Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tato mandlová roláda, plněná povidly a tvarohovým krémem chutná nejenom na Vánoce.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky ušleháme s vodou, cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme na vaječnou šmes a promícháme. Vmícháme mleté mandle a sníh z bílků. Směs natřeme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme 10 - 12 minut. Na pracovní ploše rozprostřeme utěrku, posypeme 1 pl práškového cukru. Piškotový plát hned po upečení převrátíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme pečící papír a pomocí utěrky zamotáme. Necháme vychladnout. Ušleháme šlehačku s tvarohem. Vychladlou roládu rozmotáme a potřeme povidly, jsou-li hustá, rozředíme trochou vody nebo rumu, ale jenom tak, aby se lépe roztírala. Povidla posypeme perníkovým kořením a potřeme tvarohovým krémem. Roládu pomocí utěrky zamotáme a necháme alespoň 4 hodiny v chladu uležet. Pro šikovné: Marcipán nastrouháme na hrubo a uhněteme s práškovým cukrem. Vyválíme placku, asi ve velikosti plechu. Vychladlou roládu položíme na marcipánový plát a zamotáme. Marcipán na koncích trochu navlhčíme, aby lépe držel. Zbytky marcipánu odřízneme a vykrájíme hvězdičky nebo podobné tvary. Připravíme čokoládovou polevu a roládu polevou polijeme. Ozdobíme vykrájenými tvary a necháme ještě asi 1 hodinu vychladnout. Já jsem roládu nebalila do marcipánu, ani nepolévala polevou. Uleženou roládu jsem posypala asi 2 pl kakaa (tak jako sypeme tiramisu). Vypadala krásně a chutnala ještě lépe. Piškot na roládu si samozřejmě můžete připravit podle vlastního, vyzkoušeného receptu. Přeji dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Rolády
káva se šlehačkou
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vánoční piškotová roláda