Recept Vařený kečup

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rajčata, jablka, papriky, feferonky a cibuli rozemeleme. Nic neloupáme, nezbavujeme jádřince, protože na závěr vše propasírujeme. Dáme do většího hrnce a vaříme. Buď 2 hodiny, potom přepasírujeme a vaříme ještě hodinu - při tomto postupu je kečup jemnější. Nebo vaříme 3 hodiny, přepasírujeme a hned dáváme do lahviček - kečup je hrubší. Používá se na špagety, jako přísada do šťávy pod prudce dělaná masa, přidává se na ochucení gulášů, do různých pizz, hamburgerů, v poslední době i v řadě případů, kde se používala hořčice.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 04.10.02 vloženo
  • 9144x zobrazeno

Ingredience

  • 1250 g (kilo a čtvrt) rajčat
  • 250 g cibule
  • 2 dl 8 procentního octa
  • 1 polévková lžíce soli
  • 10 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 130 g krystalového cukru
  • 2 feferonky nebo na špičku nože čili koření
  • 2 větší jablka
  • 1 - 2 papriky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vařený kečup

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
ivan14
68 příspěvků 09.09.11 13:40

Já jsem někde našel - a vyzkoušel - jiný recept: rozvařit samotná rajčata pod pokličkou a nechat mírně vychladnout. Přecedit - ne pasírovat! - přes cedník. Teprve samotnou dužinu propasírovat. Odpadne zdlouhavé zahušťování a barva je bezvadná. Teprve z tohoto protlaku dělati kečup (nebo zavřit/zamrazit jako sólo protlak). A přecezená nebarevná šťáva? Trochu cukru, trochu soli, po pár kapkách citronu a worcesteru, nejjemněji nasekanou zelenou nať, nejlépe celerovou. Životabudič! :-)

izak
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vařený kečup

Barva domácího kečupu bývá mdlá, přece jen ten kupovaný je červenější.
Dělávala jsem domácí kečup, vždy vyšel oranžovohnědý odstín, až mi kamarádka poradila přidat k surovinám červenou řepu. Jedna menší bulva červené řepy na cca 1,5-2 kg rajčat, od oka. Oloupanou řepu uvařit s rajčaty a pomlít (rozmichovat). Skvělé!! Na chuti nic nezkazí, ale barevně velmi pomůže.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz