Recept Vánoční mandlová štóla *
Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Do zadělávací mísy prosijeme mouku. Promícháme ji s 80 g cukru a uprostřed uděláme důlek. V hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme zbylý cukr, 3 lžíce vlažného mléka a umícháme kašičku. Nalijeme ji do důlku a necháme alespoň 15 minut vzejít kvásek. 2. Rozehřejeme tuk, do důlku v mouce přidáme žloutky, skořici, špetku soli a vlažný tuk. Podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme těsto. Necháme přikryté utěrkou vykynout. 3. Mezitím nakrájíme čokoládu na kousky. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme nahrubo. Spolu s kandovaným ovocem vše vmícháme do těsta. Chceme-li, aby kousky mandlí a ovoce byly v těstě stejnoměrně rozptýleny, rozválíme těsto na plát, který posypeme rovnoměrně směsí, placku svineme a ještě jednou propracujeme. 4. Dobře vykynuté těsto ještě jednou prohněteme. Potom na pomoučeném válu vyválíme placku (asi 3 cm silnou). Delší strany přehneme do středu a prsty mírně přitlačíme. Štólu přendáme na plech, necháme ještě asi 1/4 hodiny v klidu a potom upečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C asi 10 minut, potom zmírníme teplotu a dopékáme 45 minut - do zlatova. Aby se při pečení nepřipálila, přikryjeme ji v polovině pečení navlhčeným pergamenem. Prochladlou štólu bohatě pocukrujeme a poprášíme kakaem.
Recept je z kategorií: Vánočky
- 30.11.05 vloženo
- 15298x zobrazeno
Čas přípravy
- 2,5 hod.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- asi 200 ml mléka
- 2 žloutky
- 150 g másla
- 40 g droždí
- špetku soli
- 150 g čokolády
- 100 g mandlí
- 100 g kandovaného ovoce
- mletou skořici
- Na posypání:
- moučkový cukr, kakao;
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Vánoční mandlová štóla *
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Vánoční mandlová štóla *
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
O vánocích jsme ji vyndali a zakrojili. Sražená nebyla, jen rozteklá. Spadl mi kámen ze srdce. Jen mě trochu zklamalo to uležení. Její chuť nebyla nějak zvlášť speciální. I vůně zcela vymizela a to jsem se radovala, jak nádherně voní štola po skořici. Myslím, že by byla lepší čerstvá. Příště žádné balení, ale sníme jí hned.
Vali, díky tedy za recept, dávám do oblíbených.:-)
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera odpoledné jsem upekla.
Mléka jsem dala 200ml + 3 lžíce do kvásku a šlo to dobře. Těsto se prvně lepilo, ale pak po vykynutí bylo úplně normální. Ta mletá skořice tomu dá šmrnc. Nádherně to při pečení vonělo. Pekla jsem dle návodu, ale na dopečení mi stačilo jen 30 minut. Štola mi spadla. Bylo to asi tím, že kvasnice byly moc divoké, 1/4 hodinky před dáním do trouby bylo moc. V troubě se totiž zvedla asi 10 cm a při dopíkání pomalu šla dolů a výsledek je do šířky 2× větší. Teď je vysoká asi 5cm a rozteklá.
Dneska jí zabalím a snad nebude na vánoce zdrcnutá. Spíš se jen roztekla.
ano, rozpustit jako do jiných kynutých těst…
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Rozehřejeme tuk znamená úplně rozpustit a nebo stačí povolit na kuchyňské lince na pokojovou teplotu?
Vali, díky, záleží taky hodně na mouce, chce to trošku zkušeností. Měla jsem nějaké zdivočelé droždí, bylo to jak hrnečku vař - než jsem nasekala čokoládu a mandle, tak kvásek vyběhl z hrnečku a chodil po kuchyni
. Těsto kynulo taky krásně.
Možná ještě poznámka pro začínající kuchařky - stejně jako u každého jiného kynutého těsta si vyndejte včas vajíčka z lednice, všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
trochu jsem to opravila, ale bude to opravdu asi podle potřeby, já teda ten 1/4 l potřebovala, kvásek dělám v Mixfixu a dávám kynout do mísy. Přeji dobré pochutnáníčko.
Vali, možná by bylo dobré v ingrediencích neuvádět přesně 250 ml mléka - někoho by to mohlo svádět nalít ho tam všechno. Včera jsem ji pekla a na ideální konzistenci stačilo tak odhadem 125 ml, neměřila jsem to přesně. Vydržela jsem neochutnat a nedala jsem ani zvědavcům, kteří loudili. Po dopočení jsem ji ještě bohatě potřela rozpuštěným máslem s troškou rumu a pak teprve pocukrovala.
znám, díky, podle toho se to budu učit, už to mám stažené dávno, můžou se tam podívat jiní.
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali, pěkný návod na vánočku ze šesti pramenů je tady: http://www.fiserasynove.cz/video.html
194 příspěvků 25.1.09 03:43
chvalim, je moc dobra, nedalo se neotestovat, kdyz to tak vonelo
Zbytek jde ovsem do folie a rozlezet. Zadelavala
jsem v pekarne jako marmelada, pekla z hery a pridala i trochu sekane
cokolady Dekuji za recept!
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali, úplně jsem zapomněla ti tuhle štolu pochválit. Spinkala ve spíži zabalená ve folii a čekala na Štědrý den. Celá nedočkavá jsem ji nakrájela a … Veliký úspěch!!!
Tak zase za rok!
Vali, upečeno, povedlo se, ani se nerozjela. Už jsem i kousek uždibla a je moc dobrá. Současně jsem měla zadělanou drážďanskou štolu, a ta malinko ulítla i když to měl být originál překlad z německé kuchařky. Teď je jdu balit a zakuklit, aby na ně nikdo nechodil. Hezký večer.
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali, prosím Tě, nemáš potíže s tím, že by se Ti štola při pečení „rozjela“? Mně se to loni stalo (i když znáš mé kuchařské pokusy, já asi nejsem měřítko:-), ale následně jsem si přečetla radu, že se má kolem udělat takový pásek třeba s alobalu a štola se nerozjede.
Vali, díky. Tak jsem se těšila na vánočky a nestíhám. Zkusím, jak píšeš. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Dám vědět.
Vali, kdy je prosím nejlepší toto péct? V příštím týdnu bych jěště mohla, ale pak je konec. Děkuji.