Recept Václavkový guláš

hradoch Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Václavky, tedy jejich kloboučky, zalijeme studenou vodou, osolíme je (2-3 kávové lžičky) a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut a následně propláchneme studenou vodou. Rozpustíme si 2 polévkové lžíce sádla, přidáme 3 střední, na kostky nakrájené cibule. Přisypeme 1 kávovou lžičku drceného kmínu a na mírném ohni mícháme až cibule zezlátne. Přidáme václavky a sušenou zeleninu. Chvilku osmahneme a přilejeme 3 dcl vroucí vody. Promícháme a přisypeme papriku (10-15g) a přidáme dle chuti i pálivou papriku a sůl. V dlaních promneme majoránku - asi 1 polévkovou lžíci přímo do hrnce. Zamícháme, krátce povaříme a přidáme jeden malý (75g) rajský protlak. Ten dá guláši trošku sladkokyselou chuť a nemusíme jej pak ani ničím zahušťovat. V této fázi také přidáme prolisovaný česnek - dle chuti. Vše pak promícháme a dusíme asi 30 minut. Nezapomeneme občas zamíchat!!! Pozor na vodu - zbytečně nedolévat, houby jí mají dost, ale pokud by se měl guláš připálit, tak ji dolévejte po troškách, ale vroucí. Na závěr přidejte smetanu.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 10.10.09 vloženo
  • 38188x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 70 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300-500 g václavek
  • 3 cibule
  • mletá paprika
  • rajský protlak
  • 1/2 dcl smetana
  • sádlo
  • česnek
  • sušená zelenina (lze nahradit kostkou zeleninového bujonu)
  • pálivá paprika
  • sůl, pepř, kmín, majoránka

Doporučená příloha

  • knedlík, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zigden 3.10.10 12:16

Opravdu super. Dělala jsem to bez té smetany, a trvalo mi to 20 minut a opravdu vynikající.

Diskuse k receptu Václavkový guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Václavkový guláš

zigden
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.10.10 12:16

Opravdu super. Dělala jsem to bez té smetany, a trvalo mi to 20 minut a opravdu vynikající.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz