Recept Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Použité suroviny jsou na 2 kg klobásy . Pokud chcete více násobte , pokud méně dělte.

Postup

Večer maso nakrájíme na kostky cca 1*1 cm nebo i menší , osolíme a opepříme pak si dáme dvojku vínka, maso dáme do ledničky a jdeme chrnět .
Ráno masíko semeleme libové a tučné každé zvlášť, libové co nejjemněji raději dvakrát. Housky namočíme do mléka a rozetřeme na velmi jemnou hmotu přidáme semleté maso a mícháme dokud nás nebolý ruka to je hmota spojená .Potom přidáme zbylé koření a víno ,
zamícháme a nakonec domícháme tučné mleté maso aby se nám spojilo . Když je hmota příliš hustá přidáme víno . Naplníme do střívek zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme podle chuti , obalené v hladké mouce nebo trojbalu / mouka ,vejce strouhanka / … pečeme z obou stran příloha co komu chutná a nezapomeňte ten zbytek vína ten až k jídlu . Jinak by za vás mohl dovařovat někdo jiný a jíst také. Jde to upéct i jako prejt ale střívko je nejlepší. Přeji bon appetito neboli dobrou chuť.

Jo abych nezapoměl jak vyzkoušet chuť klobásy: do malého šálku dejte trochu hmoty a strčte do mikrovlny . Nezapomeňte otočit časovačem asi na třicet vteřin až minutu , sakra psal jsem trochu do šálku ne všechno a dát ochutnat druhým ,nesežrat všechno sám.

Pravidlo starých kuchařů zní do jidla se dává to co tam patří a ne to co nám chutná. Nepřidávat jiné přísady pak je to, něco jiného to je všeobecné pravidlo.

Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.12.09 vloženo
  • 10275x zobrazeno

Čas přípravy

  • podle toho jak je kd

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 kg vepřové plece bez kůže
  • o.6 kg tučného vepř boku bez kostí a kůže
  • 3 ks suché žemle
  • 0.2 l bílého vína samozřejmě dobrého ,tramín,chardoné , muller ...
  • 0.2 l mléka stačí 0.1 l smetany 33% a doplnit vínem pokud není už
  • vypité.
  • Koření: 2 gr.mletého petře ,1.gr muškátového květu , a stejně tolik citronové kůry /strouhaná/ a sůl
  • vše je třeba ochutnat, sůl podle toho jak solí asi 30 gr,podle chuti
  • skopová ale i vepřová střívka , lze obědnat v každém slušném řeznictví, nebo koupit v Makru. Kdo umí zamáčkne kdo ne použije špejle jako na jitrnice.

Doporučená příloha

  • Brambory samozřejmě vařené , pečivo ale klidně i brambor. salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
kltko  22.12.09 21:31
Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička trochu zmene

recep som nedodržal, namiesto uvedeného vína som pridal rýnsky ryzling a do seba som investoval červené (bolo otvorené z predošlého dňa) :o)
Výsledok vynikajúci.
Jedine rozmýšľam, že nabudúce kúpim čistú surovú slaninu a trochu jej pridám do hmoty, lebo dnešný bôčik aj u dobrého mäsiara už pomaly nemá tuku. Tie svine svine asi chodia do fitka či čo. A do klobásy by sa mi zrnička tuku v hmote celkom hodili.
Ešte raz vďaka za recept.

 
bedla  18.12.09 01:50
Re: Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička

S přidáváním dalšího množství vína bych byla opatrná, klobásová hmota hořkne.

 
RR
45 příspěvků 17.12.09 19:15
Re: Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička

Zkusil jsem maso mixovat a přidávat tekutinu. Je neuvěřitelné, kolik jí je maso schopno vázat, aniž by se oddělovala. Skončil jsem, až hmota obsahovala 50% přidané tekutiny. Pojala by ještě víc. A pak jsem si vzpomněl, že základní surovinou při výrobě uzenin, je voda, což mi při dnešních cenách vodného připadá neekonomické :-)

 
Labužník kamaradka02
78 příspěvků 17.12.09 18:16
Re: Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička

Jdu na to !!! Dík.

 
zlata
1200 příspěvků 17.12.09 15:34
Re: Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička

Hezké..

 
Drobek  17.12.09 00:43
Re: Uplně super vinná klobása jak ji dělala moje Babička

Už mám na to hlad. Tady v Americku nejsou téměř absolutně k sehnání, za posledních 24 let jsem je neviděl, to znamená nikdy. Koneně jsem dostal nápad kde se zeptat a právě před hodinou jsem si je objednal z Chicaga, ovšemže ne levně.
A teď už nemusím. Kde sehnat střívka vím, jen mi chyběla ta náplň dovnitř.
Proč to všechno píšu? No abych dokázal jak strašně jsem vděčný za tenhle recept, ten snad zarámuju a vyvěsím v kuchyni. Díky díky díky.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz