Recept Ukrajinská paska/kulyč

Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Výborný rodinný recept na vynikající velikonoční pečení

Postup

Do teplého mléka dáme droždí, sůl a prosejeme půl kilogramu mouky. Mouku je potřeba prosít, aby paska dobře kynula. Zakryjeme potr. fólií a počkáme, až se nám opara 2× zvětší.

Mezi tím si našleháme žloutky s polovinou cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr a kůru. Rozehřejeme si tuky. Přidáme do těsta vaječnou směs, tuk a tuhý sníh vyšlehaný se zbylým cukrem. Dále zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme a přidáme zbylou mouku a vymísíme těsto. Mísení těsta zabere tak půl hodiny. Zakryjeme potravinářskou fólií a ručníkem, pokropíme svěcenou vodou a na vrch dáme posvěcený vrbový proutek, pomodlíme se Otčenáš a Zdrávas a necháme těsto kynout v teplém místě.

Jakmile se těsto zvětší 2× přidáme spařené a v mouce oválené rozinky, mandle a dobře zpracujeme. Necháme další 2,5 hodiny kynout. Připravíme si formy, mohou být jakékoliv, nejlepší jsou však vysoké a úzké kastrůlky nebo papírové formy přímo na pasky. Formy vymastíme olejem, na dno dáme kroužek z papíru na pečení a stěny vysypeme moukou.

Vykynuté těsto dáme na 2/3 formy, zakryjeme ručníkem a necháme nakynout cca 20 minut. Dáme péci do vyhřáté na 170°C trouby a pečeme cca 1 hodinu.

Po upečení vlažné vyjímáme z forem, a zdobíme polevou, kterou připravíme z 2 ks bílků, které vyšleháme do sněhu, přidáme cukr a citronovou šťávu/kyselinu. Natřeme na vrchní část pasky a posypeme barevným zdobením.

Dobrou chuť! Христос воскрес!

Nahlásit recept

  • 29.04.16 vloženo
  • 2671x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 5 hodin

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 6 ks vajec
  • 50 g droždí
  • 300 g másla (můžeme smíchat s margarínem/olejem)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 600 ml mléka (my dáváme 500 ml a 100 ml smetany)
  • 2,5 hrnku cukru
  • 3 čaj. lžičky soli
  • citrónová kůra
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 100 g mandlí/ořechů
  • 1,5 kg hladké mouky

Doporučená příloha

  • čaj, káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ukrajinská paska/kulyč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
daduuja
1143 příspěvků 07.04.17 20:12

Malinko osvěty :-)

Opara=staroruský kvásek. Většinou z otrub spařených vařící vodou, do vlažných se přilil kvas, pivo nebo pivní či kvasový kal. Kvásek se nechal přes noc vzejít a druhý den se jím zadělalo potřebné těsto, nejčastěji na bliny nebo pirohy, které velmi rychle kynulo.
Byl to pracný způsob, proto od 19.století se zadělává jednodušeji a to za pomoci droždí.

hubenej dědek
29 příspěvků 03.04.17 10:38

Děkuji za nakopnutí. Už mi to smysl dává, měl jsem při čtení receptu asi nějakou selektivní slepotu. Neviděl jsem těch 1.5kg mouky co je až dole v rozpisu. :zed:

Zuzka1973
2272 příspěvků 03.04.17 09:47

Babička ze Slovenska slovo OPARA používala, ale nejčastěji jsem ho od ní slýchala ve spojením s kváskem na chléb, který si sama připravovala…
Takže mi to divné nepřišlo…

Recept mám uložen k vyzkoušení už delší dobu, letos bych mohla konečně vyzkoušet, když loni jsem to nestihla… :kytka:

Příspěvek upraven 03.04.17 v 09:48

birkana
1682 příspěvků 03.04.17 07:38

@casino, jaký který překladač? Na wéwéwéslovnikcézet vypisuje správně, že опара = kvásek :lol: :mavam:

casino
4482 příspěvků 02.04.17 22:49
opara?

No, překladač mi pýše, že „опара“ je prý „mycí houba“ :mrgreen:

daduuja
1143 příspěvků 02.04.17 18:51

@hubenej dědek Já to chápu tak, že z 1,5kg mouky, která je v rozpisu, odebereme půl kila a s mlékem, polovinou cukru, droždím a solí necháme kynout. Může se nechat kynout i přes noc. S oparou je pečivo nadýchanější.
Docela mne recept láká k vyzkoušení :-)

Příspěvek upraven 02.04.17 v 18:54

hubenej dědek
29 příspěvků 02.04.17 17:41

Vypadá to zajímavě, ale něco mi není jasné. Co je to opara? Píše se o půl kilogramu mouky, která není uvedená v rozpisu ingrediencí. O kus dál se píše o nějakém zbytku, který se dodá k ušlehaným žloutkům a dalším přísadám.
Mám tomu rozumět tak, že na začátku si udělám kvásek (oparu) s trochou mouky a zbytek z půl kila už podle popisu?

Příspěvek upraven 02.04.17 v 17:44

Ivan1960
1 příspěvek 08.03.17 20:52
paska

To bude chutnať každému, žiadna vianočka nemôže konkurovať ukrajinskej paske. Smačnoho vám. Email: ****

edit admin - odstraněn kontakt

daduuja
1143 příspěvků 29.04.16 20:10

Jako malá holka jsem měla možnost ochutnat. Tety kamarádka Olga ho na velikonoce píkávala, do těsta přidávala kandované ovoce a potom z něj i na bílou polevu vytvářela květiny na ozdobu.
Chutnalo to jako náš mazanec, ale bylo daleko krásnější :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz