Recept Uzené s fazolemi

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Přes noc namočené fazole vaříme s uzeným masem, přidáme olej, drobně nakrájenou cibuli, usekaný česnek a bobkový list. Jakmile jsou maso i fazole měkké, maso vyjmeme a nakrájíme na drobno. Odstraníme bobkový list. Svrchu sebereme trochu mastného vývaru, necháme trochu vychladnout, rozmícháme v něm nejlépe metličkou hladkou mouku a vrátíme zpět do hrnce. Vložíme i nakrájené maso, krátce povaříme a podle chuti dosolíme.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.01.09 vloženo
  • 5547x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 gr bílých fazolí
  • 400 gr uzeného masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL oleje
  • bobkový list
  • 1 PL hladké mouky
  • sůl

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Uzené s fazolemi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Princezna
53 příspěvků 02.02.09 21:20
Re: Uzené s fazolemi
;-)
 
ewa
600 příspěvků 02.02.09 21:05
Re: Uzené s fazolemi

Já mám ráda recepty, u nichž už podle názvu poznám, o co se jedná. Kdo má rád slova jako mňamka, ať si je klidně používá, ale spíš pro hodnocení než pro charakteristiku druhu jídla. Takže jsem ráda, že Princezna použila rozumný název. :-)))

 
Eja
3814 příspěvků 02.02.09 20:45
Re: Uzené s fazolemi - Princezno

"Tady se člověk nemůže zavděčit všem… " - to asi nikde :-). Vítej zase mezi nás.

 
Princezna
53 příspěvků 02.02.09 19:06
Re: Uzené s fazolemi - mimikova

Přezdívka je jen přezdívka. Tu moji mi přišil můj muž a u jsem si tak nějak na ni zvykla ikdyž už nejsem nejmladší. Ona se tu nehodí stejně dobře jako mrtvola a mnohé jiné :-)) No a mňamka to je, ikdyž výstižnější je přeci jen to uzené s fazolemi. Tady se člověk nemůže zavděčit všem…

 
mimikova
84 příspěvků 02.02.09 18:07
Re: Uzené s fazolemi -mrtvolo

Rekla bych, ze slovo „mnamka“ se hodi na labuznika vic nez tva prezdivka a nektere tvoje prispevky.
Nevidim na tom nic spatneho… kolik krat jsem slysela „mmm, to je ale mnamka“ vzdy me to potesilo.
Princezno, skoda ze jsi podlehla natlaku, to je fakt mnamka /> Mrtvolo, taky si rikam v duchu „fuj“ kdyz ctu nejaky tvuj „podareny“ komentar…

 
casino
4469 příspěvků 29.01.09 06:48
Re: Uzené s fazolemi

No, já je dělám s bešamelem. Když se po kuchyni projdu s kelímkem od smetany, tak mi to rodina (s prominutím) sežere a ani nemrkne :-)

 
Eja
3814 příspěvků 29.01.09 06:32
Re: Uzené s fazolemi - Frantisko

Proč? Sem s receptem :-).Já je mám moc ráda, dělám na tři různé způsoby - klasiku, klasiku s přidáním červené papriky a s kysanou smetanou.

 
Frantiska
927 příspěvků 29.01.09 06:17
Re: Uzené s fazolemi

znam jen bez uzeneho, ale s nim to bude urcite mnohem chutnejsi :) a byli byste prekvapeni, kolik znamych a jednoduchych receptu tu neni … napriklad fazolove lusky na smetane jsem tu nenesla, ale mam skoro strach je sem dat :)))

 
Eja
3814 příspěvků 29.01.09 04:11
Re: Uzené s fazolemi -Princezno

Promiň, přehlédla jsem odpověď - děkuji, tak nějak jsem si to myslela.

 
Eja
3814 příspěvků 29.01.09 04:08
Re: Uzené s fazolemi - Princezno

Moc se mi nechtělo věřit, že by tady tak jednoduché jídlo nebylo, ale kontrolou ve vyhledávači jsem zjistila, že fakt není. Je tady spousta podstaně „sofistikovaněj­ších“ receptů na fazole, ale tohle opravdu ne.
Ještě mi odpověz na můj dotaz u husy s hráškovou rýží a už Ti dám pokoj :-)

 
suma
114 příspěvků 29.01.09 03:15
Re: Uzené s fazolemi

už pár dní sleduji jak se všichni snažíte být slušní - moc to ale nepomáhá. Tak se na to vykašlete, bez odezvy to samo odezní.

 
Kely
186 příspěvků 29.01.09 03:09
Re: Uzené s fazolemi

Princezno rádi jíme všichni, to je překvapení což :-) zamysli se trošku…

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 03:05
Re: Uzené s fazolemi

Kely, když já tak ráda vařím a jím!
Mrtvolko, s vyhledávačem se snažím seč můžu, ale jistá si tedy nejsem nikdy :-( Tak pokud se mi stane…, není to úmyslně.

 
jolana
5064 příspěvků 29.01.09 03:03
Re: Uzené s fazolemi-Pasula ;)

U nas na vychode sa tomu vravi Pasula na husto.
Ked sa prida smotana tak Podbita pasula.
No a varim ju s korenovou zeleninkou, cele struciky cesnaku a cibulu celu. Struciky cesnaku sa rozvaria, cibulu vyberiem a korenovu zeleninu pokrajam na kocky. Ked ju varim na husto , tak pridavam lyzicu horcice a pokrajane feferonky zavarene a dakedy aj okurcicky-da to fajny smak.
Ked varim Podbitu pasulu feferonky a okurcicky nedavam ale smotana do podbitej ide.
A nakoniec do oboch zapraska/zasmaska na cibulke na cibulke.
Zasmasku robim slabu (muky malo) a na vonu. Lebo u nas sa pridavaju zemiaky na kocky-tak tie jednoducho ku koncu zopar rozpucim a oni to zahustia.
V kazdom pripade sa robi husta-vela fazule, vela maska a vela zeleniny.
No a korenie cierne tam davam a na zasmasku paprika sladka mleta.
Myslim, ze Pasula -teda fazula s udenym hociako je fantasticke jedlo. Tak po nasom irecito vychodniarsky miesto mnamky " lakocinka".. k tomu dobru kysnutu hrubu loksu co je kysnuta loksa na kyslom mlieku bud pecena na oleji/masti alebo na sucho, alebo krajec chleba a veruze to jedlo nema chybu. Vari sa toho kotol na dva dni, lebo na druhy den je este lepsia…;-))
Masko vyberame alebo nechame vcelku a kazdy si zje svoj kusok alebo sa nakraja do polievky.
Pekny vecer a dobru chut..;))

Ta kvapka oleja pri vareni strukovin sa dava aby neutekali z hrnca…to myslim minule spominala Jau…:)

 
casino
4469 příspěvků 29.01.09 03:03
Re: Uzené s fazolemi

No, já končím. Účelu bylo dosaženo! „Kdo to má, přátelé“ 17 příspěvků (zatím) za 3 hoďky:o) „…trochu zchladnout…“ je relativní pojem. Ale je fakt, že jste neskočila na špek :o) Zkuste příště (pokud nějaké bude. Já se stále nemohu zbavit dojmu, že to bude poprve :o) do přiměřeně velké sklenic dát mouku do STUDENÉ vody,na:,–(it víčko a ........ :-). Takže záklechtka je špatně :o)) …A ten olej vlastně jen zvyšuje kalorickou hodnotu. Myslíte, že jeho absence by se projevila na jídle negativně?

 
mrtvola
1394 příspěvků 29.01.09 02:56
Re: Uzené s fazolemi

Vida! Děkuji ;). Uzené s fazolemi nelze než schválit.
Ale nejásej předčasně, počkej až Tě začneme učit používat vyhledávač…

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 02:51
Re: Uzené s fazolemi - Eja

Ejo, děkuji za podporu. Musím přiznat, že už jsem si kolikrát řekla, že se na to tady vykašlu a co se vůbec rozčiluju. Ale něco je silnější než já a každý začátek je těžký. Zůstanu a moc ráda jsem tu s Vámi ;-)

 
Kely
186 příspěvků 29.01.09 02:48
Re: Uzené s fazolemi

No mrtvolko někdy je to tady hodně těžký což :-) Princezno nepatříš raději do pohádky?

 
Eja
3814 příspěvků 29.01.09 02:37
Re: Uzené s fazolemi - Princezno

Není tady smajlík " palec nahoru", ale kdyby byl, tak ho sem dám.
Když vydržíš, tak si na nás zvykneš a zjistíš, že je na Labu docela legrace :-)

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 02:30
Re: Mňamka z jednoho hrnce

No přesvědčili jste mě, bez „mňamky“ se klidně obejdu :-)
Casino, já odebraný vývar nechávám trochu zchladnout, vyšlehám metličkou a pak vrátím zpět a dobře provařím. No a co je správně česky záklechtka nebo zátřepka si nejsem jistá :-(

 
casino
4469 příspěvků 29.01.09 02:21
Re: Mňamka z jednoho hrnce

No, souhlasím s tou neživou osobou, ale nechtěl jsem… Princezno, prosím ad.2.)??

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 02:11
Re: Mňamka z jednoho hrnce - pro Mrtvolu

Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že toto byla spíš reakce na moji oponující odpověď v diskuzi o „petrželi“… Ale to nic. Za „klimakterického diblíka“ se rozhodně nepovažuji apropos máš nápad, jak toto jídlo nazvat? Uzené s fazolemi?

 
mrtvola
1394 příspěvků 29.01.09 01:58
Re: Mňamka z jednoho hrnce

Ne, nejsem mimo. Mimo je výraz „mňamka“.

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 01:56
Re: Mňamka z jednoho hrnce

Mrtvolo, mám pocit, že jsi totálně mimo…

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 01:54
Re: Mňamka z jednoho hrnce

Děkuji za upozornění, hned to v popisu poopravím. Mně to tak nějak přišlo samozřejmé, že vrátíme zpět do hrnce tu záklechtku… To tak dopadá, když se po sobě pořádně nečte. Doufám, že už si to někdo nenaplácal na líce, to by mě opravdu mrzelo :-))

 
mrtvola
1394 příspěvků 29.01.09 01:48
Re: Mňamka z jednoho hrnce - Fuj!

Nepolemizuju s receptem. Koneckonců uzené s fazolemi je docela staré a úctyhodné jídlo pro těžce pracující.
Polemizuji s výrazem „mňamka“. Tento výraz zřejmě patří do soudobého slovníku klimakterického diblíka, pilně sledujícího komerční media pro většinovou populaci. Ve mně však probouzí nejtemnější pudy dřímající na dně mé kalně mrtvolné duše. Než vložit do úst „mňamku“, to raděj chcípnout hlady.

 
casino
4469 příspěvků 29.01.09 01:35
Re: Mňamka z jednoho hrnce

No, jak píše Eja :-)
1.) Proč se přidává olej, když se potom sbírá
2.)Když už se zahušťuje záklechtkou („krásné“ slovo, jak je to česky? Asi zátřepka, že.:-), tak se mouka přidá do horkého vývaru, nebo se tento napřed vychladí?
3.) ad. 2.) asi se vrátí do hrnce a povaří. …co kdyby si to nějaký novic naplácal na líce jako pleťovou masku… :o))-ale toto už je fakt špás.

 
Eja
3814 příspěvků 29.01.09 00:49
Re: Mňamka z jednoho hrnce

Já myslím, že jsi Casina ne úplně pochopila :-)

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 00:22
Re: Mňamka z jednoho hrnce

Se mi to nějak divně odeslalo… Já myslím, že Casino jenom špásuje :-))

 
Princezna
53 příspěvků 29.01.09 00:19
Re: Mňamka z jednoho hrnce
:-))
 
Eja
3814 příspěvků 29.01.09 00:13
Re: Mňamka z jednoho hrnce

Ne, Casino, olej a cibule se přidávají „zastudena“, prostě se přidají do hrnce s fazolemi - v postupu je to tak jasně napsané.

 
casino
4469 příspěvků 29.01.09 00:02
Re: Mňamka z jednoho hrnce

No, proč se ten olej vaří když tam není paprika? Žeby se na něm smažila ta cibule ?-)

 
Princezna
53 příspěvků 28.01.09 23:48
Re: Mňamka z jednoho hrnce

I tak je možno :-)

 
noskovice
1323 příspěvků 28.01.09 23:44
Re: Mňamka z jednoho hrnce

Proc tam davas hladkou mouku, kdyz tam jsou fazole? Jestli to chces zahustit, tak staci nejakou tu fazoli rozmixovat a je to.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz