Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V kastrolku smícháme víno, vermut a cukr. Přidáme skořici, hřebíčky a zázvor. Zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme! Necháme vychladnout a přes noc uložíme do ledničky. Druhý den scedíme, koření vyhodíme a tekutinu ohřejeme. Horký nápoj nalijeme do sklenic s zasypeme drcenými mandlemi.
Recept je z kategorií: Teplé alkoholické Vánoční nápoje
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně
286 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky miluju svařáček - a dle nějakého časopisu ho dělám podobně - nejdříve nasucho opražím koření (hřebíček, skořici, badyán) až se rozvoní, pak na to nasypu cukr a nechám lehce zkaramelizovat, naleju víno a zahřívám a v druhém hrnečku prohřeju sekané mandle a rozinky v rumu - kolik kdo snese a pak to do skleniček smíchám - jmenuje se to námořnický svařák a je to móóóóóc dobré.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo a píšou tady, že tento nápoj má původ v 16. století. Tak až ho budete popíjet, přeji příjemný historický přenos do opojné renesanční doby…:-) B.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem si právě otevřela glögg zakoupený v Ikea, když už hoří ta třetí svíce na adventním věnci…
Koukám na láhev a podle etikety tam patří navíc ještě vanilka, kardamon a pomerančová kůra.
Jsem líná to ohřívat, zastudena (pokojová teplota) je také fajn, a jelikož děti spí, jdu k tomu stylově balit dárky.
Tak prozatím dobrou noc. B.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
to je super! Vyzkouším co nejdříve, třeba překonám manželův…:-)
Akorát ho to potom naučím, protože svařák, kafe a čaj jsou jediné okamžiky, kdy zabloudí ke sporáku (kromě toho, když jde ochutnávat přímo z hrnce, ovšem
Tak aby potom i výroba svařáku nezbyla na mě…
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
jednu fiintu na svařák má můj muž - nejdřív udělá karamel, pak ho přelije vodou, přidá rozkrájený pomeranč i skouskem kůry a po rozpuštění karamelu a po vzevření (? divné slovo, no prostě, až to začně vařit), teprv přidá víno a jen prohřeje, nevaří. Plus rozinky, mandle, jak je libo. Kapka nečeho ostřejšího na vylepšení chuti nezaškodí.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Buraci, díky za tip. Rozinky určitě přidám.
Teď manžel udělal svařák do termosky, že si pustíme film, ovšem začal telefonovat a v kuchyni to vařilo jak prádlo, bublalo, prskalo…:-). Takže se nám nejspíš odpařil všechen alkohol, ale nevadí, pohodička bude i tak.
On dělá skvělý svařák, nechce mi prozradit jak, že to je tajemství, ale vím, že kromě obvyklého koření přidává badyán, pomerančovou kůru, citrón a podezírám ho, že tam cmrdne i něco kapku ostřejšího…:-)
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Do gloggu je jeste dobre pridat hrst rozinek, nekdy davam i jablicko nakrajene na kousky, to je pak dobrota, kdyz to clovek vybira lzickou:-) Vzhledem k tomu, ze nase rodina holduje zavodum psich sprezeni, tak jsem se i tu zimu musela naucit mit rada, a ten svarak mi v tom moc pomaha:-)
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
svařák a glögg jsou na zimě to nejlepší…:-)
A pozorování sněhu z teplého bytu nebo chaloupky přes okenní sklo. A spousta zapálených svíček, doma útulno…
Na nějaké ježdění nahoru na kopec a pak zase dolů a tak dokola mně neužije…:-)
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Bezva. Kvůli těmhle receptům snad začnu mít zimu ráda
.