Recept Uzené maso podle mé pratety

(Hodnoceno 1x) Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uzené maso podle mé pratety

Postup

Jezdívala jsem celé dětství na prázdniny za svou pratetou do malé německé vesničky Neuheim (příznačné jméno místa pro vysídlené sudetské Němce). A zrovna nedávno jsem vzpomínala, jak teta pokaždé jednou během mého pobytu uvařila toto uzené maso. Ačkoli jsem uvedla v receptu přesná množství, nemohu zaručit, že je vše odhadnuté přesně tak, jaký byl originál, rekonstruovala jsem po letech.... Uzené maso (teta dávala přednost krkovici, stejně jako já) popatlala směsí obou hořčic, vsypala sušené houby a dala vařit do změknutí. Maso vyjmula a vývar přecedila. Teta vařila v papiňáku, zbylo jí tedy přiměřené množství vývaru, já vařím v klasickém hrnci, musím tedy vývar redukovat (do přijatelné slanosti) nebo jednoduše nepoužiji všechen. Přibližně 3/4 l - 1 l vývaru přivedla znovu k varu a zavařila mouku rozmíchanou ve smetaně. Povařila a vznikla jí takový jemný sosík - v žádném případě ne hustá omáčka, ale ani ne řídká šťáva - vonící uzeným, houbami, lehce pikantní po hořčici. K tomu se zásadně podávaly vařené nové brambůrky, které po rozmačkání vidličkou krásně sosík nasákly. Vám možná bude jídlo připadat takové "normální", ale pro mě je to velká, voňavá nostalgie :-))

Recept je z kategorií: Krkovička

Nahlásit recept

  • 23.07.08 vloženo
  • 12620x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 - 1000 g uzené krkovice vcelku
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 1 - 2 hrsti sušených hub
  • 150 ml smetany
  • vývar z masa
  • cca 1 PL mouky

Doporučená příloha

  • nové brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 25.5.13 11:38

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Uzené maso podle mé pratety

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Uzené maso podle mé pratety

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety, Zlato

má prateta se tam nahoře blahem tetelí :-)) Pěkný večer Alis

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

Tak tenhle recept se u nás doma usídlil opravdu natrvalo, je jednoduchý
a v jednoduchosti je krása. Nemá chybu, jen jsem začala experimentovat s hořčicí. Lidičky zkuste to, je to fakt dobréééé. Jednou s takovou a podruhé s makovou .. .. a taková grilovací od Heinz ............ dobrou chuť, nechávám i houby no co mám povídat, vlastně psát - zkuste to sami.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

v sobotu jsem dělala v pomalém hrnečku jen podlité rozpuštěnou houbovou kostkou Maggi. Jako posledně zase byla pochvala. Dnes na oběd jsem k tomu dala bramborový knedlík a také moc dobré. Místo krkovičky jsem měla extra libový bůček.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

Vyzkoušeno - uvařeno v pomalém hrnci, s brambůrky to bylo vynikající. Houbičky jsou zatím v hrnci se zbytkem sosíku, bude z toho další jídlo, něco vymyslím :-)

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety Blaní

tak nejdřív moc zdravím, ale bohužel to jsem si myslela, že tomu tak bude. Ale po návratu z výletu byl hrnec studený a pokrm v začáteční fázi. Tak jsem nakonec vařila v papiňáku abychom vůbec jedli. Odpochodovalo tělísko a oprava vychází asi 900. Pa a oba zdravíme :-))

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety - Zlati,

nezkoušela jsi to dělat v PH?

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety - alis :-))

Vyzkoušeno, moc dobré… zahustila jsem ne na sós, ale omajdu a s houskovým knedlíkem byl výborný oběd. Jen jsem podle našeho gusta trochu přisladila. Díky
a hezký den.

borovec
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

Přijedou děti na dovolenou,vyzkouším,houbičky dám potom stranou.

Jinjorka
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

Bylo to dobré a houbiček mi bylo líto…tak jsem je rozmixovala :-)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

sušené houby nemám, mrazené se mi nezdály vhodné, tak jsem rozpustila houbovou kostku Maggi a pak to všechno pekla v troubě. Místo smetany jsem dala kondenzované neslazené mléko.
Dostala jsem pochvalu…

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

Povedla, chutnala, houbišky jsem tam nechala, dobrota to byla…:-)

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety, HelcaK,

držím palce, aby se povedla a hlavně, aby chutnala :-)

A.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

a já nevěděla, co s tou uzenou krkovicí v lednici… Už je v papiňáku :-).

Mispule
34 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

„Normální“ :) - to je nádhera, že já truhlík jsem včera ten kousek uzené krkovice upekla celý. Asi zaimprovizuji, mám na to strašnou chuť. Povařím houby, vývar smíchám s výpekem z masa a přidám trochu smetany. Dám do toho prohřát zbylý kousek pečeného masa. A k tomu ty brambůrky.......

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety, Blanko,

čekala jsem, že se někdo optá, také jsem o tom chvíli přemýšlela, v houbové omáčce je přece nechávám… Ale chtěla jsem dodržet autenticitu, teta je do sosu určitě nevracela, a já myslím, že se jednalo nejspíš o důvod estetický. Nevracím je ani já, omáčka je pak „hezčí“ :-) Použít se dají i jinak. Ale proti gustu … Hezký den

Alis

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety, Aničko,

děkuji :-)

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety - alis,

ty houby po přecezení se už nepoužily?

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Uzené maso podle mé pratety

Nádherná nostalgie, alisko!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz