Recept Vánoční medová roláda (dělená strava)

Obrmutr Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vánoční medová roláda (dělená strava)

Úvod

Cukroví do dělené stravy podle Kořínkové, skupina Kytičky+ovoce, VOLNÝ GRAF.

Postup

Vejce rozklepneme, bílek v tomto receptu nebudeme potřebovat. V dlani zbude žloutek uzavřený ve žloutkovém vaku. Opatrně ho opláchneme od zbytku bílku vlažnou vodou, žloutkový vak dole proštípneme a žloutek necháme vytéct mezi prsty do mísy. V ruce nám zůstane blána, kterou byl žloutek obalený - žloutkový vak. Vyhodíme ho. Drcené lněné semínko zalijeme v hrníčku horkou vodou a necháme pracovat a chladnout. (Nebo zalijeme nedrcené a po nabobtnání rozmixujeme tyčovým mixérem. Já jsem si nadrtila celý sáček suchého semínka, uzavřela ve sklenici a mám připravené v lednici.) Žloutky, med, olej a fruktózu utřeme. Přidáme ostatní suroviny, včetně vychladnutého lněného semínka s vodou a na vále nebo v robotu vypracujeme jemné těsto. Konzistencí by mělo být podobné těstu na nudle. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočívat až 12 dnů. Většinou nechávám týden, v časovém presu i méně. Odpočinuté voňavé těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát silný 3-4 mm. Délku upravíme podle rozměrů plechu. Pomažeme náplní (viz poslední bod postupu), svineme, položíme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou, aby roláda nepraskla tak, jako se to stalo mně. Povrch potřeme žloutkem s vodou. Opět ho důkladně zbavíme bílku a žloutkového vaku! Pečeme na 160°C 25-35 minut do zezlátnutí. Bez horkovzduchu. PO UPEČENÍ MŮŽEME ZA HORKA ROLÁDU POTŘÍT ŽLOUTKEM S VODOU PRO LESK. Vychladlé rolády zabalíme do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odpočívat a zrát v chladu až několik týdnů. Nechávám většinou týden až 14 dní. Náplň: Plát těsta potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme jemně sekanými ořechy a pokrájeným sušeným ovocem, rozinkami. Záleží na naší chuti, fantazii a zásobách ve spíži.

Nahlásit recept

  • 08.12.20 vloženo
  • 347x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina 20 minut

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g fruktózy
  • 2 žloutky bez žloutkového vaku
  • 3 PL medu
  • 100 g řepkového oleje
  • vrchovatá KL perníkového koření
  • sůl
  • 1/2 KL sody
  • Náhrada vejce:
  • vrchovatá KL drceného lněného semínka
  • 3 PL horké vody
  • Náplň:
  • marmeláda nebo povidla bez přidaného cukru nebo slazená fruktózou, dextrózou
  • ořechy
  • mandle
  • sušené ovoce

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Obrmutr 8.12.20 18:56

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Vánoční medová roláda (dělená strava)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz