Recept Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V kastrolku smícháme víno, vermut a cukr. Přidáme skořici, hřebíčky a zázvor. Zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme! Necháme vychladnout a přes noc uložíme do ledničky. Druhý den scedíme, koření vyhodíme a tekutinu ohřejeme. Horký nápoj nalijeme do sklenic s zasypeme drcenými mandlemi.

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické Vánoční nápoje

Nahlásit recept

  • 21.11.07 vloženo
  • 6004x zobrazeno

Ingredience

  • 700 ml červeného vína
  • 300 ml červeného vermutu
  • 150 g cukru
  • kousek čerstvého, oloupaného zázvoru
  • 8 ks hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • drcené mandle na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Taky miluju svařáček - a dle nějakého časopisu ho dělám podobně - nejdříve nasucho opražím koření (hřebíček, skořici, badyán) až se rozvoní, pak na to nasypu cukr a nechám lehce zkaramelizovat, naleju víno a zahřívám a v druhém hrnečku prohřeju sekané mandle a rozinky v rumu - kolik kdo snese a pak to do skleniček smíchám - jmenuje se to námořnický svařák a je to móóóóóc dobré.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Jo a píšou tady, že tento nápoj má původ v 16. století. Tak až ho budete popíjet, přeji příjemný historický přenos do opojné renesanční doby…:-) B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Tak jsem si právě otevřela glögg zakoupený v Ikea, když už hoří ta třetí svíce na adventním věnci…
Koukám na láhev a podle etikety tam patří navíc ještě vanilka, kardamon a pomerančová kůra.
Jsem líná to ohřívat, zastudena (pokojová teplota) je také fajn, a jelikož děti spí, jdu k tomu stylově balit dárky.
Tak prozatím dobrou noc. B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně-Di,

to je super! Vyzkouším co nejdříve, třeba překonám manželův…:-)
Akorát ho to potom naučím, protože svařák, kafe a čaj jsou jediné okamžiky, kdy zabloudí ke sporáku (kromě toho, když jde ochutnávat přímo z hrnce, ovšem :-))
Tak aby potom i výroba svařáku nezbyla na mě…

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně - Bono

jednu fiintu na svařák má můj muž - nejdřív udělá karamel, pak ho přelije vodou, přidá rozkrájený pomeranč i skouskem kůry a po rozpuštění karamelu a po vzevření (? divné slovo, no prostě, až to začně vařit), teprv přidá víno a jen prohřeje, nevaří. Plus rozinky, mandle, jak je libo. Kapka nečeho ostřejšího na vylepšení chuti nezaškodí.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Buraci, díky za tip. Rozinky určitě přidám.
Teď manžel udělal svařák do termosky, že si pustíme film, ovšem začal telefonovat a v kuchyni to vařilo jak prádlo, bublalo, prskalo…:-). Takže se nám nejspíš odpařil všechen alkohol, ale nevadí, pohodička bude i tak.
On dělá skvělý svařák, nechce mi prozradit jak, že to je tajemství, ale vím, že kromě obvyklého koření přidává badyán, pomerančovou kůru, citrón a podezírám ho, že tam cmrdne i něco kapku ostřejšího…:-)

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Do gloggu je jeste dobre pridat hrst rozinek, nekdy davam i jablicko nakrajene na kousky, to je pak dobrota, kdyz to clovek vybira lzickou:-) Vzhledem k tomu, ze nase rodina holduje zavodum psich sprezeni, tak jsem se i tu zimu musela naucit mit rada, a ten svarak mi v tom moc pomaha:-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně-Marmeládko,

svařák a glögg jsou na zimě to nejlepší…:-)
A pozorování sněhu z teplého bytu nebo chaloupky přes okenní sklo. A spousta zapálených svíček, doma útulno…
Na nějaké ježdění nahoru na kopec a pak zase dolů a tak dokola mně neužije…:-)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Bezva. Kvůli těmhle receptům snad začnu mít zimu ráda :)).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Cuketové placky Cuketové placky
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz