Recept Uherská roláda 1978, Take5

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uherská roláda 1978, Take5

Úvod

Mnoho sýrových rolád je zde uvedeno, leč nemohu najít tu, jež na ceduli zvala se „uherská“ v západočeském podniku Luna. Nijak levná nebyla, 104 Kčs za kilo si nemohl každý a často dovolit z tehdejší výplaty. Zato byla sbalená ze skutečně kvalitních surovin, o nichž tenkrát nikdo dlouho nepřemýšlel, když si chtěl pochutnat. Jak to ti proklínaní komunisti dělali, že si mohli lajznout kvalitní výrobky za ceny, neměnící se celá desetiletí? Na to dnes nikdo nechce odpovídat a když, začne odjinud.
Pokud si vzpomínám, sýr Primátor, tedy ementálského typu, stál 35, šunka bez třinácti éček (dnešní jich opravdu tolik obsahuje) za 80, uherák byl fakt podpultovka i za těch 90, zato neobsahoval barvy a kůže , o ceně taveného sýra netřeba mluvit, byla jednotná a dělala šmahem dvacku.
Na této lahůdce si skutečně pošmáknete, neb kombinace silné chuti uheráku s ementálem, vhodně doplňuje jemná chuť taveného sýra a šunky. Objem zmíněného uheráku nesmí být nijak velký, aby výsledná chuť díla nebyla přebita. Orientačně na 40 dkg sýra je 10 dkg salámu až dost. Jsem přesvědčen, že všichni, jak jsme tady, si zasloužíme tu a tam něco dobrého a nemusíme se cpát gastronomickým propadáky jen proto, že moc nestojí. Ať počítám, jak chci, vychází mi jednotková cena 205 Kč. To jde, že?

Slušný ementál koupíme u Lidla, či v KL a pokud myslíte, že krámek v Německu nabídne něco lepšího, zatím nemohu souhlasit. Kvalitní německá šunka k dostání je a uherák si nechte nakrájet na průsvitné plátky. Správně by měl být ze štangle na pohmat měkké a řez musí vynikat jasnou, tmavě červenou barvou Jakýkoli odstín do hněda práskne, že výrobek má již dlouho po splatnosti. Křemešník není uherák, to je pouhý nepovedený pseudonym. Bohužel, natrefit čerstvý maďarský výrobek není jednoduché. Tavený sýr použijte značky Leerdammer. Je stejně drahý jako shit z Madety, ovšem kvalitou jsou to protipóly.

Postup

Postup již zjednodušit nelze. Snad jen, že není nutno sýr vařit v sáčku, ale ohřátím na nízký výkon v MW docílíme jeho tvárnosti rychleji.
Tak tedy, vyválet v placku, okrájením dodat úhlednosti a vhodného geometrického tvaru, pomazat změklým sýrem, poklást uherákem, zase tenkou vrstvu taveného sýra a skladbu doplnit šunkou.
Jediné dochucovadlo je čerstvě mletý pepř a nijak to nepřehánějte. Zatočit, zabalit do fólie a nejméně přes noc zapomenout. Rozležením získá dílo na chuti


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.06.13 vloženo
  • 2370x zobrazeno

Čas přípravy

  • mlsná huba čas nepočítá

Ingredience

  • 40 dkg ementálu
  • 10 dkg uheráku
  • 20 dkg taveného Leerdammer
  • 20 dkg kvalitní šunky
  • mletý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 11.04.16 14:45

Ta „mlsná huba“ byla asi hlavní inspirace. Moc dobré, zatím otestována lehká svačinka, zbytek čeká v lednici na návštěvu.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Uherská roláda 1978, Take5

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Wolfg
583 příspěvků 02.06.16 11:17
Nevím, kdo přidal fotku, asi Eja

Je to přesně takové, dík

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 11.04.16 18:22

Díky za vytažení… v balíčku k narozkám jsem dostala jak uherák, tak sýr… neodolám :)
Jen asi nahradím něčím ten tavený sýr, poslední dobou mě po něm bere žáha pořád víc, a to si ho dáváme jen do pomazánek… :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 11.04.16 15:48

@Eja, za jak dlouho (po vyrobení rolády) čekáš návštěvu? Kolik rolád jsi uchystala? Tedy, já bych chodila uždibovat a návštěvě by pak třeba nezbylo :think:. Už se mi jedinkrát(!) stalo, že návštěvník byl narychlo „uspokojen“ křupavou cmundou (bramborákem, plackem) :lol: :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 29.06.13 16:43

@Wolfg, škoda, že tu nemáš Uvaření, dala bych ti plný počet :palec: :palec: :palec: :palec: :palec:

Mám plná ústa-hubu slin, sice ten výtvor z minula neznám, ale jen jak čtu ingredience a postup, tak je to mazec :mavam: :mavam: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz