Recept Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V kastrolku smícháme víno, vermut a cukr. Přidáme skořici, hřebíčky a zázvor. Zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme! Necháme vychladnout a přes noc uložíme do ledničky. Druhý den scedíme, koření vyhodíme a tekutinu ohřejeme. Horký nápoj nalijeme do sklenic s zasypeme drcenými mandlemi.

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické Vánoční nápoje

Nahlásit recept

  • 21.11.07 vloženo
  • 6223x zobrazeno

Ingredience

  • 700 ml červeného vína
  • 300 ml červeného vermutu
  • 150 g cukru
  • kousek čerstvého, oloupaného zázvoru
  • 8 ks hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • drcené mandle na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Taky miluju svařáček - a dle nějakého časopisu ho dělám podobně - nejdříve nasucho opražím koření (hřebíček, skořici, badyán) až se rozvoní, pak na to nasypu cukr a nechám lehce zkaramelizovat, naleju víno a zahřívám a v druhém hrnečku prohřeju sekané mandle a rozinky v rumu - kolik kdo snese a pak to do skleniček smíchám - jmenuje se to námořnický svařák a je to móóóóóc dobré.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Jo a píšou tady, že tento nápoj má původ v 16. století. Tak až ho budete popíjet, přeji příjemný historický přenos do opojné renesanční doby…:-) B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Tak jsem si právě otevřela glögg zakoupený v Ikea, když už hoří ta třetí svíce na adventním věnci…
Koukám na láhev a podle etikety tam patří navíc ještě vanilka, kardamon a pomerančová kůra.
Jsem líná to ohřívat, zastudena (pokojová teplota) je také fajn, a jelikož děti spí, jdu k tomu stylově balit dárky.
Tak prozatím dobrou noc. B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně-Di,

to je super! Vyzkouším co nejdříve, třeba překonám manželův…:-)
Akorát ho to potom naučím, protože svařák, kafe a čaj jsou jediné okamžiky, kdy zabloudí ke sporáku (kromě toho, když jde ochutnávat přímo z hrnce, ovšem :-))
Tak aby potom i výroba svařáku nezbyla na mě…

di
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně - Bono

jednu fiintu na svařák má můj muž - nejdřív udělá karamel, pak ho přelije vodou, přidá rozkrájený pomeranč i skouskem kůry a po rozpuštění karamelu a po vzevření (? divné slovo, no prostě, až to začně vařit), teprv přidá víno a jen prohřeje, nevaří. Plus rozinky, mandle, jak je libo. Kapka nečeho ostřejšího na vylepšení chuti nezaškodí.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Buraci, díky za tip. Rozinky určitě přidám.
Teď manžel udělal svařák do termosky, že si pustíme film, ovšem začal telefonovat a v kuchyni to vařilo jak prádlo, bublalo, prskalo…:-). Takže se nám nejspíš odpařil všechen alkohol, ale nevadí, pohodička bude i tak.
On dělá skvělý svařák, nechce mi prozradit jak, že to je tajemství, ale vím, že kromě obvyklého koření přidává badyán, pomerančovou kůru, citrón a podezírám ho, že tam cmrdne i něco kapku ostřejšího…:-)

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Do gloggu je jeste dobre pridat hrst rozinek, nekdy davam i jablicko nakrajene na kousky, to je pak dobrota, kdyz to clovek vybira lzickou:-) Vzhledem k tomu, ze nase rodina holduje zavodum psich sprezeni, tak jsem se i tu zimu musela naucit mit rada, a ten svarak mi v tom moc pomaha:-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně-Marmeládko,

svařák a glögg jsou na zimě to nejlepší…:-)
A pozorování sněhu z teplého bytu nebo chaloupky přes okenní sklo. A spousta zapálených svíček, doma útulno…
Na nějaké ježdění nahoru na kopec a pak zase dolů a tak dokola mně neužije…:-)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vánoční glögg jednoduše a přitom velmi chutně

Bezva. Kvůli těmhle receptům snad začnu mít zimu ráda :)).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz