Recept Vánoční štóla 2

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Vsypeme do něj 50 g mouky a 10 g cukru. Do této směsi nadrobíme čerstvé droždí, zamícháme a necháme vykynout na teplém místě. Zbytek mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr i sůl a uděláme důlek, do něhož rozklepneme vejce, pokrájíme máslo a přidáme kvásek. Pak těsto zpracujeme. Poprášíme ho moukou a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. Do vykynutého těsta přidáme spařené, oloupané a nasekané mandle, rozinky namočené v rumu a kandovanou kůru. Těsto znovu dobře zpracujeme a rozdělíme na dva díly, z nichž utvoříme oválné bochánky a necháme 20 minut kynout. Podélnou polovinu každé šišky těsta zlehka vyválíme. Vyválenou půlku každé šišky překlopíme přes nevyválenou část a necháme 30 minut kynout. Tak vznikne charakteristický tvar štóly. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C, před dopečením teplotu trochu snížíme. Doba pečení je 50 minut. Ihned po upečení ještě teplou štólu potřeme rozpuštěným máslem, zasypeme hustě moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Zabalíme do alobalu a necháme nejméně 1 týden - 3 týdny uležet. Pokud použijete kuchyňský hnětač, není tento recept nikterak časově náročný a úspěch tohoto starého vánočního receptu je zaručen.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 14.12.03 vloženo
  • 9944x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 80 g droždí
  • 100 g cukru
  • 10 g soli
  • 2 vejce
  • 0,4 l mléka
  • 500 g másla
  • 300 g rozinek namočených v rumu
  • 200 g mandlí
  • 0,1 l rumu
  • 100 g kandované citr. kůry
  • 100 g rozpuštěného másla na potření upečené štoly
  • 100 g moučkového cukru na posypání
  • pečící papír, alobal
  • Z uvedené dávky upečeme na jednom plechu 2 ks vánoční štóly.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánoční štóla 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 16.12.11 18:50

U nas uz je po sviatkoch– co sa tyka stoly.. :oops: :mrgreen: …to sa reze platocek a ochutna, reze a ochutna a chutna.. chutna bola.. :lol:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.11 16:54

Hmmm…taky miluju dvoucentimetrové plátečky… :lol:
:mrgreen:

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.11 12:23

jolanko, jsi poklad :-D
Letos tedy štolu nebudu cukrovat a budu si moct dát o pláteček víc. :lol:

jolana
5066 příspěvků 16.12.11 12:04

Poznatok pre tych co nemusia/neradi cukrovane ako my , alebo nemozu cukrovane…ochutnali sme s cukrom a bez cukru… Vsade pisu ze ten cukor zachovava stolu. Skor s myslim ze ide o zvyk a celkovy kozmeticky obraz . Cukrovat sa u nas pudruje odjakziva a poriadne. Ta bez cukru striedka ma taku istu chut ako ta s cukrom. Cukrova ma kurku sladku, co je pre mnohych plus lebo maju radi a navyse zvyk je zelezna kosela…pre nas ta necukrovana len maslom potreta korka ma chut lepsiu prave kvoli tomu ze tam cukor nie je…okrem ineho,neradi vyraznu chut cukru, ktora (podla mna) vlastne zabija chut samotneho pokrmu/mucniku…

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.12.11 16:29
Já peču štolu takhle,

snad už léta letoucí. Celý recept sem dávat nechci, koukněte se sem: Vánoční štola.

jolana
5066 příspěvků 13.12.11 15:14

Som robila 3 druhy. Jeden z nich aj tento a aj pre nas na doma. Malo cukru v predpise a ja som ubrala este na tretinu. A necukrovala povrch. Vyjdu dve nadherne velke stoly , co je tiez vyhoda.. kedze sa bojim ze nie je obalena v cukre, tak sme jednu ochutnali co sa s nou robi.. a sme ju uz aj skoro zjedli. Nebezpecne dobra.. to je snad najepsia stola co som kedy ochutnala.. :lol:
Vdaka za recept :)

jolana
5066 příspěvků 02.12.11 12:50

Tak a od Sarky taky.. :)

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vánoční štóla

… a je to tady - už se zase blíží vánoce.

Kdo přijde první s receptem na cukroví?

DolceVita
44 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vánoční štóla

Díky housenko za tip na pečení v domácí pekárně :-) Letos to udělám taky tak. Tuto štólu peču pravidelně každé vánoční svátky (resp. nějaký ten týden před nimi), a jenom se po ní zapráší. Vypadá to od pohledu možná složitě, ale kdo nezkusí, neuvěří. Je to moc snadná a báječná záležitost a bez pocukrované štóly by mé vánoce nebyly dokonalé. Mám ji i na svých stránkách www.dolcevita.blog.cz v kategorii sladké pečení.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vánoční štóla

Dnes jem tuto štolu upekla, sice jen z poloviční dávky, ale i tak z toho byly 2 pěkné štoly… neodolala jsem a jednu načla abych ochutnala a byla moc dobrá… tak nevím jestli se stačí do vánoc rozležet nebo jestli nebudu tak za týden péct další…

… jo a zadělávala jsem ji v pekárně, použila jsem 1 odměrku instaního droždí…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz