Recept Ukrajinský boršč 2

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Očištěnou kořenovou zeleninu a červenou řepu nakrájíme na nudličky, dusíme na tuku 20-25 minut, přidáme rajčatový protlak, ocet a vývar z masa. Cibuli osmažíme naskleněno, zaprášíme moukou, opražíme ji, rozředíme trochou vývaru a přivedeme do varu. Do zbytku vývaru dáme rozkrájené brambory, nakrájené zelí, dušenou kořenovou zeleninu, a červenou řepu a vaříme 10-15 minut, potom přidáme bobkový list, sůl, pepř a papriku a vaříme do té doby, než jsou brambory a zelí měkké. Hotový boršč omastíme sádlem, do něhož jsme rozetřeli česnek, přidáme na plátky nakrájená rajčata, znovu rychle přivedeme do varu, odstavíme a necháme 15 minut odstát. Do talířu přidáme po lžíci kyselé smetany a špetku nadrobno nasekané petrželky.

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 16205x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 kg hovězího masa
  • 400g zelí
  • 400g brambor
  • 250g červené řepy
  • rajčatový protlak větší asi 250g
  • po 1 kusu kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 1/2 lžíce sádla
  • 1 lžíce nepopuštěného másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ukrajinský boršč 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.02.09 17:23
Re: Ukrajinský boršč

Co babušek v Rusku … tolik receptů a autentický zaručeně není žádný. Jsou různé druhy borščů, které vaříme z vývaru šunky, slaniny, klobásy, kachny, husy, maso hovězí společně s vepřovým v poměru 2:1. V Bělorusku má známá vaří boršč také z okrájených žebírek bůčku. Kuřecí nebo slepičí bez přidávání dalšího masa do vývaru. Velmi důležité pro boršč je oddělené dušení kořenové zeleniny a červené řepy. Vynikající chuť prý boršč získá, když jeho složení dosáhne 18-20 ochucovadel. Tam kde přidáváme rajčatový protlak nedáváme rajčata, ale pokud to bude někomu chutnat … proč ne.

buraci
1136 příspěvků 02.02.09 15:22
Re: Ukrajinský boršč

Z mého pohledu autentičtější (a lepší:-) recept je ten od Shakiry: http://www.labuznik.com/recipe.php?….

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.02.09 03:13
Re: Ukrajinský boršč

No, jo … ona ta rajčata nejsou v ingrediencích, a i kdyby byly, tak je tam také nedám. Řepu ale podusím vždy zvlášť a ke konci přidám trochu octa pro zachování barvy a trocha cukru také neuškodí.

jkpupak
20 příspěvků 02.02.09 02:40
Re: Ukrajinský boršč

Rajčatový protlak jsem samozřejmě dala,bez něj by to asi nešlo,ale ne ta na plátky nakrájená rajčata

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.02.09 00:55
Re: Ukrajinský boršč

Ten rajčatový protlak dodá polévce nejen vynikající chuť, ale i barvu.

jkpupak
20 příspěvků 01.02.09 20:44
Re: Ukrajinský boršč

Vynikající,jednoduchý,netradiční nedělní oběd.Jen jsem nedala rajčata a přidala osmahnutou klobásku.V rodině máme jednu bezlepku,tak mouka byla pohanková.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský boršč

Omlouvám se, mohu doplnit na základě tohoto předpisu další varianty:
Kyjevský boršč: připravíme ze stejného dílu masa hovězího a skopového. 2 PL fazolí, 2 navinulých jablek, celerové nati a sladké červené papriky.
Povltavský boršč: základem je kuřecí nebo slepičí vývar-jinak vše jako u boršče ukrajinského. Černigovský boršč: vaříme z vepřového masa, patizonů, jablíček a fazolí.
Moskevský boršč: vývar z hovězího masa. Přidáme šunku a párek-jinak jako ukrajinský boršč.
Námořnický boršč: připravujeme z uzeného masa- dále jako ukrajinský.
Pochopitelně ve všech případech maso vkládáme do polévky.

Čerpáno z kuchařky - speciality sovětské kuchyně.

rosnicka
262 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský boršč

Uvařené ( z toho je ten vývar) a vychladlé nakrájet na kousky a vhodit zpět do polévky a mňam, mňam:-))

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ukrajinský boršč

A co s tím masem???

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz