Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Mascha02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z václavek uřežeme nožičky, kloboučky dáme na 4 min do vroucí slané vody s několika lžícemi octa.Potom zcedíme, necháme zchládnout. Dopředu si připravíme nálev. Všechny ingredience dáme dohromady necháme přejít varem. Do umytých malých skleniček dáme na dno celé kolečko cibule,malou lžičku hořčičného semínka,tři kuličky nového koření, pět kuliček pepře,jeden hřebíček a malý bobkový list.Lžičkou naplníme vychladlýma václavkama tak do 3/4 skleničky,otřeme okraj a zavíčkujeme.Sterilujeme při 90 stupních 40 min.Návštěvy se u nás o to vždycky poperou.
Recept je z kategorií: Houby
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Václavky v sladkokyselém nálevu
Václavky jsou mírně jedovaté za syrova. Zavařoval jsem podobně, ale ještě jednodušeji. Povařené scezené houby vložit do vařícího nálevu, naplnit skleničky, uzavřít víčkem a je hotovo. Je možné skleničku obrátit dnem vzhůru.
551 příspěvků 5.10.10 13:06
svato, dakujem za rychlu odpoved
…rydziky som kedysi nepoznala…u nas to
nerastlo…ale v kraji, z ktoreho pochadza manzel zas nepoznali dubaky,
kozaky, plavky…tak sme si vzajomne obohatili repertoar hub…a rydziky su moj
favorit…len tak na masle s rascou…alebo oprazene na skvarecky…alebo na
smotane…a teraz ich skusim zavarit…uz sa tesim na sobotu…hora
prazdna…ziadne masove najazdy „hubarov“…to je pohladenie duse…to
zboznujem…a este ked k tomu najdem nejaky ten dubacik, kozacik, rydzik,
masliacik…dobijem si zas energiu na cely dalsi tyzden 
1437 příspěvků 5.10.10 12:11
Gabi, tá zmes by bola iste výborná, len muchotrávky musia byť celkom mladé. Rýdziky z duše závidím, už dlho by som rada vyskúšala rýdziky vo víne (recept je alebo aspoň bol tu - konzervácia, huby), prípadne aj zavarené údené rýdziky, ale nemám na ne šťastie. Nálev používam úplne obyčajný, len Deko podľa návodu, bez pridania cukru.
551 příspěvků 5.10.10 11:57
svato, co myslis aka by bola kombinacia muchotravka cervenkasta, rydzik, masliak, vaclavka…vsetko nam to tu este rastie vo velkych mnozstvach…huby som este nezavarala, ale si ma namaskrtila tou Tvojou jesennou zmesou
…aj my mame radi zmesi hub…nas najoblubenejsi
recept-zmes hub na masle s rascou…mohla by si napisat svoj recept na
nalev?
…to ma nikdy nenapadlo…este rastu, tak
vyskusam
Frantiska, dakujem Ti za tip na susene podpnovky-vaclavky
1437 příspěvků 4.10.10 23:30
Ja osobne milujem zmesi húb. Napríklad taká správna jesenná zmes do octu: václavky, hlivy, pôvabnica/čirůvka fialová a dvojfarebná, čírovka zelenkastá/zelánka, sliziak/slizák, strmiľka inovaťová/strmělka mlženka, suchohríby, masliaky/klouzky, v priesekoch bývajú sem-tam aj rýdziky/ryzce - atď…
souhlasim vaclavky jsou uzasne
a susene do polevky tem se nic nevyrovna 
551 příspěvků 4.10.10 21:55
kvoli comu tam pridavate to umele sladidlo?
Tak dobře. Tento recept je pro všechny houbaře,kteří nesbírají pouze pravé hřiby, protože ostatních se bojí.
.
Houbaři,kteří jste opravdový houbaři, tento recept je opravdu dobrý. Dědíme ho v rodině už třetí generaci. Z václavek dělám vše od guláše počínaje, kořením do polévky, až po masenko na houbách konče a je to jedna z nejvoňavějších hub,které znám.
Kdo se hub bojí, ať nesbírá. Steně by si je mohl s něčím nekalým splést
1437 příspěvků 4.10.10 20:41
V rámci dovolenky som našla na chalupe u švagra atlas húb (inak veľmi dobrý), v ktorom sa asi u 99 % húb uvádza, že „u senzitívnych osôb môžu vyvolať tráviace ťažkosti“.
Nechcem tým povedať, že jedovaté huby
podceňujem.
Je to léty vyzkoušený recept. Mimochodem václavky jsou jedovaté pouze za syrova.
To dost riskujete, Václavky jsou fakutatilvně jedovaté a onen toxin se rozkládá relativně dlouhým varem ve dvou vodách. Takto riskujete poměrně nepříjemné obtíže, v horším případě anafylaktický šok tak POZOR!!!!! POPŘÁDNĚ UVAŘIT!!!!!