Recept Vánoční šunka - "Julskinka"

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Záleží na tom, jak je šunka slaná. Je-li nutné, tak ji namočit do vody přes noc aby se sůl vyluhovala. (Někdy se šunka napřed vaří s ¨vánoční klobáskou¨, ale potom se peče přímo při 225°C potřená a se strouhankou). Předehžát troubu na 125°C. Vpíchnout do nejširší části šunky teploměr a péct šunku tak dlouho, až vnitřní teplota dosáhne 75°C. Vyjmout z trouby, sejmout kůži a tolik tuku, kolik chcete, ale čím víc tuku odstraníte, tím je šunka víc suchá. Předehřát troubu na 225°C. Smíchat vejce, hořčici a cukr. Položit šunku do pekáče na mřížku, potřít ji směsí (tučnou část) a posypat strouhankou, tak aby se strouhanka přilepila. Péct šunku po 10min., až je světle hnedá, na několika místech tmavohnědá, ale na spálená. Tradičně se šunka podává, jako střed bufetového stolu, ale jestli ji podáváte samotnou, pak jako přílohu připravte mísu brambor, mísu dušeného červeného zelí, misku s dušenými jablky a misku s hořčicí. Šunka se podává na Štědrý večer jako hlavní chod na Smörgasbord/Julbord.

Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky

Nahlásit recept

  • 04.12.02 vloženo
  • 7217x zobrazeno

Ingredience

  • 3-5kg nasolené čerstvé šunky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce pikantní hořčice
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce strouhanky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánoční šunka - "Julskinka"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vánoční šunka - "Julskinka"

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Noro...

Moc a moc se omlouvám, že jsem Ti včera už nestačila odpovědět. Oslavovali jsme Barboru, Jitku i Mikuláše a nakonec mně nezbyl čas. Ke Tvé otázce. Není to šunka ani uzená, ani vařená, ani vzduchem sušená! Jedná se o naloženou (marinovanou), nasolenou šunku bez kosti (v solném nálevu podobně jak se připravují na příklad některé ryby). Nevím, jaké se prodávají šunky v ČR, nebo na Slovensku, mimo pražské šunky. Mohu Ti říct, že jsem jednou použila úplně čerstvé šunky a dala ji přes noc do vody se solí (naopak, co se dělá s nasolenou šunkou, aby se odstranila část soli), aby se nějaká sůl do šunky natáhla. Pak jsem ji dále připravila podle receptu. Šunka se podává studená, nakrájená na tenké plátky, nebo teplá s přílohou. Chuť má podle mě moc dobrou. Děkuji Ti za zájem o recept. Měj se moc pěkně!

rastoba
492 příspěvků 6.12.02 07:05
...
Nora
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Babi

Jaká to má být šunka. Údená ? A akú to má chuť, dobrou?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz