Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
boogie007 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mé pokusy o piškot většinou neskončily tou nadýchanou krásou, ale spíš něčím, co se podobalo sušence. Pak jsem ale u nás ve školce získala od kuchařek tento recept a úspěch už byl vždy zaručen.
Příprava je velmi rychlá a má opravdu univerzální použití - jako
ovocný piškot, řezy, dort … dále víc
1. Smícháme všechny ingredience 2. Těsto nalijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech. 3. Pokud bude sloužit jako dortový korpus, necháme ho jen tak. Nebo ho můžeme posypat všemožným ovocem, čokoládou atd. 4. Pečeme, až se těsto přestane chytat na špejli Ovocný dort – ještě teplý piškot potřeme marmeládou. Pak směsí tvarohu a zakysané smetany (jogurtu), oslazenou moučkovým a vanilkovým cukrem. Poklademe ovoce a přelijeme želatinou nebo pudinkem svařeným se šťávou z kompotu nebo džusu. Čoko-tvarohový dort – piškotu připravíme do dortové jen ½ dávku. Do těsta můžeme přidat kakao. Po upečení potřeme višňovou marmeládou a 1 kostkou tvarohu smíchanou s ½ změklého másla. Podle chuti osladíme (nezapomeneme na vanilkový cukr). Přilijeme trochu rumu. Na cca 1 hodinu dáme zchladit do lednice, pak celý polijeme čokoládou. Tu dělám buď jen z ledových kaštanů, nebo je přidám k mléčné čokoládě.
Recept je z kategorií: Korpusy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
17.5.18 19:01
Dala míň cukru rozřízla dortík na polovinu do toho zakysanou smetanu se
skyrem s trochou cukru, nahoru dortíku zbytek zakysané smetany na to
rozpuštěná čokoláda s oříšky - prostě co dům dal a dělaná narychlo
na poslední chvíli
5.2.15 14:36
Dnes pekla dcera a je nadšená, že se jí korpus podle receptu povedl.
Já byla nápomocná jen krémem, který jsme udělaly z uvařeného hustého
vanilkového pudinku, několika lžic cukru, kostky měkkého tvarohu, pěti
dekagramů másla a kelímku smetany (smetana se dává jen podle potřeby, až
je hustota podle našich představ… )
Ovoce dcera přelila ovocným dortovým želé.
Cukru jsme daly polovic, stačilo to akorát. Název neřešíme - prostě
jako korpus je to výborné, rychlé, nezkazitelné… Rozhodně mnohem, mnohem
lepší, než polotovar z hypermarketu
15.10.14 14:41
to je šílenost 1:1 curk k mouce! dal jsem míň a vyšel parádně. jen příště bez jogurtu a čistě s ovocem… dík m.
Líbí se mi3.5.14 15:41
Nešika to upeče i na 250 st.nabo na 100? no opravdu super recept,nejdůležitější je
často otvírat troubu a zjišťovat jestli se těsto nelepí na špejli
,výsledek zaručen.Prosím neděkujte.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Univerzální piškot (i pro nešiky :-) )
Hezky se to tu rozjelo, takový výběr, buď si vybrat ten nejlákavější, nebo vyzkoušet všechny - to by bylo nejlepší, hlavně, ať se nám nepráší z nosu.

Musí to být kypré, vláčné, nadýchané, tak dobrou chuť a ať se daří…
521 příspěvků 6.6.12 16:45
A ja pridavam paty zpusob, jak se dela u nas za “louzi na vrcholu Snezky”


Rovnez se slehaji cela vejce s cukrem “Baker’s sugar”, take se lzickou vanilky a spetkou soli, lehce se zamicha hladka mouka a trocha oleje (aby se nam neprasilo z nosu)
A prasek do peciva vubec nemusite kupovat, pokud testo obsahuje neco kyseleho (kefir, jogurt, ocet…) staci jen jedla soda. Pokud nic kyseleho neobsahuje, staci smichat jedlou sodu s “cream of tartar”. Prasky do peciva obycejne obsahuji tyto dve slozky, mnohe take dalsi svinstva navic.
Ačraj, to není pravda i z celých vajec je krásně nadýchaný.
Přidávám čtvrtý způsob, ten nejjednodušší - ušlehat celá vejce s cukrem, na jedno vejce dvě lžíce cukru, do bílé husté pěny. Pak do toho opatrně zamíchat polohrubou mouku, opět dvě lžíce na jedno vejce. Povede se vždy.
Domnívám se, že výše uvedený recept není na piškot, ale na olejovou buchtu. Do piškotu přece nikdy nepatří tuk.
Františka: Třetí způsob je nejlepší, vyšlehat sníh, je lepší dávat těsto do bílků (sněhu), než naopak, jde to líp promíchat, nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný.

casino, spíše žehrat přírodě, jestliže jste ochuzen, rozeznávat chutě, tak si nemůžete ani na ničem pochutnat, prakticky si pochutnáváte i na zdraví škodlivém PRDOPEČI, posílám Vám foto BIO, abyste se mohl osypat.

Složení:jedlá soda, kukuřičný škrob.
Charakteristika:
Nadýchaná pěna z vajec, cukru a polohrubé (nebo hrubé) mouky.
Těsto můžeme připravit třemi způsoby:
I. způsob: - oddělíme žloutky od bílků. V míse šleháme cukr se žloutky do zpěnění. V jiné čisté nádobě ušleháme z bílků tuhý sníh a zlehka ho střídavě s moukou zapracujeme v míse se žloutkovou směsí na těsto.
II. způsob: - vejce a cukr šleháme na vodní lázni do zhoustnutí na krém. Po odstavení z tepla stále šleháme až do zchladnutí, a pak teprve zlehka vmícháme mouku.
III. způsob (velmi rychlý): - z bílků ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr a ještě chvíli šleháme. Potom zašleháme žloutky a nakonec zlehka a opatrně vmícháme mouku.
http://dadalovakucharka.cz/…ak/jakh.html
2452 příspěvků 5.6.12 08:45
No, nevím, jak je to možné, ale já prostě ten prášek v buchtě poznám, dcéra taky, i pár dalších známých. Ale každý jsme jiný, každý máme jiné chutě.
Opravdu nejsem nijaká vynikající
pekařka/cukrářka, takže vlastně nevím, proč se do téhle diskuse pletu.
Asi proto, že tohle opravdu není piškot.
Casino: kvasnice taky občas cítím, zvlášť když to pečivo nějak pokazím.
Příspěvek upraven 05.06.12 v 10:52
521 příspěvků 5.6.12 00:49
No, v tomhle mam asi stejnou chut jako casino.....

…dávám zpátečku, asi se nedomluvíme…
Ale protože už asi 33 minut má můj
prostřední vnuk jmeniny a já začínám polehoučku oslavovat, budu zcela
mimořádně smířlivý… 
Mohl bych citovat např. gastronomický slovník, ale proč, že?
Nerad se opakuji, ale řekl bych, že tento recept má s piškotem společného asi tolik, co listové těsto s TÍMTO RECEPTEM
Včéééra se tu už někde v komentářích mihnul PRDOPEČ. Prý BIO!!!
No, když vidím ta tři písmenka v tomto pořadí, tak se osypu, ale to je můj problém
di píše: „…prdopeč se snažím pokud možno nepoužívat, nechutná nám.“
No, někdy v těstě cítím kvasnice…
Ale cítit PRDOPEČ se mi dosud „nepoštěstilo“!
Tož nevím, zda mám žehrat přírodě, že mě ochudila na chuti, či zda jí mám naopak děkovat, že mi ochutila i to, co jiným nechutná…
Lidičky, vy fakt poznáte v těstě KYPŘICÍ PRÁŠEK (cca 20 g/kg mouky)???
2452 příspěvků 4.6.12 23:55
Ačraj: jasně, záleží na typu buchty, já taky ráda vláčnější. Jen bych prostě téhle neříkala piškot, když to piškot není. Jo a dobrou, nějak jsem se tu rozkecala u sladkého, i když to téměř nejím.
di:vejce, cukr, mouka, je to takové suché, to mě škrábe v krku, já mám ráda, vláčné, tak ten olej tam vždy p…u.....
2452 příspěvků 4.6.12 23:08
Ačraj: prdopeč se snažím pokud možno nepoužívat, nechutná nám. Onehdy jsem pekla jakousi mrkvovou buchtu podle jedněch sympatických slovenských stránek a snažila se dodržet postup (při prvním pokusu to tak dělám vždy). Příště tam ten prášek už nedám, nebylo to dobré.
Ale otázka piškotu je docela záludná, třeba vídeňský, Genoise, šlehaný zastudena nebo zatepla v páře, nebo Dobošův bez přidání tuku, nebo nastavovaný, nebo žloutky se vmíchávají do sněhu, nebo s přidáním prášku do pečiva …
Cukru mi nepřipadne moc, korpus pod ovoce musí být pevnější a to cukr zaručí a sladkost se vyváží sladkostí krému nebo ovoce.
Jen cukr dávám jemný krupicový a přidávám škrobovou moučku.
Di, pokud se hmota zpracovává zatepla, tak se nešlehá sníh, proto mne zajímala tvá odpověď

Je mi jasné, že to není případ tohoto receptu
Příspěvek upraven 04.06.12 v 23:16
2452 příspěvků 4.6.12 23:05
Dando: já vždycky myslela, že do piškotu patří sníh, že je to základ, no, asi se pletu. Samozřejmě, že znám „nastavované“ recepty s horkou vodou nebo trochou tuku (když si nejsem jistá, a to u pečení nejsem, vařím podle starých kuchařek, mám i nějaké válečné, po babičce, tam se nastavovalo hodně). Jistě se i toto výše uvedené těsto dá našlehat do požadované konzistence, ale piškot to není a nebude. U nás se něčemu takovémuhle říká hezky česky „polocvíboch“. Já piškot dělám podle klasického poměru na 1 vejce 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky, postup snad psát nemusím.
Příspěvek upraven 05.06.12 v 08:08
Myslím,že by se to mohlo jmenovat piškot, ale buď vejce pořádně vyšlehat s cukrem, já mám raději žloutky a sníh, aby toho prdopeče se dalo co nejméně, jeden pytlík, to je běs, olej používám také, cukr také ubrat, obzvlášť, když je tato dobrota navrchu, vypadá lákavě.
Musí být kyprý.....
Smícháme všechny ingredience ", je nedostačující, vzhledem k začínajícím kuchařinkám.
Příspěvek upraven 04.06.12 v 22:57
@di

)
s tím máslem to není zrovna dobrý příklad…
(jaký recept?
@danda
položme se na otázku: co je to piškot?
Di, legraci si nedělám, opravdu bych ráda věděla proč nenazvat piškotem, takže nevidím důvod zalízt bez odpovědi.
A že se tu probíral nějaký recept mi zřejmě uniklo a hlavně je mi to dost jedno.
Cukr samozřejmě můžete ubrat, ale myslím, že to ani tak není až zas takový cumel
Nééé, naprosto nesouhlasím s degradováním na pouhou bublaninu. Vždyť jak bych se pak mohla plácat po zádíčkách, že zvládnu i takovou záludnost jakou je piškot
?????
2452 příspěvků 4.6.12 21:48
Dando: že Vy si děláte legraci?
Nebo je zaděláno na další veleúspěšný recept ve 100 variantách, podobný tomu, co tu byl ze všech stran probírán v posledních cca třech měsících?
No nic, zas zalezu, jako že jsem nic neřekla.
Příspěvek upraven 04.06.12 v 21:51
Di, a proč se nedá nazvat piškotem?
2452 příspěvků 4.6.12 21:06
Stejně jako Casino si myslím, že moučník může být dobrý, ale piškotem bych ho nenazvala ani náhodou. Místo oleje bych dala radši máslo a cukru tak nanejvýš polovic (hlavně vzhledem ke sladké obloze nahoře).
Není tam toho cukru příliš, no třeba ho už někdo vyzkoušel a dá vědět, samozřejmě se dá ubrat, ale nový recept chci vyzkoušet, tak jak uvádí autor, nemáme rádi přeslazené moučníky.
No, asi by mi TO chutnalo
já mám podobné buchty rád.

Říkat tomu PIŠKOT mohou snad jen líné profikuchařky
Možná by seděl název „Odfláknutá bublanina univerzální kuchařky“
je to krása, já totiž nějak nejsem talentován k tvorbě sněhu. Povedl se mi jednou v životě a tady se sním nemusím otravovat. Hurááá