Recept Uzený losos

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uzený losos

Postup

Kdo má rád uzeného lososa, snadno jej připraví a cena jen málo převýší stovku za kilo. Čerstvé filety jsou nejlepší, podkovy nebrat. Kdo chce ušetřit, koupí mraženou rybu bez hlavy, chutí zklamán nebude. Rybu rozřízneme na dvě poloviny, aby v jedné zůstala páteř, kterou vyřízneme. Prsty nahmatáme pravidelně rozmístěné kosti a vytáhneme silnou pinzetou. Obě poloviny hodně nasolíme, přidáme rovnoměrně několik špetek cukru a nejvýš 1 gram glutamátu na kilo masa, nemusí být. Poloviny dáme masem k sobě a pevně obalíme fólií. Necháme v ledničce 1-2 dny. Losos se udí nejvýš jednu hodinu kouřem o teplotě 20 stupňů. Udírnu elektrickou za dvě stovky popíšu. Pak vezmete superostrý nůž a krájíte našikmo tenké plátky.

Další recepty na Uzený losos

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 23.11.09 vloženo
  • 41734x zobrazeno

Čas přípravy

  • dva dny

Ingredience

  • filety z lososa s kůží
  • sůl
  • cukr
  • glutamat
  • šikovné ruce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Uzený losos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Uzený losos

Boreafilm
2 příspěvky 17.1.11 19:00

Jsem milovníkem a návštěvníkem Skandinávie, především úplného severu Norska. Uzený losos je fantastická pochoutka. Pravý losos uzený na dalekém norském severu má velmi specifickou chuť, na rozdíl od lososa uzeného jinde. Klíčem toho je vlastně nutnost. Na dalekém severu rostou jen zakrslé polární vrbičky. Laponci udí lososa tedy na vrbovém dřevě. To obsahuje kyselinu salicylovou (také je v aspirinu) a kouř z vrby dává lososu uzenému na severu právě tu nezaměnitelnou chuť. Protože nemám na zahradě severskou zakrslou vrbu, používám vrbu čínskou nebo i českou. Doporučuji vyzkoušet.

klaaarka
222 příspěvků 27.2.10 21:40
Re: Uzený losos - na woku HELP

Prosím o radu nebo odkaz - když udíte ve woku, jde to i na indukčním sporáku a je z toho hodně kouře? Jako že když to zkusím, myslíte, že mě vyhoděj z baráku? :o Díky moc za rady.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.12.09 01:20
Re: uzený losos - svevo :-)

piliny bukové, přesně tak, jak píše wolfg. Na pánvi udím i černým čajem, výsledná chuť masa je aromatická. Lituji, že na fotce není losos rozkrojený, maso lístkovalo, dobře se dělilo, jen lístky nebyly průsvitné, toho jsem v porcích nedocílila nikdy, ale pravda je, že v pánvi neudím často, takže to asi není vychytané k dokonalosti :-)

Wolfg
584 příspěvků 8.12.09 21:25
Re: uzený losos, hafca

Rozlítostnil mě autorský poplatek, ale uznávám, že větička není dobře postavena. Udírna je popsaná v „domácí uzení“ z 2.12.09 v Zábavných receptech.
Piliny, to je jasný, že jsou drahý. Míchají je na kosmických vandrech a dávají k nim certifikát o kvalitě BIO, to je na nich ostatně vidět, jako na jiných produktech. Tady v nich dupeme a častujeme hanlivými výrazy. Už je jdu balit a ještě naťukám lejstro…

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.12.09 20:32
Re: uzený losos, Udírnu elektrickou za dvě stovky popíšu

wolfg
Ta udírna mi zajímá, ale popis jsem nenašel. Ty dvě stovky jsou náklady na výrobu nebo je to autorský poplatek? :-)
Kdo má problém sehnat piliny na uzení, jsou k mání tady " Piliny na uzení ANUKA (3×500g)„:“http://www.bionaire.cz/shop/index.php?a=detail&s=6520" jen ta cena je trošku vyšší, zrovna tak té udírny. Proto se ptám.

Wolfg
584 příspěvků 8.12.09 19:02
Re: uzený losos, martin_etzl

Moje šplechty neberte jako rady. V Sovětském svazu jsem nebyl a sedmdesát mi není, ale je dobře, že nemusím dávat dobrá ponaučení, když jsem stále schopen špatných příkladů. Experimentuji se vším, a co mám na rukou krejčovskou práci, opustil jsem výbušniny. Přitom jsem objevil řadu cest, nevedoucích nikam. Třeba nevěším lososa na háčky, protože jeho kůže má pevnost pomočeného pijáku. Tak nekráčejte v mé bahnité stopě.
Dobré nápady, a že jich tu je, mě zajímají a díky za ně všem
Wolfgang

martin_etzl
280 příspěvků 8.12.09 18:26
Re: uzený losos Wolfg,

díky. Každá rada dobrá a ty tvoje, zvlášť ohledně druhu dřeva si budu pamatovat. Dám vědět, co jsem spáchal pro kocoura od sousedů :-)).

Wolfg
584 příspěvků 8.12.09 16:42
Re: uzený losos

Při uzení jsem se dopustil nejedné chyby, pak musíte namlsané návštěvě vysvětlit, jak s vaším lososem naložil po svém, sousedovic kocour. Budu mít radost z vašich úspěchů, z chyb, ani cizích, radost nemám nikdy.
Dřevina nebo piliny z ní, musí být vyschlá, nesmí obsahovat kůru a vady, jako napadení houbou či jiným organismem. Dub obsahuje třísloviny a výsledná chuť může být nakyslá, dřevo ovocných stromů je použitelné, stejně tak olše. Nejlepší je buk, který snadno poznáte. Dřevo je narůžovělé s krátkými, tenkými, tmavými čárkami na podélném řezu. Dělají se z něj ná:,–(y pro ruční nářadí. Kouř z laminátové podlahy, třeba s desénem buku, jsem nezkoušel. Bavoráci udí i na rašelině a hnědém uhlí. Maso je zadehtované do černa, postup je zakázaný, zřejmě je málo zdraví prospěšný.
Uzení na pánvi neznám, ale teplota bude hodně přes 20 C, maso se bude rozpadat, chuť dobrá, ale nedovedu si představit očekávané průsvitné plátky. Elektrická udírna je popsaná v „domácí uzení“

martin_etzl
280 příspěvků 8.12.09 06:08
Re: uzený losos Dando,

tyhle praktické rady jsou fakt k nezaplacení. Rád bych zkusil něco na nadcházející vánoce a konec roku. Asi vyzkouším o weekendu a dám vědět.
Piliny mám schované dubové a mohl bych rozřezat na piliny i kus švestky, kdyby to bylo dobré. Však jich do woku nebude potřeba moc.

sveva
751 příspěvků 8.12.09 05:59
Re: uzený losos Dando

Mám malý dotaz: z jakého dřeva jsou piliny, které používáš? Děkuji za odpověď a zdravím.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.12.09 05:57
Re: uzený losos

jen na mřížce, ale nechávám vespod kůži, zkus, určitě budeš mile překvapen, já se teď chystám na máslovou rybu.
Martine, ještě před uzením vypláchnu wok vodou a piliny, pokud jsou suché, také pokropím a pod mřížku kousek alobalu, aby tuk neskapával do pilin, koukám naco všechno si ještě nevzpomenu :-)Držím palce :-)

martin_etzl
280 příspěvků 8.12.09 05:37
Re: uzený losos Dando,

moc děkuju. Asi bych to zkusil na venkovním hořáku. Ještě jeden dotaz, prosím - udíš zabalené v pergamenu nebo jen položené na mřížku woku?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.12.09 05:08
Re: uzený losos - martine :-)

zapínám největší hořák na plynovém sporáku, wok je litinový, jakou teplotu to vytvoří nevím, ale na plný plamen 10 minut a potom stáhnu o kousek, musí se stále tvořit kouř, po půl hodině vypnu a je hotovo. Zapnout digestoř na plný výkon a wok zbytečně neotvírat. Chce to vyzkoušet, ale udím takhle i kuřecí, trvá o 15-20 minut déle.

martin_etzl
280 příspěvků 8.12.09 05:03
Re: uzený losos Dando,

jakou teplotu používáš při uzení ve woku? Tedy pokud se jedná o elektrický sporák. Díky za odpověď.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.12.09 04:54
Re: uzený losos - wolfgu :-)

připravuji ho podobně - 1/2 šálku bílého cukru, 1/2 třtinového cukru, 3 lžíce soli smíchám s 3dcl vody, porce lososa s kůží i se šupinama marinuji 8h v lednici, pak nechat okapat, 1h osušit a udím ve woku na mřížce, kůží dospod, pak se sloupne, doma na sporáku na pilinách asi 30 minut. Ryba se krásně proudí a přitom zůstává uvnitř šťavnatá
Na závěr zredukuji 3dcl jablečného moštu asi napolovinu a tím lososa na talíři přeliju, nemá to chybu :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz