Recept Utopenci s konečnou platností

esmeralda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Vím že je tu utopenců dost (něco kolem dvaceti). Ale žádný z nich mi nepřipopmínal to co jsme jedli za mlada.
Před časem jsem tedy rozpředla na toto téma debatu.
Nejvíc se mi líbila rada od Jenofefy. Musela jsem recept trochu upravit, protože zdejší suroviny se liší od českých.
Zde je ale výsledek mých experimentů. Hlavně proto, až budu dělat příště utopence, budu vědět kde hledat.

Postup

Vodu, ocet, cukr, sůl a koření přiveďte k varu. Do krásné skenice naklaďte po vrstvách cibuli a párky nakrájené na cca 40 mm kousky. Občas přidejte nakrájené chilli papričky. Zalijte vlahou zálivkou, dejte do lednice a těšte se. Já si takto opakuji Bobříka trpělivosti. Moc mi to nejde. :-((((

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 23.12.09 vloženo
  • 22217x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Ingredience

  • 1000 gr frankfurtských párků
  • 4 cibule střední velikosti
  • 500 ml vody
  • 500 ml octa
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžičky soli
  • 30 kuliček pepře
  • 14 kuliček Nového koření
  • 1 čerstvý nebo 2 sušené bobkové listy
  • 2 chilli paričky střední pálivosti

Doporučená příloha

  • Chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Utopenci s konečnou platností

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Utopenci s konečnou platností

esmeralda
4813 příspěvků 24.12.09 06:32
Re: Utopenci s konečnou platností - Pupku,

teď jsi mě nachytal na hruškách…
Ono ani to není na láhvi napsané. Ale vzhledem k tomu že se jedná o nejlacinější ocet, půjde asi o ten lihový.
Jeho výrobní metoda, jak jsem se dočetla na učených stránkách, je nejrychlejší a tudíž bude nejlacinější.

Lák zatím chutná výborně. Ten nápad s pozdějším přikyselením se mi líbí. Předpokládám že přikyseluješ přímo z octové láhve už bez převařování.
Má to ale jeden háček. Utopenci se u nás jen málokdy dožijí tak vysokého věku. :-((

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.09 05:45
Re: Utopenci s konečnou platností - esme

a ten váš obyčejný je jaký? Lihový nebo ovocný? Ptám se proto, že jsem jednou dělal utopence z bílého vinného octa a pak se to nějak nedalo jíst.
Jinak octový lák do utopenců, resp. jeho síla, se dá poznat i podle chuti. Měl by být o něco silnější a slanější než když si cvakneš láku od okurek. Taky dost záleží na množství použité zeleniny a druhu, množství a slanosti uzeniny.
To je stejné třeba jako při výrobě zavináčů - tam se používají láky dva: jeden je produkční, který je hodně silný, skoro na samé hranici snesitelnosti a druhý je komerční, kterým se zalívají už vymarinované, naplněné a zarolované zavináče. Ten je slabší, že se dá i normálně pít.
Při výrobě utopenců to dělám tak, že zpočátku použiji lák silnější, po týdnu ho ochutnám a v případě potřeby buď lák přikyselím nebo naředím.

esmeralda
4813 příspěvků 24.12.09 05:17
Re: Utopenci s konečnou platností - Pupku,

asi dost dobře nerozumím, ale já nic černě nevidím. Na utopence používám ten nejlacinější ocet. Někdo by se divil že poměr s vodou je 1:1, proto zdůrazňuji tu sílu (nebo spíše slabotu). ;-))
Za tento obyčejný řadový ocet platím AU$ 1.10 za dva litry.
S modenským balsamico by to dosti prodražilo - AU$ 6.50 za 250 ml.
Ten používám po kapkách na saláty a na avokádo.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.09 04:59
Re: Utopenci s konečnou platností - esmeraldo

Klasický český lihový, obarvený kulérem, má cca 8% kyseliny octové. Ovocné octy (jablečný, vinný…) se vyrábějí úplně jinou technologií, která umožňuje dosáhnout obsahu kyseliny octové asi tak kolem 4%. U speciálních octů (modenský, rýžový, různé kořeněné octy, speciality) se opět používá jiná technologie, kde záleží na receptuře jednotlivých výrobců, tudíž i koncentrace kyseliny octové se může dost lišit. Ale vzhledem k tomu, že se nepředpokládá, že by někdo nacpal pravý modenský ocet do utopenců, tak bych to neviděl až tak černě,

esmeralda
4813 příspěvků 24.12.09 04:49
Re: Utopenci s konečnou platností - Aničko a Drobku,

v běžném supermarketu se prodává několik druhů octa a není běžné aby na nich byla síla označena.
To pak musí jít člověk do specializovaných prodejen, kde dostane octy z celého světa.
Můj partner se dočetl že ten náš běžný, obyčejný má něco mezi 2 až 3%.
Na lahvi to ale napsáno není. Jednou zakoupil jakýsi dovoz a ten měl 10%.

Utopenci už se skví v ledničce a já opět svádím krutý boj se svou pažravostí.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.09 22:06
Re: Utopenci s konečnou platností

Ahoj Esmeraldo, přesně takhle jsem je dělal ještě v Čechách, a v dobách když se ještě dělaly špekáčky z masa. Jó, to už je dávno.
Přidávám se s otázkou, kolik procent má váš ocet? Pokud se nemýlím, bydlíš v Klokánii, no já v Americku a náš ocet má 4%, musí ho být víc.

anickav
2904 příspěvků 23.12.09 21:11
Re: Utopenci s konečnou platností

Ahoj Esme, pre inostrancov by bolo dobré pridať, koľko percentný ocot používaš ty… Želám príjemné sviatky!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz