Recept Václavky v omáčce z červeného vína

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Odřezané kloboučky václavek spaříme. Na polovině oleje pomalu dusíme nakrájenou cibuli, přidáme houby, osolíme a dusíme 15 min. Na zbývajícím oleji do hněda opražíme cukr, přidáme mouku, nekolikrát promícháme a zalijeme vínem. Omáčku okořeníme hřebíčkem a je-li třeba, dosolíme. Pak vaříme dalších 10 min, načež vložíme připravené houby. Prý podáváme s bramborem k vařenému hovězímu masu, ale to se mi zdá být dosti barbarské. Každý dle chuti.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 17.10.03 vloženo
  • 8966x zobrazeno

Ingredience

  • václavky 300g
  • olej 4lžíce
  • cibule 2ks
  • sůl 1špetka
  • cukr 2lžičky
  • mouka 30g
  • víno červené 2dcl
  • hřebíček 2ks

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Václavky v omáčce z červeného vína

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Václavky v omáčce z červeného vína

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

…to určite…možno mám dve ľavé ruky…ešte tak do toho peč.papiera ako marme…
(alebo ak by som mala celú predajňu hydiny pre seba k dispozícii…:-) )

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - aničko :-)

tak jsem dnes kvůli tobě, po několika letech, zkusila vykostit kuře zevnitř a je to jako jezdit na kole :-), sice mi trvalo o kousek dýl, ale budeš umět dva způsoby :-)
Už se na vás těším a nervy si nedělej :-)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

…danda, moje nervy… :-) :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - aničko :-)

ani malta nebude vadit, když je příjemná společnost, tak ani bordel nevadí :-), 24 přijdou konečně na okno a pak…:-), roláda nic není, zkusíš 5…10…? kuřat a uvidíš, že to půjde :-)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína,Danda,

a čo ak budeš na Malte? Kura - roládu stále neumím, v nedeľu skúsim do peč. papiera…(nikto nie je dokonalý…)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - aničko :-)

chodíme u nás do obory, občas je to o strach, to když myslivci mají dostatek dělobuchů :-), ale příští rok se domluvíme, naučím tě kuře na roládu :-), zavedu tě na houby :-) a ty mi zato naděláš nudle… tenké, široké, dlouhé, flekovaté…platí? Už se těším, to už nebudeme na maltě, snad :-)

johnmirow
74 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - anicka

:) na buduci rok ti ukazem, kde mozes najst viac ako jeden hribik … v nedelu (9.11.2008) sme plny kos doniesli :D … a neboli sme daleko od Blavy
skvely recept, dakujem, ze vytahujete starsie recepty na svetlo sveta :)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína, Aničko,

nesmíš jezdit do hor. U nás už nerostou ani ty prašivky.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

Holky, holky, už vidím, že mám čo dobiehať…Vaše slová mi doslova na:,–(ili brouka do hlavy.
Danda, ak ide iba o to, domáce nudle by som Ti za chvíličku narobila a celý kopec, ale ak by si sa v môj prospech zriekla časti lišek. Proč si tak daleko?
Neviem, kam chodíš na huby - ja som bola cez víkend v Jeseníkoch a doniesla som si 1 (slovom jeden) hríbik!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - Ejo :-)

pokud myslíš chlazené, tak ano, jsou dražší, ale čas jsou peníze, i když občas se přemůžu :-)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

Čerstvé tagliatelle, Ejo ;). Hm, hm, tedy a tak - taky se s nimi doma nedělám.
Problém alkoholu není u alkoholu v jídle, ale dovedeš si představit, že si uděláš, já teď honem nevím, třeba burgundské hovězí a do sklenice si naleješ bublinkovou vodu? Určitě to jde, ale požitek je ani ne poloviční. Ovšem fantazii, té se meze nekladou …:D

Eja
3861 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - Dando

Já myslím, že koupené italské tagliatelle by se daly taky použít :-), sice ty nejlepší jsou trošku dražší než domácí nudle.....

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - mrtvolo :-)

dík za inspiraci, ale ty nudle by musel přijít někdo udělat.

Eja
3861 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - mrtvolo

Dušením, vařením a jinou tepelnou úpravou se přeci alkohol odpaří, zcela :-)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

No, Danuško, to vypadá tuze dobře. A když se ti bude chtít zajít ještě jednou do lesa, tak telecí plátek na liškách s domácími širokými nudlemi taky nemá chybu.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

Inspirace veliká, taková, že jsme v poledne vyrazili do lesa. Václavky nenašli, zato plný košík lišek, jenže komentáře mne zmátly :-), najednou jsem nevěděla co s čím a chuť jsem měla na všechno, a protože v lednici kus pravé svíčkové, tak zítra bude TOTO , šplhnu si a zapíjet to budu tmavým Peres Trappistes :-) a pár lištiček ještě zbyde na panenku s houbovým bešamelem v listovém kabátku :-)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

Aničko a další, myslím, že všichni se v posledku řídíme „chutí - nechut9“. Ale můžu vám důvěrně sdělit, že od té doby, co jsem si pití musela odepřít, představivost se vytříbila do hvězdných výšin. Dokonce mi v představách sládne na jazyku i to, co mi dřív nějak moc nechutilo ;)). A představa hutně aromatických václavek s aromatickým vínem, které má karamelovo hřebíčkový ocásek, je více než sladká. Je opojná. Omáčku hodně zredukovat a bez přílohy. Jen tak ozdobit plátečkem carpacia z kachních prsou…
Aničko, klidně si nalej bylinkové thé a pojď si jen tak představovat s Nero Wolfem a za chvíli ucítíš i vůni jeho orchidejí ;).
Alis, takové lehké květinové bílé v kombinaci s žampionem nebo i pravým hříbkem (i když tam asi raději smetanu), to by byl také tuze příjemný hřích.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína, ale vždyť já také...

Milane, Františko… to bude asi tím, že Anička dělí víno na chutí-nechutí, já v podstatě jiné než bílé nepiju… Proto mé ruce vyťukaly „voňavé bílé“, ačkoli jsem myslela na červené… Jsem prostě tydýt. Debaty Nera s Fritzem, poťouchlé poznámky „v duchu“ Archieho mám moc ráda, jsou osvěžující :-)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

Milane, to mas pravdu Archiemu vetsinou staci mleko :) Ja bych to osobne videla na cervene vino

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

Milan, ďakujem, že som Ti nie na smiech! Môj starý otec bol vychýrený vinohradník a odborník na víno, napriek tomu pil strašne málo. A pretože sme vína mali vždy doma dostatok, asi práve preto som si nenašla k vínu cestu. Dnes si sem-tam dám pohárik k dobrému jedlu a hodnotím podľa svojho kritéria - chutí, nechutí.
Pozdravujem!
A.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - anickav & další

Četl jsem „poznám dva druhy vína - čo mi chutí a čo nie… Asi pre gurmána hrozné“… Tak musím reagovat a sdělit svůj názor. VŮBEC TO NENÍ HROZNÉ! Naše chuťové buňky jsou takové, jaké jsou - labužníci se akorát učí je nejenom vařením, alébrž i pojídáním pokrmů trochu tříbit, hledat jemné odlišnosti, povídat si o chutích… ale nakonec to stejně zůstane u toho „čo mi chutí a čo nie“… což je skvělé (pokud imperativně nevnucujeme své chuťové potěšení jiným - ale většina labužníků na světě jsou snad tolerantní lidé… snad…) …
A ještě poznámka k pokrmu; pokorně se domnívám, že bílé víno k zalití václavek je sice možné, ale přednost bych dal vskutku červenému; můj oblíbený detektiv a labužník Nero Wolfe často diskutuje se svým kuchařem Fritzem Brennerem právě o takových detailech a ty diskuse jsou půvabné… Někdy se jich zúčastňuje i Archie Goodwin, jenž je tolerantnější…

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína,teda,

ja sa picnem!

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína- aničko,

to jsme na tom úplně stejně hi,hi. Bude to tím, že jsme obá téměř abstinenti, tak nemám přehled. Já vím, je to trochu ostuda, ale co naděláme.....

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína

a ja som taký barbar - poznám dva druhy vína - čo mi chutí a čo nie… Asi pre gurmána hrozné…

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína, Mrtvolko, Milane...

václavky jsou aromatické, navrhuji vypít sherry jako aperitiv a zalít voňavým suchým bílým :-))

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - mrtvolko

ten nápad - myslím tím suché sherry - mi připadá skvělý, rozhodně lepší než portské! Jo, jo, už se zase bavíme o jídlech… mám radost…

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína, Milane,

když použiješ portské ke karamelisovanému cukru, budeš mít omáčku hodně sladkou. Co takhle suché sherry nebo možná nějaké těžší burgundské?

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Václavky v omáčce z červeného vína - ivo

Tak jak se rozvinuje debata o houbách nad jedním mým receptem, tak jsem si ´projel´ LABUŽNÍKA v houbách - a trošku sezónně (je podzim - tedy václavky). A objevil jsem toto; prostě nádhera. A naprosto souhlasím s názorem, že by se to nemělo podávat k vařenému hovězímu masu, jak jsi napsal; mých chuťovým buňkám by to lahodilo jako samostatné jídlo, třeba s bagetkou… ovšem souhlasím s Tebou i s tím, že „Každý dle chuti“.
A jaké víno preferuješ? Byť jsem většinou při vaření (i při popíjení) příznivcem suchých vín, tak bych v tomto případě jel do portského…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Drahý Ivo...

Děkuji Ti mockrát za Tvoje houbové rady, vezmu si je k srdci.

Stroček trubkovitý používám mimo jiné v jedné polévce, kterou jsem přidala jako jeden z mých prvních receptů pod názvem ¨Báječná houbová polévka z Francie¨. V tuto dobu ji velice často připravuji, protože se výborně hodí jako část podzimní, několikachodové večeře. Kdokoliv ji u nás jí, tak si žádá o recept, ke kterému taktéž rozdávám malý sáček hub, protože s jinými polévka úplně jinak chutná.

Pěkný zbytek dne Ti přeje,

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Babi...

…sušené houby máčíme cca 1 hod a to ve vodě nebo lépe v mléce. Směs hub by přicházela v úvahu, ale povím Ti, že lišek je do směsi škoda; u nás dlouho nerostly, letos jsme konečně nějaké nalézli a když jsem je smažil, tak tak nádherně voněly, že jsme neodolali a schroupali jsme je samostatně bez přílohy jako by to byly nějaké hranolky či jiné smažené kousky. Stroček trubkovitý je rovněž samostaně výrazná houba, která se dá použít (pokud se nemýlím) jako nahrážka do asijských pokrmů.Může se rovněž drtit na houbové ochucovadlo. A ještě se vrátím k václavkám: já je na 3-5 min (hovořím o čerstvých) šoupnu do vařící vody, odvar sliji a pak 30-60 min zlehka dusím.

Měj se pěkně.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Ale nic jsem Ti nechtěla...

otlouci o hlavu! Vždyť jsi jedním z nejpříjemnějších Labužníků. Jenom dostávám různé informace ;o)

Ivo, mám také balíky usušeného stročku trubkovitého, ale ten má hodně výraznou chuť. Také mám usušené hřiby a lišky. Z čeho si myslíš, že by ta omáčka byla nejlepší? Možná směs?

Václavky spařuji vařící vodou a nechám je v ní asi 20min., tak jako jiné sušené houby.

Rostou houby na jesenícku? Pamatuji si, že jsem se strýcem na ně chodili o prázdninách, a ten mně říkával, ¨holka, to tady máš být napodzim¨. Myslela jsem si, že si mě jenom dobírá :)

Ahoj!

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Babi...

…víš, jsem si vědom, že to není v souladu s tím, co jsem deklaroval před pár dny a tušil jsem, že mi to „otlučeš“ o hlavu, ale jak jsem koupil, tak prodávám. Já sám jsem ten pokrm ještě nezkoušel vyrobit, jen jsem měl tu možnost ochutnat. A co se týče těch sušených václavek, myslím si, že se dají použít, jen opět bych byl opatrný. „Prostudoval“ jsem všech svých 26 knih o houbách (žádná sušení václavek nevylučovala, jedna dokonce václavky uváděla jako houby vhodné k sušení) ale všechny unisono označují václavku za syrova za mírně jedovatou, tudíž se doporučuje spaření, slití a 15-30 min dušení (nebo jiná tepelná úprava). Neumím však říct, jak sušené václavky uvést do provozuschopného stavu. Myslím si ale, že uvedený recept je natolik univerzální, že i při použití jiných hub (zejména těch, které jsou vhodné na guláše a omáčky) bude podle něj vyrobený pokrm také skvělý.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milý Ivo...

omáčka zní výborně, líbí se mi na ni ten pražený cukr a vínko! Mám doma usušené václavky od rodiny z Evropy. Co myslíš, mohou se jimi nahradit čerstvé? Ty houby se tedy dusí jenom 15min. :-) ?

No každopádně omáčku vyzkouším.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz