Recept Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

w0550 Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Příprava husy: Pro náplň husy oloupeme cibule a jablka a rozřezané je smícháme s majoránkou a pelyňkem. Plníme ji do husy kterou jsme předtím zevnitř vytřeli solí a pepřem. Husu motouzem uzavřeme a spoutáme jí nohy aby neodstávaly, zvenčí ji osolíme a pokmínujeme. Pekáč vyložíme nakrouhanou mrkví a celerem a dáme do něj husu prsíčky dolů.Podlijeme a dáme do trouby. Pečeme 2,5 hod při 190°C, potom husu obrátíme a dopékáme za zvýšené teploty ještě půl hodiny aby byla křupavá (poléváme šťávou). Na konec tuk odebereme, šťávu z husy se zeleninou rozmixujejeme, ochutíme solí, pepřem a červeným vínem a ev. zahustíme jíškou. Nádivka se nejí, slouží jenom ke kořenění husy. Příprava zelí (den předem) Hlávku zelí a oloupaná jablka nakrouháme na jemno, přidáme nasekané cibule, bobkové listy, hřebíček jalovec, skořici, cukr a sůl. Vše ve velkém hrnci promícháme a necháme do druhého dne proležet. Druhý den přidáme ocet, olej a víno a vaříme mírně 1 hodinu. Pozn.: Nespotřebované vařené zelí se dá velmi dobře zmrazit, chutná jako čerstvé.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 18.11.06 vloženo
  • 14295x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Ingredience pečeně:
  • Husa 4,2-4,8kg
  • 2 jablka (Boskop)
  • 4 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 30 g majoránky
  • 30 g pelyňku černobýlu (artemisia vulgaris L.)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • Mondamin-fix (instantní jíška)
  • trochu červeného vína
  • Ingredience zelí:
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 10 jablek (boskop)
  • 4 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 jalovcové bobule
  • 1 hřebíček
  • špička nože skořice
  • 100 g cukru
  • 20 g soli
  • 250 ml octa
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 500 ml červeného vína (kvalitní)
  • 100 g rybízového želé

Doporučená příloha

  • Knedlíky, vychlazené pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

w0550
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

Komu je husa moc veliká ať to zkusí s kachnou. Chutná sice trochu jinak, ale také velmi dobře.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

Sakra to zelí bych dal zmrazit o to nejde ale my jsme dva a co s téměř pětikilovou husou? Tady když se objeví v obchodě jednou za uherák tak jsou na ní ceny jako kdyby přiletěla z vesmíru a tak si je vozíme z Čech a to je také slušná cena a přece to nebudu rozdávat sousedům takový haur zase nejsem, ale sežrat to také na víckrát nejde, jelikož žlučník mám jen jeden a přijde mi blbé toho nádherného ptáka dávat mrazit, když už jednou vlastně zmražen byl…ono to snad ani nejde. Tak nevím. Možná bych předtím toho ptáka rozřízl na cirgulárce, ale to bych zase porušil recept a kam bych cpal tu náplň tu nádivku a ty nohy bych mohl svazovat do alelujá a jak bych je svazoval jak chtěl, nádivku by mě to neudrželo. Kdybych upekl jen půlku tý kachny pak by to šlo nějak sežrat, ale to nemusím chodit na Labužníka pro recepty to jí okmínuju a osolím což ví každý malý dítě a upeču jí klasicky ale přijdu o tu dobrotu tady z toho receptu!!! O zelí jsem už mluvil, ale co s tolika knedlíkama? Ty také nemůžu ( a ještě na Vánoce) do sebe soukat celou dobu s vajíčkem a Věra i když to je hodná a tolerantní žena by mi to jistě po třetí odmítla. Nikoho z rodiny však zvát nebudu. To by bylo!! Heleďte je!! Žerou si husy, kde na to berou? A byli by tu pečení vaření. Něco s tím ale udělám. Ten recept musím vyzkoušet. Instantní jíšku mám však Toro, což je norský podnik, který spolknul Vitanu. To by však na chuti nemělo být znát. Oni si ti šmejdi v Evropě stejně receptůry vyměňují. Dnes se už kamarádí Češi s Němcema a i v Norsku povolují ledy i když je tu stále přituhlo a tak si myslím, že česko-norská a německá jíška jedno jsou.

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

Rastobo, v Porýní se nejspíš dělá zelí také takto, autor receptu žije v Německu ( což není problém zjistit kliknutím na nick). Pokud znáš nějaké lepší recepty na husu, tak sem s nimi.

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

Poznáme podobné ale daleko lepší recepty na pečenou husu. Z venka sa husa nesolí ? Dobré recepty vyžadují nasolení husy 24 hodin predem…a nehnevejte se zelí se dává dusit na osmaženpou cibulku a na karamel… neni ste vy buhví co…

marhaba
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční husa s červeným zelím (z Porýní)

Recept výtečný, když si představím to zelíčko, hned se mi sbíhají sliny. Jen pro neznalé prosím doplň, jaký Mondamin máš na mysli. Pokud vím, je to komerční značka potravinářského škrobu, i instantní jíšky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz