Recept Utopený květák - cavolfiore affogato

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Utopený květák - cavolfiore affogato

Postup

Do kastrolu (asi 22 cm prumer) dame jednu vrstvu kvetakovych ruzicek, na to 1 cibuli nakrajenou na platky, 1/3 okapanych ančoviček,
1/3 syra nastrouhaneho na hrubem struhadle, sul, pepr. Pokracujeme stejne dalsi dve vrstvy.
Zapomnela jsem napsat, ze ten kvetak omyjeme, ale neokapeme. Potrebujeme totiz trochu vody na paru.
Kdyz je vsechno pripravene, zalijeme zvrchu olejem, prikryjeme poklickou, dame na ohen a necháme „táhnout“ bez otvirani asi 30-40 minut.
Muzeme kdyz tak zatrepat kastrolem, ale neotvirat a nemichat!
Po 30ti minutach zalijeme vinem, prikryjeme a znovu necháme „táhnout“ ještě asi hodinu.
Potom se podivejte, zda je kvetak mekky. Kdyby tam bylo jeste hodne tekutiny, varte dal odklopene.
Pochopitelne kastrol musi mit silne dno a dobre tesnici poklicku. Jinak by tekutiny rychle vyprchaly a kvetak by se spalil.

Tohle je jedna z mala veci, co moje tchyne sicilianska varila dobre.

Recept je z kategorií: Zeleninové přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.05.08 vloženo
  • 8699x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg květáku
  • 3 červené cibule (asi 320 gr)
  • 30 gr ančoviček v oleji
  • 150 gr grana padana (podobný parmazánu)
  • 100 gr olivového oleje (panenského)
  • 1 sklenice červeného vína (asi 2 dcl)
  • sůl a pepř.

Doporučená příloha

  • Záleží na vás, my to můžem k čemukoliv…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Utopený květák - cavolfiore affogato

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 23.06.11 22:06

..a tady taky kvetak svetak..:)

 
lydia
1227 příspěvků 20.09.10 17:37
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato

Soňo, v sobotu jsem topila květák. Byl moc dobrý. Rozvařený nebyl. Jestli je lepší druhý den nevím, snědla jsem bez jakékoliv přílohy hned po uvaření sama - květák nebyl velký :o. Určitě budu opakovat, díky za recept.

 
babi
6360 příspěvků 02.09.10 05:18
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato

Soni, vyborne. Byl to prvni recept co jsem vyzkousela po svem prichodu na Labu. Jakmile vidim recept s ancovickami a vinem, neodolam, no kvetak take muzu! Varim v litinovem hrnci, ktery ma tesne prilehavou poklici a na jejim spodu spice. Kdyz se tekutina odparuje, tak zase po tech spicich steka zpet do kastrolu, takove samopodlevaci zarizeni. Zadny pomaly hrnec tim padem nepotrebuji! Na syr se muzete podivat v odkazu SYRY :)

 
Jenofefa
1315 příspěvků 01.09.10 20:26
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato

Dnes jsme měli k obědu a ještě se oblizujeme :P
Sice si to vyžádalo drobné úpravy, ale stejně nám to moc chutnalo: cibule byla bílá (cena červené v místní Bille si žádá o trest Boží) a sýr nebyl grana padano, ale parmigiano reggiano. Sardelky se prakticky rozpustily a květák zbarvil do růžova, vypadalo to jako malé chobotničky. Měla jsem trochu strach ze solení (sardelky i sýr jsou slané), ale strefila jsem se, nebylo to ani moc, ani málo. Vařila jsem v kastrole, příště to zkusím v pomalém hrnci. Děkuji a řadím do svého soukromého receptáře k opakování se čtyřmi hvězdičkami.

 
noskovice
1323 příspěvků 04.08.10 18:37
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato-jandule,

já PH sice nemám, ale myslím si, že ano. Soudím tak podle komentářů, které jsem četla na labu ohledně PH. Jen bych dala asi míň toho vína. To by mohl vědět někdo, kdo vaří v PH i s vínem. To víno se totiž musí odpařit. Nemá to být tekuté. Vlastně když se ptáš, tak asi PH máš. Zkus to. :)
Ahoj, Soňa

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 04.08.10 18:24
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato

Ono by to asi šlo v PM?

 
parles
302 příspěvků 04.08.10 05:31
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato

Tak dobrá - nepřeskočím a půjdu do toho! Díky!

 
noskovice
1323 příspěvků 04.08.10 02:38
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato- parles,

neznala jsem správný výraz. Teď jsem to opravila podle rady kamarádů. Takže necháme „táhnout“. :)
Děkuji všem, Soňa

 
noskovice
1323 příspěvků 04.08.10 00:46
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato- parles,

Je to na nejmenším plameni a nesmí se to vařit. Něco ve stylu pomalého hrnce. Mohu tě ujistit, že ten čas si to vyžádá a je to skvělé. Dělám to tak už přes 30 let, vím o čem mluvím. Buď vyzkoušej, nebo přeskoč. :)
Zdraví tě Soňa.

 
parles
302 příspěvků 03.08.10 06:54
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato

Ježíši lidi, já si to neumím představit! Sardinky a ančovičky jo, ale květák vařený hodinu a půl tedy ne! Co to tam v té Itálii máte za květák, když se po této době musíte přesvědcit, jestli je měkký? Nebo to má být rozvařené na maděru? Já květák nepředvářím, ani když ho smažím obalený. A omlouvám se, že jsem vpadnul do diskuse labužníkům, kteří si tak v pohodě notují. Zdravím!

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.10 06:00
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato - Soni :-)

já když teď vidím ty fotky, tak už tě nepozvu, protože na mne padá chandra a chmury :-), kam se hrabu? Ale na září se těším, to zase jo :-)

 
noskovice
1323 příspěvků 03.08.10 05:58
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato- Dando,

to snad ne. Ke komu bych jezdila na „žranici“? :)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.10 05:55
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato - Soňo :-)

ty mě zničíš!!!!! :-)

 
noskovice
1323 příspěvků 03.08.10 05:54
Re: Utopený květák - cavolfiore affogato

Přidány fotky.

 
casino
4473 příspěvků 26.01.09 00:56
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

No, vocogou? Proč ta soutěž? Sardiky a sardele! To je jako hodinky a holínky, že? :o)

 
noskovice
1323 příspěvků 26.01.09 00:10
Re: Cavolfiore affogato - Anicce a vsem, kdo se zajimal,

mam pro vas upresneni:
1. podle cisté italstiny (ne te vesnické) sardine nejsou to samé, co alici, nebo acciughe. Tady jste vyhrali.
2. vazila jsem znovu acciughe, neboli sardelky, ancovicky a pouzila jsem pouze 31 gramu, takze to odpovida tomu, co jsem napsala. Takze skore je 1:1
Ted nam zbyva uz jen vzpominka, vsechno jsme zpucovali. Skoda, zitra by to bylo jeste lepsi.
Moc vam vsem dekuji za zajem a spolu s Umbertakem vas vsechny zdravi Sona.

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak na sladko

Svato, pridávam sa - ANI !!!!!!!!

 
casino
4473 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak s kakaem

Františko, tak já jsem druhý :-) Před časem jsem jinde napsal: KARFIOL PO SLADKU
Vraj bratia!!! Storočia pred nami strážili túto perlu…Dost možná, že Tereza J. to ještě schytá, až vejde ve všeobecnou známost, že Čehúňom prozradila (myslím, že omylem se překlikla) jedno z tajemstí národní kuchyně. Ono se ale brzy ukáže, že to co pro dobývání kosmu bylo vypuštění prvního Sputniku, je pro rozvoj kulinářského umění zveřejnění receptu na KVĚTÁK S KAKAEM. Na tomto místě si dovolím dáti tip obchodníkům na burze, neboť jen co se američtí Slováci doslechnou o záslužném činu své spoluobčanky ze staré vlasti, ceny kontraktů mědi a cínu vystřelí k nebesům…Proč ten úvod? Paní Tereza otevřela vrátka za kterými, budeme-li chtít, nalezneme cestu k novým způsobům připravy košťáloviny zvané květák. Mám teď na mysli ne pouze uvařený a netradičně dochucený. Co tak zkusit nákypy, koláče a nevím co dalšího vás napadne, nebo co třeba znáte. Zkuste přispět svým dílem do pokladnice česko-slovenských receptů. Považujete mě za osla? Prosím, jak je ctěná libost. Ale račte mi to napsat až laskavě zkusíte „Květák s kakaem“.....a ty sochy si paní Tereza rozhodně zaslouží! I v Americe!.­............
Recept? Tak jak píše Františka. Já když použiji Granko, tak bez másla - květák granko rozpustí…:-)

 
Frantiska
927 příspěvků 24.01.09 05:03
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

recept je snadyn: uvareny kvetek (ne rozvareny) se poleje rozpustenym maslem a posype kakaem a cukrem :) Ale priznam se, ze jsem to nejdla … jen znam cloveka co mu to chutna

 
svato
1417 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak posladku

som barbar, takže - ani bohovi

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak - Noskovice

díky za odpověď. Až bude květáková sezona tak to určitě udělám.

 
goralka
271 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

tento recept volá po vyskúšaní, len ním nemám na koho zapôsobiť :o))
No ale karfiol a kakao??? Čo sa nedozviem, a recept?

 
Frantiska
927 příspěvků 24.01.09 00:54
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

s kakaem ne, ale slysela jsem od lidi ze to je jedle a nekdo tvrdi ze uplne skvele :)

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - bocianko,

u nas uz tato nouze byla. To kdyz mi manzel v obchode tvrdil (do nemoty), ze ty potvory mame doma a doma nic nebylo, ani ta pasta. Zachranili nas (manzela) sousedi prave tou pastou. Pouziti pasty je pohodlnejsi.
Vsem, kdo se zucastnil této diskuse: kdybyste chteli znovu nejaky dobry recept na „sardinky“, obratte se na mne, jsem expert.
Moc vas zdravim a jdu do kina na posledni film s Sean Penn (Milk), ktery dnes vychazi. Ahoj, Sona

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

Ó nikoliv, casino, já vždycky jenom se skořicí.

 
casino
4473 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

No, a květák posladku s kakaem už jste ochutnali?

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak- Soni a u nás ...

bude příště květák podle tohoto receptu. Vypadá skvěle.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

No vida, už vím, co s ančovičkami, na něž usedá v komoře prach.

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

Kdyby byla nouze nejvyšší, nemohla by se použít sardelová pasta? Dík.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak-Soni,

… som vedela, nádherná diskusia!

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - casino,

vis, jaky je problém? Tady v jedné vesnici tomu rikaji sardine, v druhé alici a pak zjistis, zes koupil acciughe. Vsechno je spravne a vsechno je spatne. Nevadi, pouzijte to, co ma Bedla na fotce, at se to jmenuje tak, ci onak. Ja jsem se opravdu dobre pobavila. Ani bych neverila, jaky umim udelat zmatek. Dekuji vam vsem za pochopeni, ja uz jina nebudu. Ahojky, Sona

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

Sardelky jsem dnes použila u zapékaného čínského zelí.

 
casino
4473 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

No a co tam tedy přijde: Sardine, Alici, nebo Acciughe sott´olio? :o)

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak, tím se mnohé vysvětluje

Sardelky… pak určitě 30 g stačí, Soni, ty ale umíš plést lidičky :-)) Květák se sardelkami bude určitě ještě lepší, ale když už jsme si tak hezky popovídaly o sardinkách, slibuju, že to zkusím i s nimi :-))

A.

 
noskovice
1323 příspěvků 23.01.09 02:46
Re: Cavolfiore affogato - ...,

ono to vyskocilo. Jsou to sardelky, nebo ancovicky.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - ....,

myslela jsem Sardine sott'olio.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak- Soni,

neměly by to být sardelky? Přiznám se, že sardinky ve skleničce jsem ještě neviděla:-).

 
casino
4473 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak

No, nejedná se náhodou o sardelky? :-)

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Soni,

OK, ja som mala predstavu, že tých rybičiek tam musí byť kopec na každej vrstve…
Ahoj a opatrujte sa!

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Anicko,

no to abych si zase vymyslela, co bych tentokrat chtela po Umbertakovi. Ja to docela urcite uvarim znovu v sobotu a dam vam vedet, jestli neblbnu! Tech sardinek tam ale docela urcite moc nedavam. To jenom sem tam prsknu kousek utrzené sardinky. Nepokryvam celou vrstvu. Jestlize jsem tu vahu popletla, pouziji self-service a vynadam si sama.
Pozdravuj Janka a v sobotu vecer se sejdeme na této vlne… Ahoj, Sona.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Soni, kukni na to,

30 g je 3 deka, to je skoro nič…

 
anickav
2904 příspěvků 23.01.09 01:19
Re: Cavolfiore affogato - teda Soni...

naaaadherneeee…

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Alis,

ja to delam vzdycky podle oka, ale tentokrat jsem si zvazila sklenicku sardinek pred upotrebenim a po. Tim jsem ziskala cistou vahu pouzitych potvor. Klidne muzes dat vice sardinek, ale v tom pripade si dej pozor na soleni. Ja jsem ted po sobe ten recept precetla a upravila jsem ho. Predtim to vypadalo, ze davam na kazdou vrstvu pouze 1/3 cibule. Ne, davam 1 celou cibuli.
Kdyby se Ti postestilo a zbyl Ti do druhého dne, bude daleko lepsi!
Toto je jedno z jidel, ktera varim, kdyz chci z Umberta neco „vydolovat“. Je povolnejsi!
Pozdravuj Zdendu a ahoj vsem, Sona.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cavolfiore affogato - Utopeny kvetak, Soni...

vypadá to skvěle, dala jsem do oblíbených, vyzkouším, jen, co bude květák za lidskou cenu (u nás teď stojí přibližně stejně, jako cihly zlata) :-)
Soni, mám jen jeden dotaz - opravdu se do receptu dává jen 30 g sardinek? Tři vrstvy po 10 gramech? Mám chuť vrazit jich tam daleko víc :-))))

Krásný večer tobě i Umbertovi :-)
Alis

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz