Recept Ujetá bageta alias Bánh mì Pra

(Hodnoceno 1x) Vietnamská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ujetá bageta alias Bánh mì

Úvod

Ne, nie je to spoza mora aj ked sa asi budu sudit o povode tohto vytvoru, lebo prekonava ich kreativitu a hlavne mnozstvo bolo to vymyslene davno v Saigone. Pred tym ako ich Sub prisli na trh a zaplavili svet.
Takze Francuzky kolonizatory naucili piect vietnamcov bagety ale tym sa moc nepacil europsky „okradnuty“ vzor s troskou masla , koleckom salami , platkom syra a mozno aj paradajkou. Tak sa im zavdacili a v Bahm Mi zacneme pastikou na nu dame cerstvy koriander nakladanu mrkvu parizer ,cerstvu oharku, pecne bravcove a zakoncime feferonkami a sup pod grill… A mame Rolls Royce bagetu najlepsiu na svete. Inac vo Vietname ju kupite cca 15 000 dong co je aprox. za Kč 14 a v USA v china town tak okolo $ 3.50 cca. Kč 52

Postup

1-Takze vsetky europske pravidla o bagete zo stanice s dvoma koleckami salami sa vyhodia von oknom , a na vsetko dobre co mame chut si dame na bagetu . Zacneme dobrou cerstvou bagetou ktoru nerozkorojime uplne po dlzke ale tak aby nam stale drzala na jednej strane .

2-Banh Mi ma strasne vela naplni ( su aj vegetarianske s tofu ). To je klasicka verzia s pecenym bravcovym. Bagetu natrieme dobrou pecenovou pastikou. Na nu poukladame cerstvu koriandrovu vnat ( ja mam rad vela). Na nu dane platky parizeru originalne sa dava „Cha Lua“ skor take daco take ako vietnamsky lunchmeat ale parizer je velmi podobny dakde davaju par kvapiek rybacej omacky. Na parizer polozime po dlzke na dlhy platok nakrajanu uhorku najlepsie V krajacom.

3-Do kazdej Bah Mi treba nakladanu mrkvu( vela ) „Goi Ca Rot“ ktora sa velmi jednoducho robi ,podobne ako aj ich kapusta(dua-chua) len pridame extra lyzicku cukru.Mrkva nie je klasicky struhana ale viac po dlzke na sliziky V krajacom na jullien.

4-No a vrch zakoncime platkami peceneho bravcoveho masa ( alebo kuracieho) . Na to som dal niekolko na platky nakrajanych feferoniek a pokvapkal lahkou sojovou omackou. A sup na niekolko minut pod grill. Je to obed…
PS: my sme pecene maso nakrajane na platky kupili hotove v China Town len sme si to pekne poskladali podla vietnamskeho vzoru.

Recept je z kategorií: Obložené chleby Pečené a zapečené vepřové plátky


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.02.11 vloženo
  • 9574x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4ks biela kratka bageta
  • 1 konzerva paštéta pečeňová
  • za hrst vňať cerstva koriander
  • 1 mensia uhorka najlepsie japonska
  • 200 g nakladana mrkva
  • 150 g šunka nakrajana na platky alebo parizer alebo lunch meat
  • 150 g pečené bravčové mäso nakrajane na platky
  • mleté čierne korenie
  • soľ ( alebo rybacia omacka)
  • 50 g nakladane chilli -feferónky
  • sójová omáčka

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 07.10.15 20:04

Ve Vietnamu prodávají spoustu různých baget, dnes jsem zkusila z celozrnných, ale francouzská je lepší :-)

bagetu nakrojíme, střídu vydlabeme, vnitřek bagety pomažeme máslem a dobrou paštikou.
nandáme teplé maso z receptu - http://www.labuznik.cz/…ky-bo-la-lt/ i s vypečenou šťávou, nakládanou zeleninu (mrkev a daikon v zálivu z octa a cukru), přidáme tenké plátky domácí šunky http://www.labuznik.cz/…a-cha-chien/ , čerstvýkoriandr, okurku, jarní cibulku a chilli papričky. Dobrou chuť :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 02.10.15 19:38

Bánh mì trứng ốp la - bageta s vaječnou omeletou, čirá dobrota :-)

Větší mrkev a půlku daikon se nastrouhá na dlouhé jemné nudličky a marinují se v 5 lžících jablečného octa a 5 lžících hnědého cukru.
Omeleta se připraví ze dvou rozšlehaných vajec s malou lžičkou světlé sojovky a dobré rybí omáčky, špetkou soli, cukru a pepře. Přimíchá se nakrájená zelená naťová cibulka a na lžičce oleje se upeče nadýchaná omeleta po obou stranách do zlatohněda.
Bageta se rozkrojí, střída vydlabe. Vnitřky bagety se vytřou silně máslem a dobrou paštikou, nakládanou vymačkanou zeleninou, omeletou nakrájenou na proužky, koriandrem a chilli papričkou.
A potom se už jen jí a jí a vychutnává … :-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 08.05.12 04:50

robili sme znova tuto super bagetu , na to aby sme dosiahli chut a cervenu farbu na veprovom zvonku som pouzil Vietnamsku marinadu
Bot Nem Nuong.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 01.04.12 13:18

Banh mi je vyborna aj na chlebe na spodok sme dali ochutene avokado, potom koriander, mrkva, uhorka, pecene veprove, chilli a jasne ze rybacia omacka.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 03.02.11 03:21

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Ujetá bageta alias Bánh mì

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bepviet
5 příspěvků 25.12.11 10:20

Banh mi se ve Vietnamu dělá i ve vegetariánské verzi. Její cena je do 10 Kč a je to opravdu dobrá sváča, když překousnete časté zdravotní problémy po jejím snězení :)

 
Kecal
126 příspěvků 05.02.11 00:32

Bento, libi se mi Vase vysvetleni, a ted mi to dokonce dava smysl.
Muj vyvoj v cesko-slovenskem jazyce ustrnul pred vice nez 40 lety.
Pripada mi ze tento vyznam je „novy“, a tudiz se nemohu spolehat na svuj zastaraly „cit“.
Prosim o pochopeni.

 
babi
6360 příspěvků 04.02.11 23:48

I kdyz jsem Banh Mi jedla z hladu a ne z kultivovanosti a protoze byla vsude od ranicka rana do pozdnich hodin nocnich k dostani na poulicnich stancich a navic byla vyborna, musim potvrdit, ze jsem nejedla tu stejnou dvakrat…Naplnim a jejich ruznosti se meze nekladou 8-o

 
Bento
794 příspěvků 04.02.11 23:42

Za predchadzajuceho rezimu som robil aj Prahe v umeleckej sfere, a nikdy nas nepresiel vlak.
Vsetky napady - vytvory boly ujete… ale platili za ne vela penazi ? tak asi neboli az tak blbe :wink:
Skoda ze som nemohol najst vysvetlovaci slovnik .
daco skor tymto smerom taka ujeta - ina kreativna ze je super…ako tu dakdo vysvetluje
PS:
„Delikatesy: notně ujetá a výtvarně skvěle … architektura, priroda, choreografie… jenom dej jsme uz nestihali…;] “

 
Kecal
126 příspěvků 04.02.11 23:26

Pro mne „ujeta“ je neco jako kdyz si nekdo da nohu pres koleje a ceka na vlak.
Tudiz se zdalo jasne ze Bento pouziva slovo v prenesenem vyznamu, ale jako Esmeralda jsem se take divil ze si ohodnoti housku na pet hvezdicek, a zaroven je „blba“. Holt to my kultivovany nemame lehky.

 
Alis
2617 příspěvků 04.02.11 23:13

Esme, pro nás středoevropany je neobvyklá náplní, je taková exotická (taky možný výraz pro ujetou) :-)

Jsem ráda, že jsem mohla něco málo osvětlit, kdybys potřebovala a pokud bych věděla, jsem k dispozici :-) Když nebudu vědět, zeptám se casina, on na to má lidi :D

 
casino
4466 příspěvků 04.02.11 23:13

:-) esmeralda,
myslím, že není o nic víc střelená, bláznivá, neobvyklá, free, crazy, zvláštní, neočekávaná, nesnadno pochopitelná, těžko uchopitelná než http://www.labuznik.com/…-s-bazalkou/ :twisted:

 
esmeralda
4813 příspěvků 04.02.11 23:01

Casino i Alis, díky za vysvětlení.
Casino, ty ses ptal lidí aby ses ujistil jestli to opravdu znamená to jak to ty cítíš. A co potom já?
Když nevím tak se zeptám.
A stále jsme tu tedy u původní otázky. Čím je tato lahodná houstička střelená, bláznivá, neobvyklá, free, crazy, zvláštní, neočekávaná, nesnadno pochopitelná, těžko uchopitelná?

Každopádně znovu doporučuji. :-P

 
Alis
2617 příspěvků 04.02.11 22:42

Esme: ujetá = střelená, bláznivá, neobvyklá, free, crazy, zvláštní, neočekávaná, nesnadno pochopitelná, těžko uchopitelná… :-)

 
casino
4466 příspěvků 04.02.11 22:29

esmeralda,
jen doufám, že jsem zde v minulosti nikoho nenazval tímto slovem… :-)
Ptal jsem se pár lidí jak chápou význam toho slova, abych se ujistil že ho tak necítim pouze já a kromě významu „neobvyklá“ jednoznačně převažovalo „blbá“ :mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 04.02.11 22:00

Casino, zas jsem vedle jak ta jedle. Co tím chtěl básník říci?
Ber ohled na to, že čeština už není 40 let mým prvním jazykem. Na mě musíš opatrně.

 
casino
4466 příspěvků 04.02.11 11:48

esmeralda, myslím, že víte a jen se nás snažíte marně kultivovat :palec:
Když jsem recept četl poprvé, tak mi napadla kategorie JAK VYČISTIT LEDNIČKU; až na tu mrkvičku :-P

 
esmeralda
4813 příspěvků 04.02.11 10:08

Zajímavé jak se stejné věci mohou lišit v různých zemích.
Bánh mì se tady běžně nazývá Vietnamese Pork Roll.
Do čerstvě rozkrojené housky se naskládají podobné ingredienty, jenom mrkev není nakládaná ale čerstvá, nastrouhaná na nudličky. Šunku v tom tady nedostanete. Je to něco na způsob Luncheon meat. Rybí omáčka (co by to bylo za vietnamské jídlo bez ní?)
A chilli papričky jsou též čerstvé, nakrájené na tenké plátky. Ale s těmi opatrně, aby od nich něco nechytlo. Ostatní je stejné.
Toť vše. Zde to nezapékají. Ideální lehké polední jídlo, které miluji.
Slovo „ujetá“ můj slovník též postrádá. Co to znamená?

 
babi
6360 příspěvků 03.02.11 20:36

Bento, Ty sibale, „sefka – babi sa vracia z dovolenky“ ha ha ha… Mohla bych jmenovat ty prave sefky, ale necham si to pro sebe 8-o
Takovouto bagetou jsi mi pripomenul fantasticke vzpominky a to nejenom kompletne s chuti, ale i ruznymi vunemi…
Nebude-li Ti to vadit, Tvuj recept doplnim o nakladanou zeleninu.

 
sveva
751 příspěvků 03.02.11 17:06

Bento já bych si na takové limuzíně určitě pochutnala (jenom koriandr nemusím), ale když si představím tu obrovskou nadílku tak se obávám, že je zde riziko luxace mandibuly. :cry: Nakonec ono by to šlo něčím zatížit před konzumací ne?
Zdravím

 
Bento
794 příspěvků 03.02.11 13:18

Alis, kdo si da „nic“ v preklade „obedar“ ma tak trochu zmysel pre humor aj ked dakedy je cierny a provokativny. Ale sefka - babi sa vracia z dovolenky, takze ja si beriem volno :potlesk:

 
Alis
2617 příspěvků 03.02.11 12:30

Bento, ty jsi hravý :-) a provokatér k tomu :D
Za popis receptu tleskám, za ingredince v něm smutně slzím (těžko kdy okusím nakládanou mrkev či parizer), za recept děkuju a je mi líto, že ho nejspíš nikdy nerealizuju… a za samohodnocení tě posílám na hanbu klečet do kouta :lol:

 
Bento
794 příspěvků 03.02.11 03:19

Tuto bagetu si aj sam ohodnotim , lebo nie je lepsej bagety do chrumkava zapecenej
ako" Bahn mi " :potlesk:
V USA je v China Town aj pod menon Saigon Sub.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Kuře na medu Kuře na medu
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz