Recept Valašská kyselica - zelná
garf Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Zelí zalijeme vodou a dáme vařit spolu s kořením asi na pul hodinky. Nakrájené brambory uvaříme zvlášť v osolené vodě a zcedíme. Na cibulce osmažíme uzeninu (nebo uzené vaříme spolu s brambory). Pak vše promícháme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, ochutíme rozetřeným česnekem a vegetou a prohřejem. Můžeme dochutit ještě kapkou octa a špetkou cukru.
Recept je z kategorií: Polévky
- 08.02.05 vloženo
- 72068x zobrazeno
Ingredience
- kyselé zelí (když je moc kyselé, tak bez šťávy)
- brambory
- klobáska nebo/i uzené
- pepř, sůl
- česnek
- nové koření
- bobk.list
- smetana
- cibulka
- vegeta
- případně ocet a cukr
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku13.1.17 13:54
Je to překvapivě dobré, ten česnek tam dělá divy. Polévku jsem uvařil z poctivého kuřecího vývaru, dál už jsem ničím nedochucoval. Ačkoliv nemám rád kyselé, tohle mělo ten správný říz. Zelí jsem použil normální sterilované, nikoliv kysané. Doporučuji.
Líbí se mi26.10.14 17:35
Výborná! Jako od mé tchýně z Valašska.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Valašská kyselica - zelná
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Valašská kyselica - zelná
2 příspěvky 18.2.12 10:26
No jistě že, možná nosili pro všechny případy vždycky sáček u sebe… třeba pod širáněm.
521 příspěvků 17.2.12 23:11
No, ze by starodavni Valasi pouzivali vegetu? …vazne? neeeeeee

2 příspěvky 17.2.12 21:00
zemňáky a zelé - živobytí celé. A vegeta samozřejmě nesmí chybět, prostě pravé tradiční Valašsko:-D
Příspěvek upraven 17.02.12 v 21:01
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
nemáš zač.
Díky, Pepíčku.
jéééé, děkuji za obrázek:)
Elén, mám opravdu radost, že polévka chutná. Teď jsem na L. dala i kyselici fazolovou (jak jsem slíbila) a doporučuji to vyzkoušet. Já ji mám snad ještě raději jak zelnou:)
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Několik receptů na opravdovou kyselicu najdete taky tady: http://wall.estrana.net/kyselica.html
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Právě mám před sebou talířek této polévky - je vážně báječná. Uzené kosti, bohužel, v mé masně neměli, tak jsem dala klobásky - 2 valašské a 2 šunkové. Polévku jsem na talířku vyfotila, tak jestli chceš, pošlu obrázek pepíčkovi.
Ještě jednou mnohokrát díky za recept. Všichni, co ji jedli, mají od včerejška doteď boule za ušima. ;-DDD
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Ještě jsou do kyselice dobré puštěné vajíčka.
433 příspěvků 8.2.05 17:03
To je ta moje kyselica z Valaska. Uz zase slintam. Newni ulozena, ale uz je primo vytiskla. Az si privezu zelicko tak to hned prubnu.Cau
Dekuji Elén, moje maminka takovou vskutku dela … a je to prava Hornobecvanka:)
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo jo jo jo jo!!!! Tak toto je ta pravá, kyselica, jakou jsem jedla v Rožnově, na Prostřední Bečvě, na Pustevnách, na Horní Bečvě a taky na Čartáku.
Díky, garf!!!! Už je uložená v oblíbených.