Recept Valašská kyselica - zelná

(Hodnoceno 2x) garf Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Valašská kyselica - zelná

Postup

Zelí zalijeme vodou a dáme vařit spolu s kořením asi na pul hodinky. Nakrájené brambory uvaříme zvlášť v osolené vodě a zcedíme. Na cibulce osmažíme uzeninu (nebo uzené vaříme spolu s brambory). Pak vše promícháme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, ochutíme rozetřeným česnekem a vegetou a prohřejem. Můžeme dochutit ještě kapkou octa a špetkou cukru.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 08.02.05 vloženo
  • 67781x zobrazeno

Ingredience

  • kyselé zelí (když je moc kyselé, tak bez šťávy)
  • brambory
  • klobáska nebo/i uzené
  • pepř, sůl
  • česnek
  • nové koření
  • bobk.list
  • smetana
  • cibulka
  • vegeta
  • případně ocet a cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 13.1.17 13:54

Je to překvapivě dobré, ten česnek tam dělá divy. Polévku jsem uvařil z poctivého kuřecího vývaru, dál už jsem ničím nedochucoval. Ačkoliv nemám rád kyselé, tohle mělo ten správný říz. Zelí jsem použil normální sterilované, nikoliv kysané. Doporučuji.

Odkaz na uvaření

Ala_V 26.10.14 17:35

Výborná! Jako od mé tchýně z Valašska.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 27.12.10 20:34

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Valašská kyselica - zelná

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Valašská kyselica - zelná

salomee
2 příspěvky 18.2.12 10:26

No jistě že, možná nosili pro všechny případy vždycky sáček u sebe… třeba pod širáněm.

Anitta
521 příspěvků 17.2.12 23:11

No, ze by starodavni Valasi pouzivali vegetu? …vazne? neeeeeee :mrgreen: :D

salomee
2 příspěvky 17.2.12 21:00

zemňáky a zelé - živobytí celé. A vegeta samozřejmě nesmí chybět, prostě pravé tradiční Valašsko:-D

Příspěvek upraven 17.02.12 v 21:01

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Garf,

nemáš zač.
Díky, Pepíčku.

garf
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepíčku

jéééé, děkuji za obrázek:)

garf
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Eleeen

Elén, mám opravdu radost, že polévka chutná. Teď jsem na L. dala i kyselici fazolovou (jak jsem slíbila) a doporučuji to vyzkoušet. Já ji mám snad ještě raději jak zelnou:)

di
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Valašská kyselica - zelná

Několik receptů na opravdovou kyselicu najdete taky tady: http://wall.estrana.net/kyselica.html

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Valašská kyselica - zelná

Právě mám před sebou talířek této polévky - je vážně báječná. Uzené kosti, bohužel, v mé masně neměli, tak jsem dala klobásky - 2 valašské a 2 šunkové. Polévku jsem na talířku vyfotila, tak jestli chceš, pošlu obrázek pepíčkovi.
Ještě jednou mnohokrát díky za recept. Všichni, co ji jedli, mají od včerejška doteď boule za ušima. ;-DDD

Heda
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Valašská kyselica - zelná

Ještě jsou do kyselice dobré puštěné vajíčka.

Labužník Sarka
433 příspěvků 8.2.05 17:03
Mnam, mnam, mnam

To je ta moje kyselica z Valaska. Uz zase slintam. Newni ulozena, ale uz je primo vytiskla. Az si privezu zelicko tak to hned prubnu.Cau

garf
49 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Valašská kyselica - zelná

Dekuji Elén, moje maminka takovou vskutku dela … a je to prava Hornobecvanka:)

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Valašská kyselica - zelná

Jo jo jo jo jo!!!! Tak toto je ta pravá, kyselica, jakou jsem jedla v Rožnově, na Prostřední Bečvě, na Pustevnách, na Horní Bečvě a taky na Čartáku.
Díky, garf!!!! Už je uložená v oblíbených.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Cibulačka Cibulačka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz