu stranu voku a do uprázdněného místa dáme čerstvou přísadu, kterou tak postupně ohříváme a promícháváme k původnímu obsahu. Možná budete muset i přidat ještě trochu oleje. Neustále je třeba míchat a nebát se většího tepla pod vokem. Když máme zeleninu posmaženu, což je tak asi po 10 minutách osolíme ji. Ale pozor sůl máme i ve vývaru, který později budeme ještě přidávat. Solení až v tomto okamžiku má za následek to, že se nám ze zeleniny neuvolní na začátku její přípravy do tuku voda a zelenina se bude skutečně smažit při vyšší teplotě a ne dusit, čímž se zachová její křehkost, barva a krátká doba přípravy. 5. Stáhneme plamen, uděláme si ve voku místo a přidáme na plátky pokrájený česnek, který jsme před krájením trochu pomačkali plochou nože. česnek lehce prohřejeme na holé pánvi a vmícháme do zeleniny. Přidáme mletou papriku, promícháme a přidáme rajský protlak (ne kečup! i když z nouze by šel taky, ale opravdu jen z nouze). Přidáme cukr. Přidáme plamen. Prohřejeme, mícháme! Postupně po stěnách přidáme vývar a přivedeme k varu. Dochutíme případně ještě cukrem a přichutíme octem. Pokud máte jen klasický kvasný, tak opatrně! Ještě krátce povaříme, aby se nám chutě a vůně spojily a ocet se zakulatil. Případně ještě přilijeme trochu vývaru, Ale ne mnoho, nechceme připravit omáčku, ale zeleninu, i když se nám po zamíchání řízečků ještě část tekutiny zachytí na ně. 6. Nakonec vložíme do směsi odložené kuřecí řízečky a pěkně je vmícháme. Pokud nemáme upotřebení pro zbylé žloutky, zamícháme je do zbylých bílků z obalování přidáme špetku muškátového květu (nesolíme, bílek osolila sojovka z marinování) a nalejeme je na pánvičku, ve které je na tuku osmažíme. Ještě před dokončením smažení vaječnou placku rozkrájíme na proužky pak ještě příčně na čtverce cca 2x2 cm. V tuku se řez ještě dosmaží a kostečky také přidáme do hotové směsi zeleniny a kuřete. 7. Podáváme, dobrou chuť

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 29.10.06 vloženo
  • 6149x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • cca 500 g odkostěného kuřecího masa (třeba prsní řízky)
  • 3 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 3 ks vejce
  • polohrubá mouka na obalování
  • cca 200 g zelí nejlépe čevené
  • 1 ks menšího celeru
  • 2 ks střední mrkve
  • 1 kávová lžička mletého zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 2 kávové lžičky mleté sladké papriky
  • 80 g rajského protlaku
  • cca 5 polévkových lžic cukru
  • 1/4 l drůbežího vývaru z kostky
  • cca 2 polévkové lžíce octa - nejlépe balzamicového
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Variace na kantonské kuře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz