Recept Tyrolský bramborový salát

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tyrolský bramborový salát

Postup

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme do mísy na kolečka. Zalijeme asi 1/4 l vlažného hovězího bujonu z kostky. Přidáme olej, ocet a hořčici. Osolíme, opepříme a zasypeme drobně nakrájenou cibulí a sekanou petrželkou, která se dá kombinovat s pažitkou. Čím více, tím zdravěji. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat lžičku vegety. Opatrně promícháme, abychom moc neponičili plátky brambor. Salát je nutno přes noc uložit do lednice,aby se dobře rozležel.

Recept je z kategorií: Bramborové saláty

Nahlásit recept

  • 22.08.08 vloženo
  • 49007x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • kostka hovězího bujonu
  • 1 dcl oleje
  • lžíce octa
  • lžíce vídeňské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • středně velká cibule
  • zelená petrželka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 02.12.12 20:02

Při zachování postupu salát plave ve větším množství nálevu, chuťově ale dobrý. Nechám do druhého dne rozležet, pravděpodobně před podáváním budu slívat, nicméně se těším.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Tyrolský bramborový salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 11.02.13 00:59

Vyrobeno, snědeno.
Salát se setkal s úspěchem. Chutnal i mně, ač nejsou brambory jako příloha na mém žebříčku moc vysoko.
Vývar na dně skleněné mísy se do druhého dne vsáknul. Chutě se pěkně prolnuly.
Je to příjemná změna od klasického bramborového salátu s majonézou. Tento je i vhodnější do horkého léta.
Zařazuji do repertoáru, bude se opakovat.

casino
4488 příspěvků 09.02.13 09:39
Salát s majdou, když nepočítám hospodský a družinový

…jsem poznal až v rodině mé první paní… a od těch dob míváme dva saláty: s majonezou a TENTOK :)

birkana
1687 příspěvků 09.02.13 07:48

Jari, přesně takhle vypadal bramborový salát mé babičky! I s tím množstvím nálevu. Jako malá jsem viděla bramborový salát s majonézou jen v obchodech, doma byl vždy tento :palec:

esmeralda
4813 příspěvků 09.02.13 02:17

Casino, OXO a jiné značky tu samozřejmě jsou. Jenom nemám ráda chemikálie.
A proč bych měla? Mám dodavatele opravdické věci.

casino
4488 příspěvků 09.02.13 01:57
OXO u vás není?

No, následník trůnu to prý nemůže ani cejtit, a na dvoře prý to používaj… Prý… :)

esmeralda
4813 příspěvků 09.02.13 01:39

Někde jsem shlédla (snad Kluci v akci) recept na podobný salát.
Nazývali ho tam Vídeňským bramborovým salátem.

Dnes jsem se konečně dostala k jeho realizaci a zatím to vypadá slibně.
Jenom jsem vynechala hořčici, bojím se aby to nebylo moc kyselé. Ocet to snad okyselí dostatečně.
Bujon v kostkách se u nás nevede, snad ho nahradí domácí výroba.

Povrch jsem kvůli kráse ozdobila rozčtvrcenými vajíčky na tvrdo.

Poreferuji jak chutnal.

Jari
67 příspěvků 04.12.12 20:00

Děkuji za radu.

lydia
1227 příspěvků 04.12.12 16:40

Jari, udělej z teplých brambor (já loupu brambory celkem horké a hned je nakrájím) a nedávej tolik vývaru najednou. Do teplých brambor se rychleji vsákne.
Salát jak ho dělám já se ukládat přes noc nemusí.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Tak salát je chuťově vynikající, jen jsem tam měla nějak moc nálevu (asi záleží na typu brambor, nakolik jsou schopné absorbovat tekutinu), takže jsem ho před podáváním musela slít.
Měli jsme ho ke karbanátkům a jen se po něm zaprášilo. Díky za recept. B.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Lydia … svatá pravda. Moje známá dovezla dceři recept přímo z Vídně od spolupracovnic a úspěšně ho děláme obě.

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Já bych si taky dovolila nesouhlasit. Recept sice nemá původ, ale když to má být tyrolský salát, tak je to rakouský. Když někdo přidá hořčici, tak estragon. Hořčice se nevmíchá do salátu, ale do nálevu. Brambory se používají olejovité, teplé. Zalévájí se teplým hovězím nálevem proto, aby se nálev do brambor vsákl. Brambory nesmí plavat ve vodě nebo nálevu, nebo oleji. Vegeta tam rozhodně nemá co dělat. Přidává se i trochu cukru. Cibule se může použít i červená nebo šalotka.Salát nemusí být odležený přes noc, stačí jenom hodina. V Rakousku nikdo bramborový salát z předešlého dne nechce. Nejlépe chutná ještě vlažný. Posypaný nakrájenou pažitkou. Někdy se bramborový salát smíchá s polníčkem, je to také pochoutka. Do tyrolského se může přidat orestovaný tyrolský špek, a to je všechno.
Samozřejmě si každý může udělat co mu chutná.
Pěkný den.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Děkuji za rady, asi dám dijonskou hořčici a příležitostně se někde kouknu po rakouské nebo německé. Hezkou neděli všem. B.

ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Já tenhle salát (z kalendáře Frekvence 1) dělám jedině s naší plnotučnou hořčicí a když zapomenu, tak i bez hořčice, a je dobrý vždycky.
Bono, klidně to zkus s plnotučnou a kdyby ti to připadalo málo pikantní, tak přidej dijonskou.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Já bych si dovolila nesouhlasit s tou plnotučnou hořčicí:-) Nejlepší do tohoto salátu je německá (nebo rakouská) mittelscharf Senf, u nás jí mívali v Lidlu. Je taková světlejší, ostřejší a kyselejší než naše hořčice. Když nám náhodou dojde, používám dijonskou. Ale chápu, že ne každému chutná. Zatímco já si vozím železné zásoby německé hořčice, kdykoliv je to možné, tak můj prastrýc z Německa nedal dopustit na českou plnotučnou a jinou snad ani nejedl:-)

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Hořčice je opravdu nejlepší obyčejná plnotučná a salát je to jeden z nejskvělejších, které znám. Hlavně v horkém létě.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Mně se to také líbí a nejspíš vyzkouším, s bramborami provádím různé experimenty.. Jen bych potřebovala poradit stran té vídeňské hořčice, její existence mi zatím unikala :-(. Lze ji koupit a jakou má chuť…?? Děkuji.

P.S. Jsem tu téměř po měsíci, koukám na ty změny… Mám radost z příchodu pepíčka, ovšem všem svým milým se ozvu, až to tu bude zcela fungovat. Mívám totiž náběh na mrtvici, když napíšu dopis (a ty moje nebývají úplně krátké :-)) a nelze odeslat, nebo úplně zmizí. Zatím Vás všechny moc zdravím!!!
Hezkou neděli všem. Bohdana

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

No já si to uložím, přiznám se bez mučení, že neznám.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Zorra 99 ráda žertuje. Tenhle salát je už v notesu mé prababičky z konce devatenáctého století.

zorra99
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tyrolský bramborový salát

Tento vynikající recept má velice zajímavý původ.
Vznikl cca před 50 lety. Hodí s k němu i mražené kopřivy.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz