Recept Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev Pra

(Hodnoceno 1x) Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev

Postup

Dobře našlehat margarín s cukrem, vejci a medem. Postavit na mírný oheň a opatrně zahřívat. Přidat sodu a tolik mouky, aby vzniklo vláčné, ne moc tuhé těsto. Rozdělit těsto na 12-13 dílů, ty vyválet na kuleté stejné pláty a postupně je upéct. Připravit krém: Našlehat másto s kondenzovaným mlékem do hladka. Krémem potřít upečené pláty těsta až na jeden a poskládat je na sebe. Nepotřený plát rozdrobit, smíchat s ořechy, chcete-li, a posypat tím potřený povrch dortu. Nechat dort na chladném místě (ne v chladničce) po 7-8 hodin. Takto proleželý dort se dobře krájí. TIP: můžete se také podívat na další medovníky podle receptů "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6766 a "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6765 a také "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=21401

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 15.10.03 vloženo
  • 27613x zobrazeno

Ingredience

  • asi 1kg hladké mouky
  • 2 čerstvá, velká vajíčka
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody na pečení
  • 200g jemného krystalového cukru
  • 500g kondenzového slazeného mléka
  • 500g krémového másla
  • 100g margarínu
  • 50g vlašských ořechů na sucho opražených a na hrubo posekaných (nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 30.01.16 19:27

Počet placek upraven na velikost formy a místo margarínu použito máslo.
Máslo použito normální, nevím, co je krémové máslo :)
Ale výsledek famózní…
Na krém použito Salko karamelové, ale ne celá plechovka… Krém zůstal krásně pevný.
Pracný moučník, ale vynikající - pečeno ve spolupráci s mužovou maminkou ke kulatinám mužova tatínka :)
Na fotce kousek, který jsme si nechali stranou na ráno ke kávě :)
Zbytek zmizel rychlostí blesku a přidali si i ti, kdo předem rozhlašovali, že oni sladké nebudou :D
Podle tohoto (vytištěného) receptu od babi jsme pekla už dříve nejen já, ale mužova i moje maminka, tento krém je opravdu výborný ať už z obyčejného Salka tak i z karamelizovaného…
Foto přidávám až dnes, a to jen proto, že se povedlo zachránit ten kousek na ráno, jinak by opět nebylo CO fotit ;)
Poprvé dělán kulatý, jindy děláme hranatý, je snazší, protože plechy mohu dát do trouby tři a z jednoho mívám hned dva obdélníky, ale kulaté formy byly k mání jen dvě :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
p.neumannova
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev (PRA).

ahoj,
prosím o rychlou radu, zítra se chystám tento medovník upéct:) Jak dlouho a na kolik stupňů v elektrické troubě se má každá placka péct?
 děkuju

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev (PRA).

Renee, ty jsi zlato, že sis dala práci a upekla dort. On vezme trochu víc času, ale ta chuť ;o) Děkuji Ti moc za všechny tvoje vylepšováky, příště jich sama využiju!

Velmi pěkný večer Ti přeje,

Renee
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev (PRA).

Tak já jsem se toho na přání milého taky pustila, no a skutečně to bylo skvělé. Taky jsem salko povařila dvě hodinky (dulce de leche), másla dala jen trochu a nastavila neslazeným pudinkem (bylo by možná dobré i kysanou smetanou s troškou želatiny) . Placky jsem potřela černou kávou a do rozdrobené placky přidala lískové oříšky (vlašské nějak nebyly). Vypadá to krásně a chutná to úžasně. Sice to dá práci, ale jednou za rok se rozhodně dá udělat.

Příště se možná nebudu bát zapracovat tam celého půl kila mouky (dělala jsem z poloviční dávky, dort velikosti dezertního talířku), s tužším se líp pracuje. A pláty jsem obkrojila kolem pokličky, takže je to krásně kulatý - to pro ty, kdo mají oko z Kašparovy krávy, jako mám já.

Babi díky, zase jsem se s tvým receptem vytáhla…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev (PRA).

mlsoune, třebas když budeš hodný...........;o)

Pozdravuj svoji Mlsouňku a přeji Vám pěkný den!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev (PRA).

salix, musím Ti přiznat, žes dort velice vylepšila a dokonce použila Dulce de Leche-vařené slazené kondenzované mléko, které používají na příklad v Argentině, nebo v Mexiku při výrobě svých sladkostí ;o) Líbí se mi ten nápad s kávou! Já jsem dort upekla tak jak jsem ho dostala a myslím si že také byl dobrý. Ráda bych Ti poděkovala nejenom za vyzkoušení receptu, ale taktéž za čas věnovaný k napsaní podrobného pojednání ;o)

Přeji Ti krásný den!

mlson
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev.

Určitě moc dobrý recept. Strašně mě zaujal. Já to sice nesvedu (umím péct jen maso), ale moje Mlsoňka mi ho určitě brzo upeče. Už se těším.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev.

Suzanko, moc Ti děkuji za vyzkoušení receptu! Recept opravím, dle tvého doporučení na ¨slazené kondenzované mléko¨, které tam pochopitelně musí být! Avšak jsem nesmírně ráda, že nakonec dort byl úspěchem a i návštěvě chutnal ;o)

Příjemný den Ti přeje,

Salix
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Medovník

Milá Babi,

mockrát děkuji za recept. Péct medovník jsem zkoušela poprvé; po pročtení všech možných receptů jsem se nakonec rozhodla pro tento. A rozhodně nelituji! Recept je přesný, těsto vyšlo akorát na dvanáct placek + jedna na rozdrobení. Není třeba lekat se pracnosti; těsto je hotové hned a než se upeče jedna placka, je čas akorát tak na vyválení další, takže to jde jak po drátkách.

Dovolila jsem si jen pár malých změn - do krému jsem dala uvedené množství kondenzovaného mléka, ale jen polovinu másla. Krém byl dostatečně pevný, aby nevytékal (mléko jsem předtím 3 hodiny vařila v plechovce) a krásně karamelový. Placky jsem před naplněním potřela černou kávou. A do směsi na posypání jsem kromě rozdrobené placky a vlašských ořechů přidala ještě trochu strouhaného perníku a najemno rozdrcené instantní kávy.

I bez těchto změn ale tenhle recept nemá chybu. Děkuji! Měj se hezky :-)

salix

suzanka
161 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev.

Hlasím se znova o slovo, nedalo mi to a medovník jsem pekla znova. Samozřejmě že kondenzované mléko musí být sladké !! Je mnohem hustší než neslazené které jsem použila napoprvé, proto mi to teklo. Do směsi jsem přidala trošku oříšků a do těsta asi o tři lžice medu více. Tento Medovník byl asi to nejlepší co jsem kdy udělala, deseti lidem se dělali boule za ušima ( nepřeháním) !!! Vřele doporučuji !!! Opravdu vynikající !!!

suzanka
161 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev.

Ahojky, v úterý jsem upekla korpusky a včera dělala krém, byl hrozně moc řídký a také se mi ho podařilo zpracovat do hladka jen při zahřívání. I když jsem přidala celé dva pudinky, krém mi stále vytékal … Jak to ?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Sáro...

jsem Ti nesmírně vděčna za to, že jsi recept vyzkoušela. Napsala jsem již několik ¨Medovníků¨ na Labužníka, ale stále hledám ten ¨pravý¨ o kterém se v ČR mluví. Jak bys ohodnotila tento? Blíží se trochu k tomu záhadnému?

Podstatné však je, že Vám dort chutnal a že námaha nebyla marná. Ještě jednou Ti děkuji za vyzkoušení receptu.

Měj se moc pěkně!

Sarah
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Medovník od Babi

Ahoj,
tvůj recept je kuchařská „erotika“ :-) Medovník neměl chybu. Škoda, že je to tak pracný, pekla bych ho častěji. Taky to je kalorická bomba :-) Ten krém možná trochu nastavím pudinkem, nebo dám mín Salka…
Ještě jednou díky.
 S.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Sáro...

Tu diskuzi jsem také jednou četla. Dokonce mluví o receptu ¨Ukrajinský medovník¨, který jsem dávno přidala na Labužníka.

Tento recept mám od jedné ukrajinské slečny, která má několik receptů své ¨babušky¨. Protože nežiji v ČR, nemohu tím pádem posoudit, který ¨Medovník¨je ten ¨pravý¨.

Poznámka k mouce. V každé zemi mají trochu (nebo hodně) odlišnou mouku. Některá mouka je trochu suchá, jiná je vlhká a také způsob mletí je rozdílný. Různé mouky mají různý obsah lepku, který nesmírně ovlivní celkový výsledek pekařského výrobku (dobrým příkladem je náš český tažený závin, na který je zapotřeby mouka s vysokým obsahem lepku, jinak se nedá vytáhnout na tenko). Takže, perfektní recept z jedné země, nemusí stejně pracovat v jiné.

Jsem Ti však nesmírně vděčná za Tvoji odvahu recept vyzkoušet (fuška to tedy je upéct i těch 9 placek, natož 13). Doufám, že dort bude k jídlu ;o)))

Pěkný víkend Ti přeje Babi.


Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Medovník

Milá Babi,
na jedněch strákách je diskuse ohledně Medovníku, který se prodává v našich obchodech. Prý ho vyrabí firma, kterou vede Ukrajinec. Udajně má recept, který je tajný. Recept, který jsi poslala je tomu hodně podobný. Včera jsem pekla. To byla fuska :-) Celou mouku se mi nepodařilo zpracovat, jenom 3/4 kg, tudíž mám jenom 9 placek. Vypadá to suprove. Ted je ve sklepe, v chladu a dnes ho načneme. Dám vedět, jaký byl.
 Sára

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz