Recept Vánoční likér

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vánoční likér

Postup

Vsechny ingredience dejte do vetsí zavarovací sklenice, uzavrete a nechte stát 4 týdny. Po této dobe prefiltrujte pres papírový filtr na kávu. Filtrát nechte stát jeste 2 dny a znovu prefiltrujte. Likér je pripraven k pouzití.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 01.12.09 vloženo
  • 14276x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut+macerace

Ingredience

  • 125 g susených fíku
  • 50 g datlí bez pecek
  • 125 g susených svestek
  • 25 g rozinek
  • ½ vanilkového lusku
  • kousek skoricové kury
  • 3 hrebícky
  • na spicku noze mletého kardamomu
  • 1 PL medu
  • 125 g (hnedého) cukru
  • 0,7 l vodky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánoční likér

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vánoční likér

spiser
717 příspěvků 6.1.10 19:16
Re: Vánoční likér. Jolana.

Dekuji a prání opetuji!

jolana
5068 příspěvků 5.1.10 16:57
Re: Vánoční likér.

Prefiltrovane, naliate, prichystane ako darecek. Z ovocia idem urobit tu stolu.
Farbu to ma viac tmavsiu, a skor nadych do hneda ako vinova…vraj to ma silua je to vonavee ;)
Spiser, vsetko naj najkrajsie, najlepsie, vela zdravia a sil v novom roku a vdaka za vse :)

sveva
751 příspěvků 6.12.09 02:33
Re: Vánoční likér. wolfg

Tady je běžné reagovat na komentáře. A co se školení týče – nemáš zač, já se učím ráda a pořád. Chtěla jsem tě pouze upozornit, že hrubé vyjadřování o něčem co možná neznáš , může být trochu mimo. Na rozdíl od tebe mi hodně záleží na tom, zda moje názory jsou správné. Jsem vždy ochotna o nich diskutovat ale vadí mi odbíhání od tématu a agresivní verbálnost.
Nad grappou se nerozplývám, málokdy piji destiláty, ale párkrát jsem ochutnala výtečnou jednodruhovou grappu jako digestiv. Název grappa stejně jako cognac nejsou patentované, ale chráněné. Cognac se nedestiluje z hroznů, ale z vína, dokonce dost nekvalitního. Proto ho pálí. Ale je to destilát, který preferuji, pokud možno Remy Martin XO.
Jen na závěr, stejně tak bych v Itálii vysvětlovala nějakou nepochopenou a odsuzovanou českou specialitu.
Samozřejmě nic ve zlém a zdravím.

noskovice
1322 příspěvků 5.12.09 05:23
Re: Vánoční likér.-wolfg,

promiň, ale teď jsi to přepísknul!
Soňa.

Wolfg
584 příspěvků 5.12.09 03:25
Re: Vánoční likér. Terkelica pro sveva

Řekla sis o moji reakci sama. A díky za školení. Vážně, nevěděl jsem takové podrobnosti. Jen si nejsem jist, zda patentovaný název dovede vytvořit skvost. Matoliny z hroznů jsou na Moravě považovány za odpad. I když obsahují malé procento šestiuhlíkových sacharidů a po zalití vodou jsou schopné fermentace, druhé víno z nich, je skutečné svinstvo a žádný vinař ho nepolkne. A Ty se tu rozplýváš nad pálenkou z matolin. Musím předeslat. Moje názory nikomu nevnucuji, zda jsou správné, není důležité, jsou moje a podložené skutečnou praxí. Pokud je někdo ochoten vysolit za neušlechtilý výrobek vzpomínané prachy, je to jeho volba a zároveň pohrdání hodnotami. Nijak mě neudivuje. Jedinou ušlechtilou pálenkou na světě, je koňak a hned následují pravé ovocné destiláty. A pak už nic, protože destilát lze dělat i z mrkve.
Netrefila ses, ani jsi nemohla tušit. Žiju v kraji, který rozhodně nelze nazvat vinařským. Ale révu tu pěstuje kdekdo. Přál bych Ti vidět letošní úrodu. Hrozny se tu jí po hrstech, lisuje se mošt a pravý burčák se pije jedenáctý den po zakvašení, kdy je nejlepší. Jediné, co jsme ještě nezkusili, je zobat modré, voňavé kuličky z něžného pupíku. A matoliny? Vyhazují se. Protože pálenka se u nás dělá z hroznů. Namyšlenec by ji nekoupil, protože se nejmenuje grappa. A nic ve zlým.
Wolfgang

sveva
751 příspěvků 4.12.09 21:28
Re: Vánoční likér. wolfg

Částečně opakuji komentář k receptu Severní záře … jednou ranou.
Grappa ..... jedná se o destilát z výlisků hroznů výhradně italské provenience zpracovaných na víno v Itálii. Název grappa je v současné době chráněný a použitelný pouze na destiláty vyrobené v Itálii.
Označení grappa by se tedy nemělo používat na cokoliv vydestilované z čehokoliv a kdekoliv. V Česku máme pěkný výraz pálenka.
Pokud navštěvuješ sklípky, kde destilují hnůj, tvoje věc, ale nebude to grappa.
A cena? Představ si, že existuje i ta za 170 euro za litr.
Zdravím.

jolana
5068 příspěvků 2.12.09 00:29
Re: Vánoční likér.

som vykostila aj tie svestky ;-)).. a uz je aj zaliate ;)) dik :)

casino
4495 příspěvků 2.12.09 00:28
Re: Vánoční likér.

Lze pominout, jako málo pravděpodobnou, možnost že jste místo na chovatelské zabrousil omylem na forum kulinářské. Dokonce lze pominout, že Vaši kamarádi dělají pálenku z toho co nazýváte hnojem; kdo umí, umí a kór když jim cajzli za to zaplatí. Leda individuum které disponuje „jazykem z nerezu“ (Vaše slova :o) nebo naprostý ignorant, který koupí cokoli, jen když je to nejlevnější a pokud možno ještě v „AKCI“, se může vyjádřit takto kategoricky o grappě. Čert ví, co jste pil? I kdyby to byla grappa (po moravsku), tak je ještě Grappa a GRAPPA :o)))

Wolfg
584 příspěvků 1.12.09 19:54
Re: Vánoční likér.

Tady by mi druhák nevadil, ale optal jsem se v moravských sklípcích, zda dělají i druhák (vylisované matoliny se zalejou cukrovou vodou a znova rozkvasí). Co druhák? Taky třeťák a nakonec bolehlav, zněla odpověď. A z toho hnoje, co zbyde se dělá grappa, flaška za tři kila :-), áále pěknáá

noskovice
1322 příspěvků 1.12.09 18:31
Re: Vánoční likér.-toffo,

jj.

noskovice
1322 příspěvků 1.12.09 18:30
Re: Vánoční likér.

Jestli jsem to dobře pochopila, wolfg by to chtěl zobat, nebo přidat do něčeho. Ne znovu louhovat a potom vyhodit. :-))
Pletu se?
Soňa

toffo
244 příspěvků 1.12.09 18:25
Re: Vánoční likér.

Sušené ovoce bych dala do štoly, nebo vánočky.

spiser
717 příspěvků 1.12.09 18:09
Re: Vánoční likér. Wolfg.

Vyhazovat se nemusí. Zalej jej novou vodkou a nech stát alespon 6 týdnu. Po filtraci uz v nem moc chutových látek nebude takze bude nejlepsí jej vyhodit.

Wolfg
584 příspěvků 1.12.09 17:23
Re: Vánoční likér.

Zkusím. A co s tím odpadem? Přece ho nevyhodíme na sběrný dvůr

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Karbanátky Karbanátky
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz