Recept Vánočka bez rozinek Pro Děti Pra

Jitka_74 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vánočka bez rozinek

Úvod

Vánočka je ideální snídaňové pečivo. Tenhle kousek pečiva kupodivu nechutná nejlépe ihned po upečení, ale mnohem lepší je až druhý den, když vychladne. Ze stejného těsta jsou skvělé svačinové bochánky nebo sladké rohlíky.

Postup

U vánočky je nejdůležitější dodržet množství tuku (čím víc, tím hůř kyne) a dodržet proces kynutí, dvojité kynutí.

Nejprve si do hrnku připravte kvásek. Až vám jej zpola naplní, je připraven k použití.

Pak smíchejte všechny suroviny (kromě ovoce a mandlí) a připravte těsto. Jakmile se v něm táhnou vlákna a těsto je krásně pružné a hebké, je hotovo a můžete nechat kynout. Při prvním kynutí by těsto mělo svůj objem cca zdvojnásobit (cca 1,5 až 2 hodiny kynutí).

Těsto vyklopte, zapracujte kandované ovoce a mandle, zpracujte na tvar, který máte rádi, potřete vodou či bílky a NECHTE OPĚT KYNOUT.
Druhé kynutí potrvá cca 30 - 45 minut.

Teprve pak dejte vánočku péct, nejprve na 5 minut na 180°C. Pak snižte teplotu na 150°C a pečte dalších přibližně 60 minut. Pokud vánočka začne shora více tmavnout, zakryjte ji alobalem :)

Dobrou chuť.

Nahlásit recept

  • 03.01.22 vloženo
  • 306x zobrazeno

Ingredience

  • 700 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku (např. Babiččina na kynutá těsta)
  • 3 žloutky
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 220 ml vlažného mléka
  • 120 g másla (nebo Hery)
  • citronová kůra (čerstvá nebo sušená)
  • Kvásek:
  • 42 g čerstvého droždí
  • 50 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička hladké mouky
  • Kandované ovoce, pomerančová kůra, sušené mango, papája, madle.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vánočka bez rozinek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vánočka bez rozinek

svato
1449 příspěvků 4.1.22 18:42

Upútal ma názov - bez hrozienok - náš dedko provokatér hovoril hrozienkam muchy a tak ich sestra nikdy nejedla. Ktovie, na aké exoty by ho inšpiroval tento recept, ale mne by sa páčil a pokojne aj s hrozienkami navyše.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz