Recept Ukrajinská paska/kulyč

Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Výborný rodinný recept na vynikající velikonoční pečení

Postup

Do teplého mléka dáme droždí, sůl a prosejeme půl kilogramu mouky. Mouku je potřeba prosít, aby paska dobře kynula. Zakryjeme potr. fólií a počkáme, až se nám opara 2× zvětší.

Mezi tím si našleháme žloutky s polovinou cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr a kůru. Rozehřejeme si tuky. Přidáme do těsta vaječnou směs, tuk a tuhý sníh vyšlehaný se zbylým cukrem. Dále zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme a přidáme zbylou mouku a vymísíme těsto. Mísení těsta zabere tak půl hodiny. Zakryjeme potravinářskou fólií a ručníkem, pokropíme svěcenou vodou a na vrch dáme posvěcený vrbový proutek, pomodlíme se Otčenáš a Zdrávas a necháme těsto kynout v teplém místě.

Jakmile se těsto zvětší 2× přidáme spařené a v mouce oválené rozinky, mandle a dobře zpracujeme. Necháme další 2,5 hodiny kynout. Připravíme si formy, mohou být jakékoliv, nejlepší jsou však vysoké a úzké kastrůlky nebo papírové formy přímo na pasky. Formy vymastíme olejem, na dno dáme kroužek z papíru na pečení a stěny vysypeme moukou.

Vykynuté těsto dáme na 2/3 formy, zakryjeme ručníkem a necháme nakynout cca 20 minut. Dáme péci do vyhřáté na 170°C trouby a pečeme cca 1 hodinu.

Po upečení vlažné vyjímáme z forem, a zdobíme polevou, kterou připravíme z 2 ks bílků, které vyšleháme do sněhu, přidáme cukr a citronovou šťávu/kyselinu. Natřeme na vrchní část pasky a posypeme barevným zdobením.

Dobrou chuť! Христос воскрес!


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.04.16 vloženo
  • 2597x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 5 hodin

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 6 ks vajec
  • 50 g droždí
  • 300 g másla (můžeme smíchat s margarínem/olejem)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 600 ml mléka (my dáváme 500 ml a 100 ml smetany)
  • 2,5 hrnku cukru
  • 3 čaj. lžičky soli
  • citrónová kůra
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 100 g mandlí/ořechů
  • 1,5 kg hladké mouky

Doporučená příloha

  • čaj, káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ukrajinská paska/kulyč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1140 příspěvků 07.04.17 20:12

Malinko osvěty :-)

Opara=staroruský kvásek. Většinou z otrub spařených vařící vodou, do vlažných se přilil kvas, pivo nebo pivní či kvasový kal. Kvásek se nechal přes noc vzejít a druhý den se jím zadělalo potřebné těsto, nejčastěji na bliny nebo pirohy, které velmi rychle kynulo.
Byl to pracný způsob, proto od 19.století se zadělává jednodušeji a to za pomoci droždí.

 
hubenej dědek
29 příspěvků 03.04.17 10:38

Děkuji za nakopnutí. Už mi to smysl dává, měl jsem při čtení receptu asi nějakou selektivní slepotu. Neviděl jsem těch 1.5kg mouky co je až dole v rozpisu. :zed:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 03.04.17 09:47

Babička ze Slovenska slovo OPARA používala, ale nejčastěji jsem ho od ní slýchala ve spojením s kváskem na chléb, který si sama připravovala…
Takže mi to divné nepřišlo…

Recept mám uložen k vyzkoušení už delší dobu, letos bych mohla konečně vyzkoušet, když loni jsem to nestihla… :kytka:

Příspěvek upraven 03.04.17 v 09:48

 
birkana
1670 příspěvků 03.04.17 07:38

@casino, jaký který překladač? Na wéwéwéslovnikcézet vypisuje správně, že опара = kvásek :lol: :mavam:

 
casino
4474 příspěvků 02.04.17 22:49
opara?

No, překladač mi pýše, že „опара“ je prý „mycí houba“ :mrgreen:

 
daduuja
1140 příspěvků 02.04.17 18:51

@hubenej dědek Já to chápu tak, že z 1,5kg mouky, která je v rozpisu, odebereme půl kila a s mlékem, polovinou cukru, droždím a solí necháme kynout. Může se nechat kynout i přes noc. S oparou je pečivo nadýchanější.
Docela mne recept láká k vyzkoušení :-)

Příspěvek upraven 02.04.17 v 18:54

 
hubenej dědek
29 příspěvků 02.04.17 17:41

Vypadá to zajímavě, ale něco mi není jasné. Co je to opara? Píše se o půl kilogramu mouky, která není uvedená v rozpisu ingrediencí. O kus dál se píše o nějakém zbytku, který se dodá k ušlehaným žloutkům a dalším přísadám.
Mám tomu rozumět tak, že na začátku si udělám kvásek (oparu) s trochou mouky a zbytek z půl kila už podle popisu?

Příspěvek upraven 02.04.17 v 17:44

 
Ivan1960
1 příspěvek 08.03.17 20:52
paska

To bude chutnať každému, žiadna vianočka nemôže konkurovať ukrajinskej paske. Smačnoho vám. Email: ****

edit admin - odstraněn kontakt

 
daduuja
1140 příspěvků 29.04.16 20:10

Jako malá holka jsem měla možnost ochutnat. Tety kamarádka Olga ho na velikonoce píkávala, do těsta přidávala kandované ovoce a potom z něj i na bílou polevu vytvářela květiny na ozdobu.
Chutnalo to jako náš mazanec, ale bylo daleko krásnější :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz