Recept Tymiánovo-česnekové kotlety

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tymiánovo-česnekové kotlety

Postup

Kotlety z jedné strany nožem mírně nařežeme, uděláme zářezy, aby se maso při restování nekroutilo. Naklepeme a potřeme česnekem utřeným se solí, mírně opepříme.

V kastrolu rozpustíme trochu másla, přilijeme olej a nepotřenou stranou kotlety orestujeme, podlijeme mírně vodou a pod pokličkou za občasného dolití vody dusíme doměkka.

Kotlety vyjmeme a do sosu vlijeme šlehačku smíchanou se sušeným tymiánem a hladkou moukou. Za stálého míchání na mírném ohni vaříme kolem 10 minut, vrátíme kotlety, prohřejeme, dochutíme.

Na talíři podáváme s bramborovým knedlíkem. Aby pokrm byl trochu barevný, mírně sypu mletou červenou paprikou.

Nechte si chutnat.

Zdroj: paní Libuše M.

Recept je z kategorií: Kotlety

Nahlásit recept

  • 07.09.07 vloženo
  • 19741x zobrazeno

Ingredience

  • 4 kotlety bez kosti
  • česnek
  • sůl
  • máslo
  • olej
  • špetka černého mletého pepře
  • 1 KL sušeného tymiánu
  • 1 šlehačka 215 g
  • 2 KL hladké mouky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 05.02.19 15:09

Obdivuhodně jednoduché a chutné. Vlastně na tom nic není, prostě bešamel ochucený čímkoliv, ale vždycky mě překvapí, jak nádherně to funguje.

Odkaz na uvaření

kane007 01.05.15 23:55

Vyborne, mel jsem se stouchnutym bramborem

Odkaz na uvaření

Pavlínka19 02.06.14 13:11

Maso jsem nejdříve opekla na pánvi a pak nechala změknout v tlakovém hrnci. Zahustila jsem jen málo, navíc jsem přidala lžíci kysané smetany. Výborné!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 04.05.13 14:42

První foto - dle autorky, ale s novými bramborami. Velmi dobré, připomnělo mi to tátova králíka na česneku, na kterého byl mistr. Druhé foto je kreace na dané téma: kotlety naklepat, sůl, pepř, potřít česnekem medvědím, rozmixovaným s trochou oleje a špetkou tymiánu (brčál - viz foto), poprášit moukou, osmahnout na oleji, zalít bílým vínem, pak sběračkou kuřecího vývaru, přidat hrst větviček čerstvého tymiánu, podusit, přidat smetanu, zahustit, povařit. Před podáváním jsem omáčku přecedila a doplnila pokrájeným česnekem medvědím. K této omáčce jsem nabídla rýži. Paradoxně je omáčka z medvědího česneku jemnější. Ustavili jsme komisi FrxNěmxČR, zhádali se jako psi a nerozhodli. Mě chutnaly víc kotlety od Bedly (ale ty druhé byly zase rafinované … tak taky nevím).

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 01.05.13 13:05

Super! Je to moc dobré, my měli s rýží…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Tymiánovo-česnekové kotlety

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2294 příspěvků 01.05.13 19:14

@tlustá bába Vědět dej určitě, protože mě to zajímá, „medvědinec“ ráda používám, takže pokud by tento recept dostal tím pádem „variantu-B“, byla bych ráda, mělo to totiž dnes opravdu úspěch a já původně myslela, že to spocívají bez emocí jako jiný „máčky“. No, překvapili… talíře vylízaný a samá chvála :D Mělo být i na zítra… není… nezbylo… :D

tlustá bába
1211 příspěvků 01.05.13 19:05

Mám jen kýtu a panenku, což nevadí. Jen musím počkat - tak do půlnoci, než to rozmrzne. Z čerstvého lepší, ale když není… Zítra dám vědět.

Zuzka1973
2294 příspěvků 01.05.13 18:28

@tlustá bába Zní to zajímavě… podle mne by to neměl být problém, Já to chci příště udělat právě s tím čerstvým tymiánem, protože se sušeným to bylo skvělý, takže s čerstvým to musí být ještě lepší… a medvědincem nic nezkazíš, o maso je měkký za chvilku, takže by to mělo klapnout… chuť bude určitě jiná, to je jasný, ale myslím, že taky výborná, ona už to ta smetana skloubí a zjemní… ;)

tlustá bába
1211 příspěvků 01.05.13 18:22

Asi jsem úchyl, ale láká mě vyzkoušet čerstvý tymián a medvědí česnek. Je mi jasné, že chuť to bude mít jinou.
Co Ty na to, Zuzko?
Tohle mě velmi zaujalo. Asi začnu praktikovat paralelní vaření. Řekněme srovnávací testování. Jdu lovit do mrazáku, protože to nesnese odkladu. Trochu I. P. Pavlov.
Stejně tady té bandě musím nechat něco k obědu.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.05.09 19:50
Re: Tymiánovo-česnekové kotlety - klabe,

vyřídím. Jsem ráda, že chutnalo.

klabe
42 příspěvků 11.05.09 16:25
Re: Tymiánovo-česnekové kotlety

Včera jsem je zkoušela k obědu, ač mám před vepřovým respekt a málokdy se mi podaří udělat ho tak, aby nechutnalo jako dršťky, tak tenhle recept se povedl na jedničku. Jen jsem omáčku ještě trochu ředila mlékem, aby to byla tekutější, neboť jsme jako přílohu měli rýži. Takže moc děkuju za nápad.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz