Recept Varené víno Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

„Keď sa ti premrznutí chlapi vrátia domov z dajakých zimných robôt alebo bláznenia, hneď začnú hľadať fľašu, aby sa zohriali. Nič im nedaj, všetci chlapi sú maškrtní, najviac im ulahodíš vareným vínom.“
(Peter Ševčovič - citácia z nižšie uvedenej knihy)

Postup

Do šiestich deci vody daj štipku soli, šesť polievkových lyžíc cukru, dvanásť klinčekov a približne rovnaké množstvo škorice. Tri minúty všetko povar, aby sa vône vylúhovali a potom vlej do vriacej vody liter bieleho vína. Do krčaha vlož pol citróna nakrájaného na kolieska. Keď víno v kastróle začne mať bielu penu, je to znak, že je dostatočne horúce a že ho môžeš preliať do krčaha a niesť na stôl. V nijakom prípade ti nesmie víno zovrieť, zbytočne by z neho unikala sila.
Podávaš k nemu nahriate posolené oškvarky a tmavý chlieb.
Ak varíš červené víno, postup je rovnaký, len namiesto škorice povaríš vo vode hviezdičku badiánu.
Vína pre štvorčlennú spoločnosť uvar najviac dva litre, inak sa ti chlapi spijú a budeš mať zbytočnú robotu s upratovaním.

Doslovný prepis textu z knihy Vladimíra Tomčíka " S vareškou dvoma tisícročiami - kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov".
Rok vydania 2008, str. 187

Recept pridávam pre zaujímavosť a spôsob, ako je napísaný.

Recept je z kategorií: Historické recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.01.10 vloženo
  • 4825x zobrazeno

Ingredience

  • pozri nižšie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Varené víno

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 08.01.10 01:20
Re: Varené víno (PRA), di

Jenoféfka si ju kupovala, ale neviem, kde. Ona žije v Čechách, u nás som ju pred Vianocami videla, teda knižku. Veľmi dobre sa číta.

 
di
2451 příspěvků 07.01.10 23:51
Re: Varené víno (PRA)

Půvabné. ;-) Myslíte, že se ta knížka dá ještě koupit?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz