Recept Vánoční řízky speciál

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nakládat vepřové maso na řízky nejméně den předem mě naučil jeden pán před mnoha lety. Od té doby už vepřové před smažením pouze nakládám . Jen jsem to za ty roky ještě trochu vyladila.
Množství nálevu je zhruba na 20 řízků (záleží na velikosti)

Postup

Do kastrů lku dáme všechno koření, zalejeme 200ml vody a 20min čeříme varem (trochu se voda zredukuje, s tím se počítá). Necháme zchladnout, přecedíme do nádoby, do které budeme maso nakládat. Dolejeme 150 ml dobrého oleje (dávám řepkový).
Do vlažného, olejového nálevu vkládáme naklepané, lehce nasolené řízky. Rukama ještě otočíme aby všechny řízky byly nálevem obalené.
Je dobré naložit 24 hod před smažením.
Do rozšlehaného vejce na obalování přidejte trochu mletého pepře, řízky budou křehké a nadýchané.
Mám naloženo, smažím až zítra navečer. Foto pouze po naložení.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.12.11 vloženo
  • 8124x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 - 60min

Počet porcí

  • 20 porcí

Ingredience

  • 1 KL nové koření
  • 1 KL pepř kuličky
  • 3 bobkové listy nalámané
  • 6 hřebíčků
  • 1/2 KL badyanu (nebo hvezdicka)
  • kousek skořice
  • feferonka (nemusi být)
  • 1/2 KL sůl
  • 150 ml oleje
  • 200 ml vody

Doporučená příloha

  • bramborový salát, brambory, hranolky, pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 26.12.11 01:50

Diskuse k receptu Vánoční řízky speciál

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 13.01.12 07:30

U nás se, Glamo, vajíčka nepepří z prostého důvodu. Málokdy se sejde u stolu skupina lidí, co mohou nebo mají rádi pepř. Proto se vždy pepřilo jen maso. Letos jsem to tedy zkusila, protože konstelace u stolu byla ve správné konjunkci :-)

Změny jsem si ovšem nevšimla. Jak píše Casino, příště budu muset vědecky bádat. :-) Ovšem u nás to po povánočním období dlouho nehrozí…

Anko, koření (různé, dle chuti) dávám do mouky, když maso či rybu obaluji pouze v mouce. Pak myslím, že opravdu chuť koření hezky vynikne. :)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.01.12 22:46

anka,ja davam hodne rada do strouhanky kmin ! Cely, ne drceny, moc chutne. Jinak do mouky to ostatni.
Neumim si to koreni predstavit na rizkach kurecich, ale jestli to bylo dobre, proc ne.
Dat koreni jen do oleje, asi i ten olej by mel byt dost teply, aby pojmul ty vune. Proto davam trosku vody. neuskodi a koreni pusti vune bezvadne.
Ale kazdy recept je variabilni, hlavne, ze puvodni zamer dosel chuti !

 
anka22
95 příspěvků 02.01.12 22:11

Wydro, nevím už přesně, kolik z toho bylo řízků, ale byly to řízky z 1,5kg kuřecích prsou (vidíš, i to byla změna proti receptu, které jsem si, přiznávám, ani nevšimla) Řízečky jsem krájela našikmo z celých prsou, malé asi jako dětská dlaň. A koření mi stačilo, rozmíchala jsem ho v malé skleničce oleje, cca 1,5 dcl. Bobkový list jsem měla mletý, dala jsem 1čl.
Pokud jde o pepření vajíčka, u nás doma se od nepaměti pepří i solí mouka na obalení masa, někdy do ní přidáváme i jiné koření, třeba papriku nebo rozmnutou majoránku či tymián. Vím, že jednou jsem se s někým dohadovala, zda vajíčko solit nebo ne a ten dotyčná říkal, že osolí-li se vejce, řízky se loupou, ale nevím, sama jsem to nikdy nezkoušela. Ta mouka mi přijde nejlepší, sůl i koření se v ní jemně rozptýlí.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.01.12 21:48

U nás se vajíčko v trojobalu pepří už po generace… Mně to přijde normální a spíš mě překvapuje, že to někdo nedělá :-) Ale vliv na křupavost mě nikdy nenapadl… Asi děláme dobré řízky standardně ;-)
:mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.01.12 21:14

Anka22, samozrejme, i tohle je varianta. Tak delam svoje rizky kureci baharat
Tyhle veprove jsem zvykla delat jako je v popisu.
Tvuj poznatek je prinosny, jenom to mnozstvi koreni ti stacilo na vsechny rizky?

Pepř do vajička mi kdysi poradila jedna kamaradka a mne se zda, ze to funguje . Krome toho, je ta strouhankka opecena chutnejsi. Ne kazdy to asi tak vnima ?

 
di
2451 příspěvků 02.01.12 20:48

Casino, až budete bez toho masa, zkuste tohle: http://www.jogin.cz/…tora-Ohsawy/

 
casino
4473 příspěvků 02.01.12 20:45
Mletý pepř ve vejci...

… není přece nic jednoduššího, než část řízků obalit bez pepře a pak s pepřem a porovnat :)
Sám jsem zvědav :think: ale budu teď týden dojíždět nedojedky (hihi, zbytky :oops:
A pak budu týden bez masa, už se těším :)

 
anka22
95 příspěvků 02.01.12 20:07

Lákalo mě zkusit to koření, ale nemám ráda marinování masa ve vodě, dokonce ani když je s olejem a dokonce ani u svíčkové. Takže jsem koření nasucho upražila na pánviččce a rozmělnila v hmoždíři. Pak jsem ho smíchala s troškou slunečnicového oleje, omatlala v tom řízky a nechala do druhého dne v lednici. Před obalováním jsem z nich stáhla olej s kořením tupou stranou jídelního nože a normálně obalila a usmažila. Řízky byly křehké a nadýchané i bez pepře ve vejci, zato příjemně lehounce voněly použitým kořením. V silvestrovském pohoštění sklidily úspěch.

 
Alis
2617 příspěvků 02.01.12 19:50

Letos jsem poprvé zkusila dát pepř do rozšlehaných vajíček, navnadila mě věta, že řízky budou krásně křehké a nadýchané. Dřív jsem vždy jen solila a pepřila samotné maso.
Asi nemáme tak jemný jazýček, ale žádnou změnu jsme nezaznamenali. Řízky byly klasicky dobré, balenka na nich klasicky nadýchaná. Pro nás obyčejné jedlíky žádná markantní změna. (do láku jsem ale nenakládala)

 
mandisan
9 příspěvků 31.12.11 00:18

VELKÉ ŽRÁDLO nechci už řízky jinak,růžové měkkounké a velice chutné po koření!!!Nechal jsem naložené 2dny a fakt dost PECKA!!!Díky za recept. :potlesk: :palec:

Příspěvek upraven 01.01.12 v 19:23

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.11 17:44

Zeditovano „cereni“.

Příspěvek upraven 26.12.11 v 19:10

 
dorsch
54 příspěvků 26.12.11 10:02

Jako chemika se mi nejeví výraz čeření jako správný, jedná se o zcela jiný proces, než vaření, jak je zde myšleno.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.11 23:19

Drobečku, dlouho jsem se tak srdecne tady nezasmala :lol: Me nekteri nemaj radi i bez rizku, takze to preziju. Ale ti, kterym se recept bude libit, nalozi i usmazi treba mezi svatky, treba i kdykoliv jindy!
Ja veprovy rizky nemusim, nakladam jen kdyz je treba a to jsou prave Vanoce a den pred a to bylo prave dnes ! Mavam ti, mavam , wydra priserna :-P

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.11 22:47
Drahá ba předrahá wydro,

My koupili rybu. :roll: Sice to není kapr, toho jsem nesehnal, tak aspoň tilapia. Nediv se, když tě nebude mít nikdo rád. :cert: :kytka:
Máš s tím receptem aspoň týden zpoždění. :lol:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.11 22:39

No…tos nám to sem dala brzy…ty můro… Když už máme všichni naloženo v jogurtu… :twisted: :lol:
:mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz