Recept Vánoční piškotová roláda

lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Tato mandlová roláda, plněná povidly a tvarohovým krémem chutná nejenom na Vánoce.

Postup

Troubu rozehřejeme na 200°C. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky ušleháme s vodou, cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme na vaječnou šmes a promícháme. Vmícháme mleté mandle a sníh z bílků. Směs natřeme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme 10 - 12 minut. Na pracovní ploše rozprostřeme utěrku, posypeme 1 pl práškového cukru. Piškotový plát hned po upečení převrátíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme pečící papír a pomocí utěrky zamotáme. Necháme vychladnout. Ušleháme šlehačku s tvarohem. Vychladlou roládu rozmotáme a potřeme povidly, jsou-li hustá, rozředíme trochou vody nebo rumu, ale jenom tak, aby se lépe roztírala. Povidla posypeme perníkovým kořením a potřeme tvarohovým krémem. Roládu pomocí utěrky zamotáme a necháme alespoň 4 hodiny v chladu uležet. Pro šikovné: Marcipán nastrouháme na hrubo a uhněteme s práškovým cukrem. Vyválíme placku, asi ve velikosti plechu. Vychladlou roládu položíme na marcipánový plát a zamotáme. Marcipán na koncích trochu navlhčíme, aby lépe držel. Zbytky marcipánu odřízneme a vykrájíme hvězdičky nebo podobné tvary. Připravíme čokoládovou polevu a roládu polevou polijeme. Ozdobíme vykrájenými tvary a necháme ještě asi 1 hodinu vychladnout. Já jsem roládu nebalila do marcipánu, ani nepolévala polevou. Uleženou roládu jsem posypala asi 2 pl kakaa (tak jako sypeme tiramisu). Vypadala krásně a chutnala ještě lépe. Piškot na roládu si samozřejmě můžete připravit podle vlastního, vyzkoušeného receptu. Přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Rolády

Nahlásit recept

  • 12.11.09 vloženo
  • 18153x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 4 žloutky
  • 4 PL vody
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 100 g mletých mandlí
  • Náplň:
  • 150 g povidel
  • 1 čl perníkového koření nebo jenom skořice
  • 250 ml šlehačky
  • 250 g tvarohu
  • 300 g marcipánu
  • 100 g práškového cukru
  • čokoládová poleva

Doporučená příloha

  • káva se šlehačkou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánoční piškotová roláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Cibulačka Cibulačka
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz