Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Jenofefa Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Oloupané, na hrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu. Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout. Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vzniknul žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).
Recept je z kategorií: Vánočky Vánoční cukroví
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
7.12.12 19:38
Dobrý večer můžu vřela doporučit jen cukru uberte a bude nej
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vánoční štola (vyzkoušená a osvědčená)
1 příspěvek 23.12.15 23:33
Možná jsem udělala chybu. Nejsem si jista vynecháním vajíčka. Co tuto hmotu drží pohromadě. Výsledek? No co si budeme povídat. Cvik dělá mistra, Ráda se poučím. Děkuji. MN
38 příspěvků 11.12.11 09:19
Tuto štolu jsem letos vyzkoušela poprvé, také se mi trochu svezla. Do žlábku jsem vložila váleček marcipánu. Ochutnali jsme ji hned druhý den a je výborná. Díky za recept
5068 příspěvků 3.12.11 17:50
..tady je taky stola a naucne a poucne komenty
3 příspěvky 13.12.09 19:52
Tak je upečená, pravda, trochu se svezla, ale jinak to vypadá velmi dobře. Tak doufám, že to bude ňamka.
3 příspěvky 13.12.09 18:54
Tak za chvíli půjde do trouby. Ještě jedno doporučení, v Lidlu v současné době prodávají od fy Gardis Fruits mix. Je to ovocná směs proslazeného ovoce - jahody, brusinky, borůvky, višně, třešně atd. úžasná ňamka, je toho 150 g a stojí to 40,– kč. Tak jsem to drobně nakrájela a šlo to do štoly, samozřejmě i rozinky a mandle. Vypadá to úžasně, takže určitě to bude ráj.
Přesně tak: určitě začínám péci na 180 °C a pak zmírním (asi na těch 165 °C) a pak sleduji bystrým okem jak nabírá barvu a přidávám, či ubírám - hodně záleží na troubě, jak peče. Já letos pekla „opilou“ štolu od Lydie, takže nemám čerstvou zkušenost. Ale sledovat barvu a zkoušet špejlí nebo jehlicí, jestli se nelepí těsto uvnitř.
3 příspěvky 13.12.09 05:37
Ahojík, zítra jí vyzkouším. Domnívám se, že tak 10 minut péci na 180 st, a pak tak 25 minut na 165st a přikryla bych v polovině pečícím papírem
.
1 příspěvek 9.12.09 19:05
Rad bych se zeptal, na kolik stupnu se ma stola pect? Martin
17 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušená a perfektní. Fakt dobroučká. Dělala jsem ji poctivě 14 dní před vánocemi a byla celá vynervovaná z toho, jaká bude, až ji rozbalíme a ochutnáme. Dělala jsem ji jen z poloviny, krásně vykynula a byla velká přes celý plech. Po přečtení komentářů jsem nic neriskovala a rovnou do ní dala dvojnásobek předepsaného ovoce (kombinovala jsem rozinky, sušené brusinky, nakrájené sušené meruňky a citronát). Cukru jsem dala míň (už si nepamatuju o kolik, ale asi o dost), protože to ovoce je docela sladké a taky jsem ji po upečení dost brutálně ocukrovala. Příští rok ji upeču zase, ale později - těch 14 dní odležení je skoro zbytečných, řekla bych, že týden bohatě stačí.
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Cez vikend som upiekla a velmi mi chutila, robila som z polovicnej davky jeden bochnik. Kedze som mala na navsteve rodicov, tak sme ju hodnotili viaceri. Co by sme jej vytkli je malo ovocia. Dala som presne podla receptu, ale urcite by som dala ovela viac hrozienok a mandle by som asi predprazila, aby mali vyraznejsiu chut. Kedze mandle boli blede a ja som zohnala len kandizovanu citronovu koru, tak vsetko splyvali s farbou cesta, takze bolo vidno len hrozienka a tych bolo malo. Ale chutovo vynikajuce a velmi pekne dakujem za receptik Jenofefo. Prajem vsetko dobre.
Lydie, ty maličké štoly to je geniální nápad!! Udělám ze čtvrt kila mouky, uvidíme jak to dopadne.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Lydia, když si tak čtu Tvůj příspěvek, tak mě napadlo, že jsem vlastně nepostupovala úplně přesně podle receptu, že jsem místo rumu použila koňak a taky výborná změna. Ty mini štóly, to je dobrý nápad a příště zkusím i jiné sušené ovoce. Díky. M.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělám podobnou štolu, jenom ovoce nemáčím do rumu, ale povařím buď v červeném víně, nebo v jablečné nebo pomerančové šťávě. Nechám přes noc uležet a druhý den sliju. Šťávu použiju, když je zapotřebí dát ještě tekutinu do těsta. Ovoce dávám různé, třeba sušené brusinky, meruňky, kandované třešně, pomeranč, a datle, fíky - samozřejmě na malé kousky nakrájené. Dávám také marzipán. Kdo chce může přidat na špičku nože kurkumy nebo šafránu. Štola je potom pěkně žlutá.ˇMůžete si připravit i úplně malé štoly, asi 3 cm x 2 cm . Je to sice hodně práce, ale něco jiného na míse s vánočním cukrovím. Tyto malé štoly se pečou asi 15 minut při 200 °C. Dají se také udělat z tvarohového těsta na štolu.
Přeji všem klidný advent.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Jenofefo,
děkuji za naprosto fantastický recept, který mě zaujal hlavně tím, že je bez vajec. Postupovala jsem přesně podle receptu, štóly jsou voňavé a chutné (kousek jsem okusila), jinak je nechávám přesně podle receptu zabalené odpočinout - a jeden kousek poletí do Středozemí:-) Zdravím, M.
Myslím, že malé dávky rumu neškodí v jakémkoliv množství. Já do něj sice nakládala rozinky a sušené ovoce, ale těstu určitě neuškodí taky. Jsem ráda, že se štola podařila - hezké Vánoce.
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Jenofefo, děkuji Ti za vynikající recept. Upekla jsem včera večer, dřív nemůžu, jelikož by štoly nedožily vánoc. Zatím jsem ubránila pouze jednu, druhá je zpoloviny snězená a je vynikající! Jen malinký dotaz - uvedený rum je na naložení rozinek, nebo se má toto množství dát přímo do těsta (tak jsem to udělala)?
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ďakujem za odpoveď. Nie som začiatočník v pečení, iba som zabudla podotknúť, že som na kysnutie požila „zázračnú misu“ na kysnutie, asi preto to rýchlejšie tempo. Trochu stratila štóla tvar, ale to je chyba vo mne. Zabalila som ju do alobalu na odležanie, ale neviem, dokedy vydržím neochutnať…
Dělávám jí úplně přesně podle toho předpisu - nic neměním. Těsto je poměrně tučné, a proto asi je droždí relativně hodně. Také se v průběhu kynutí musí jednou (někdy i dvakrát) znovu „sbouchat“ a nechat znovu kynout. Nevím, s touhle štolou jsem neměla nikdy problém. A zdá se, že se daří i ostatním. Možná je potřeba upravit množství mléka, to záleží na mouce. Ale to je problém každého kynutého těsta.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
skutočne na 1 kg múky dávaš 100 g - 10 dkg droždia?
Včera som ju piekla, ale značne som skrátila čas kysnutia, je uložená na balkóne…
Děkuji vám za pochvalu, ale je to zásluha dobrého předpisu a vaší perfektní a láskyplné práce. Jsem ráda, že se vám štola podařila. Já ještě letos štolu nepekla a možná zase zkusím nějakou jinou.
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Po loňské výborné zkušenosti letos upečeno znovu a výsledek opět VYNIKAJÍCÍ ! Tahle štola vážně nemá chybu, a nemusí se nechávat rozležet. Abych si ušetřila práci, těsto jsem vypracovala ručním hnětačem, jinak bych to asi ani nezvládla. Upekla jsem tři menší štoly a dvě jsem hned darovala. Takže mě čeká pečení ještě z jedné dávky, ale stojí to za to. Vyzkoušejte.
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Poslední zpráva; byla za mnou dcera a mezi řečí z ní vypadlo, že s přítelem polovinu té štoly snědli. Proležená neproležená, prý je vynikající . . . A mám to.
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenofefo, díky, zkusila jsem Tvoji štolu - a povedla se! Ochutnala jsem, dokud byla ještě byla teplá, a chuť vynikající! Loňského roku pokus zcela zkrachoval, byť jsem měla recept z originál německé kuchařky. Už když autor velel „rozpuštěné máslo nalít do směsi“, zpozorněla jsem. Leč potlačila jsem všechny kuchařské instinkty, které velely, že takhle tedy ne, poslechla a výsledek . . . Nevábná placka nevalné chuti, která byla po třech týdnech poživatelná pouze mnou, v přísném soukromí a tak ze tří čtvrtin; já ji totiž ještě kapku přismahla . . . Takže díky, zkouška vyšla!
Pro jistotu jsem zkontrolovala s původním receptem z mé sbírky a skutečně tam žádná vajíčka nejsou - není to tisková chyba. Dělám štolu podle tohoto předpisu prakticky každý rok a už hodně dlouho. Těsto je hodně „těžké“ a rozležení mu určitě prospěje.
49 příspěvků 25.1.09 03:43
V receptu nejsou uvedena vajíčka. Skutečně se nedávají? Rosa
I já musím poděkovat, je skvělá. Mléka jsem nechala jak popisuješ, ale přehlédla jsem se v mouce a dala hladkou. Zatím se budu těšit na rozležení, ale polovina stejně ráno vzala za své. Díky
Jenofefo, ukládám a nechávám si recept jako zálohu, až mi snědí tu od Vali - dnes, nebo zítra budu péci. Dám vědět.
Skutečně mne to těší, že se vám štola povedla a že vám chutná. Já ji peču každý rok a nemám žádné výhrady ani já, ani strávníci.
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Připojuji se k Pajince, je vynikající… doporučuji
Děkuji za recept!
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Jenofefo, musím ti poděkovat za tento recept. Včera jsem štolu pekla, postupovala jsem přesně podle receptu (jen jsem přidala trochu více mléka) a vyšly z toho dvě nádherné štoly. Musím říct, že jsme je začali jíst hned po vychladnutí a neměly chybu. Žádné rozležení, byly vynikající. Ještě jednou děkuji a všem vřele doporučuji.