Recept Vánoční rybí polévka pro fajnovky Pra

marhaba Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Očištěnou porci kapra uvaříme v osolené vodě. Zvlášť uvaříme vnitřnosti (to co má kapr v bříšku, mimo střívek a žluče), pepřem a novým kořením. Je možno vařit i dohromady, záleží na zvyku. V dalším rendlíčku uvaříme mlíčí (očištěné od všech blanek - to děláme tak, že mlíčí přelejeme vařící vodou, pak jsou pěkně stáhnout). Na 1/2 másla osmažíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu, zalijeme vývarem z rybího masa a uvaříme do měkka. Z druhé poloviny másla a hladké mouky připravíme řidší světlou jišku, polévku zahustíme a necháme aspoň 1/2 hodiny vařit. Případně přidáváme vodu tak, aby tekutiny byl cca 1 1/4 l. Do provařené polévky přidáme obrané masíčko, nakrájené uvařené mlíčí a pokud máme jikry, rozmícháme je v polévce a necháme ještě 10 minut vařit. Dochutíme solí, špetkou muškátového květu (pozor, když to přeženeme, polévka zhořkne) a kdo má rád i trošku maggi. Před podáváním přisypeme na droboučko nasekanou zelenou petrželku a k polévce podáváme osmažené kostičky bílé veky. Tato polévka je pro ty, kteří podobně jako já, nemají kladný poměr ke kapřím hlavám (zdá se mi, že na mne zahlížejí). Masa můžeme dát i víc, polévce to jen prospěje.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů Štědrý den Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 26.11.06 vloženo
  • 17398x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 1 ocasní porce kapra
  • vnitřnosti z kapra
  • mlíčí
  • jikry
  • 20 dkg polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 10 dkg másla
  • 4 PL hladké mouky
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • muškátový květ
  • zelená petrželka
  • veka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

macho 21.12.10 21:17

nebojte se hlavy,líčka jsou vynikající,jikry lze nahradit krupičkou.

Diskuse k receptu Vánoční rybí polévka pro fajnovky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vánoční rybí polévka pro fajnovky

bobzbrd
1 příspěvek 24.12.11 13:04

Jíšku jsem udělal cibulovou a do polévky přidal česnek.Přesně podle hesla:Jezte cibuli,nebude k vám chodit lékař,jezte česnek,nebude k vám chodit nikdo!Petrželku jsem neměl,nebyl čas vyhrabávat jí pod sněhem.Ale i tak se mi polévka POVEDLA !!! :potlesk: :lol:

macho
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.12.10 21:17

nebojte se hlavy,líčka jsou vynikající,jikry lze nahradit krupičkou.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční rybí polévka pro fajnovky (PRA)

Takto dělám polévku také. Naučila jsem ji jíst i maminku, která rybí polévku nikdy neměla ráda, lépe řečeno ji nesnášela. V této podobě se po ní shání už od rána (Štědrého dne, pochopitelně). :-)

lesni_bytost
119 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční rybí polévka pro fajnovky (PRA)

Abych pravdu řekla, u nás se nikdy nedělala vánoční rybí z hlavy, ocasu nebo podobné části kapra.
Děláme ji takto: Z mouky a másla (nejlépe opravdu másla, ne rostlinného tuku) připravit světlou a řídkou jíšku. Zalít studenou vodou (jíška se nejlépe rozmíchá ve studené), osolit, přidat na drobno nakrájenou mrkev, celer a petržel a jikry a mlíčí na kousky. Část jiker „rozškrtat“ do polévky. Vše se vaří asi 15min. Hotovou polévku sypeme zá:,–(ně „houstičkou“: Den předem se nakrájí na kostičky housky a nechají se poněkud oschnout (je to tak lepší). Na másle se pak osmahnou do zlatova. Polévka už jednodušší být snad nemůže, přesto je chuťově úžasná.. (A jen jeden hrnec ;-))

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční rybí polévka pro fajnovky (PRA)

Mno jo, to je naše štědrovečerní.
Děláme stejnou polévku (stejné ingredience), ale vaříme ´dohromady´. Vezmem hlavy, ploutvičky, část ocasu a vykoštěnou páteř a vaříme se zeleninou a kořením. Když je vše do měkka, tak se polévka přecedí přes jemné sítko, vývar zahustí (hrubá mouka rozkvedlaná ve vodě), přidá kostka (BIO zeleninový ´masox´) a až přijde k varu, tak se nahážou vnitřnosti a po provaření a vypnutí přidáme petrželku. ..takže jen dva hrnce.:-D
Jako krutonky podáváme na kostky pokrájené rohlíky opečené na másle. Do polévky tuk už nedáváme.

Marhabo: Vařené kapří maso z polévky miluju (oberu si hezky hlavu, ocásek a páteř). Je to určitě o zvyku. Mamka vařila polévku odjakživa a já jí jako malá nesnášela. Jediné, co jsem zvládla byla voda s krutonky a někdy ještě jikry. Z ostatního se mi otáčel žaloudek, hlavně mlíč byl pro mě nepřekonatelně odporný. A teď, ve svých třiceti polévku do sebe cpu, až se mi dělaj boule za ušima.:-)
Babička od taťky dělá rybí polévku s krutonky z kmínového tmavého chleba na másle. Taťkovi prvně ta s rohlíky vůbec nechutnala, ale naučil se. Jednou jsem taťkovi opekla ten chleba a abych řekla pravdu, je to samozřejmě o ničem, rohlíky jsou bezkonkurenční.;-) :-)))

svato
1428 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční rybí polévka pro fajnovky (PRA)

Strašne ma otravuje to „varenie každého zvlášť“ ale fakt je, že takto je táto polievka (alebo kapustnica, alebo boršč) o poznanie lepšia.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz