Recept Tvarůžkový paprikáš s haluškami

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tvarůžkový paprikáš s haluškami

Úvod

Luboš Švehelka - Kouzelný tvarůžek

Autor je povoláním knihkupec a antikvář z Litomyšle, vášnivý rybář a amatérský kuchař.
Tvrdí, že zrající sýry silných vůní zlepšují kvalitu, hustotu a lesk psí srsti.
Podle jeho vzhledu to neplatí jen o psech, on je živoucím důkazem :-)

Postup

Z mouky, vajec, soli a vody důkladně vypracujeme těsto.
To protlačíme cedníkem s asi centimetrovými otvory do vroucí , osolené vody.
Správnou konzistenci těsta na halušky nejlépe zjistíme, uvaříme-li zkusmo jeden nok.

Na slanině osmahneme cibuli společně s feferonkou. Když je cibule dozlatova, poprášíme ji mletou paprikou a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali trochu hladké mouky. Spokojíme-li se s řidší omáčkou, nemusíme mouku dávat vůbec. Rozhodně jí však nedáváme mnoho, aby nám nevznikla moučná kejda.

Chviličku povaříme, přidáme pokrájené tvarůžky a za stálého míchání je rozpustíme, aby vznikla kompaktní tekutina. Tu vlijeme na uvařené a scezené halušky a zamícháme.

Podáváme buď samostatně, nebo jako přílohu k pečenému masu či rybě. Zvláště se sumcem je to vynikající.

Recept je z kategorií: Přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.05.11 vloženo
  • 5626x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 100 g slaniny
  • 400 g smetany
  • 200 g tvarůžků
  • 1 cibule
  • hladká mouka - trochu
  • sůl - špetka
  • mletá paprika
  • feferonka
  • na halušky:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • trochu vody
  • sůl.

Doporučená příloha

  • sumec

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tvarůžkový paprikáš s haluškami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
lydia
1227 příspěvků 18.07.11 15:00

Dando, uvařila jsem. Bez sumce a bez masa, jenom tak se salátem. Bylo to syté, ale moc jsme si pochutnali. Z druhého balíčku jsem udělala pomazánku. Až budu mít zase příležitost koupit ty loštické, tak zase uvařím. Díky za recept, Lydia :-)

 
lydia
1227 příspěvků 13.06.11 10:26

Dando, děkuji za nabídku, ale už mám 2 balíčky velkých loštických :-) . Tento týden hned vyzkouším paprikáš.
Casino děkuji za odpověď, ale jsou oproti těm, které jsem koupila u nás, opravdu dobré. U nás se říká :in der Not frisst der Teufel Fliegen :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.06.11 00:05

Dando, návštěva dopadla výborně. Moje halušky (z brambor) chutnaly.
Dokonce jsem měla v lednici i zbytek těchto tvých s tvarůžky. Moc se divili že to ani nemá typickou syrečkovou vůni.
Snědlo se všechno. A to je - podle mne - nejlepší pochvala pro kuchařku.

Apropos - kluci si k nim dali štamprdli Slivovice a my holky bublinky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.06.11 09:26

Alis, cituji z knížky:Vydalo nakladatelství Ladislav Horáček Paseka v Praze a Litomyšli roku 2005 jako svou 841. publikaci. Druhé rozšířené vydání.

Tvarůžek carských důstojníků.
Tvarůžek vložíme do menší sklenice, zalijeme ho vodkou, dobře uzavřeme a dáme do chladu uležet. Když je tvarůžek uleželý (stačí 1 den), slijeme nálev do pohárku.
Hmotu, která nám vznikla na dně sklenice, vyjídáme lžičkou a zapíjíme vzniklým lákem.
Tento pokrm je určen pouze silným jedincům a jeho konzumace připomíná oblíbenou kratochvíli carských důstojníků - ruskou ruletu.

 
Alis
2617 příspěvků 09.06.11 00:51

Můžu se zeptat, co máte za vydání? Moje vydalo jako vydání první nakl. Paseka v roce 1995 a Tvarůžek carských důstojníků ne a ne najít…

 
danda  09.06.11 00:27

Esme, škoda :-), poslat je poštou tak dojdou uleželé tekoucí :-) a casinovi nevěř, ono to není jen si koupit tiskárnu, ale v Liberci si kluci 3D programem dělají třeba ramínka na šaty, hrníčky … a možná se dožijeme toho, že budou i syrečky :-)

 
casino
4466 příspěvků 08.06.11 23:57

esmeralda,
když si pořídíte 3D tiskárnu (ty levnější PRÝ lze pořídit kolem 10tis Kč), tak Vám jeden tvarůžek pošlu :mrgreen: Vytisknete si jich dle libosti… :-) …trošku to připomíná pohádky :think:

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.06.11 23:41

Dando, úplně jsem to přehlédla. Vždyť říkám že mám oko z kašparovy krávy.
Kozí s medem a ořechy…to musí být dobrota. Škoda že se to ještě nedá poslat přes internet jako tyto řádky. Hned bych loudila. :-)

 
danda  08.06.11 09:45

Esme, dole v komentáři jsem psala, že asi 100g stojí 30Kč, asi :-), jsou to 4-5 koleček.
Jasně, máte je dražší, o hodně, ale ono se to nedá posuzovat jestli JE to drahé nebo ne :-) Já pamatuji ty samé olomoucké za 1.30Kč :-), jenže v té době jsem měla 300Kč zálohy a 800Kč jsem dobírala.

Šampaňské jsem pochopila :-), když mi dáš vybrat hádej co vyberu? :-), bez ohledu na cenu.

Držím pěsti, i když vím, že zbytečně, protože se to povede a všichni budou navýsost spokojení :-) Už se těším na pátek, až přijedou se sýry, bude zase kozí, to je balada, grilovaný s medovými ořechy … :-)
měj se hezky a zapíjejte bublinkama :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.06.11 01:42

Di, děkuji. Ceny tam ale nevidím. Mám oko z kašparovy krávy, možná že tam někde jsou. Některé recepty jsou pěkné.

Jen tak mimochodem, to balení co kupuji obsahuje 4 klasické bochánky (kolečka).

Určitě zase časem něco vyzkouším.

 
di
2451 příspěvků 08.06.11 00:36

esme: tady je stránka orig. moravského výrobce, určitě tam bude i bližší popis sortimentu včetně požadovaných parametrů: http://www.tvaruzky.cz/

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.06.11 00:17

Dando, „40 koleček asi půl cm na výšku a ± 4cm v průměru“ mi moc neříká. Důležitá je asi váha.
Za 180 gramů platím A$ 8,50 (podle dnešního kurzu 150 korun a 18 haléřů). Jsem si skoro jistá že v ČR se dají koupit laciněji.
Já za tento peníz dostanu kilo masa a v tom je to dilema. Šampaňské a kaviár byl asi nepochopený a tudíž nevydařený vtip. I když se přiznám že bublinky miluji.
V sobotu dělám halušky pro známé kteří je jednou ochutnali a říkali „nic moc“, ale prý měli ty z mouky. Já je mám ráda nejen pro chuť (ty z brambor), ale také proto že jsou rychlé.
Tak jsem zvědavá jak uspěju. Drž mi palce.

 
jolana
5064 příspěvků 07.06.11 13:36

heh Dando..ono iste veci vonku naozaj ked zbacis cenu odpadnes alebo prinajmensom sa zahmlie pred vocima, pozviechas sa a ides dalej..povies si naco si mi tvaruzek naco, smrdis a plasis lidi a zapijes to tymm sampanskym a kaviarem , vyjde ta to stokrat lacnejsie.. :mrgreen:..to sa mi vcera..udene rebra len masiar zamrkal a ze kilo 28 euro..usmiala som sa, vyklopila som mu recept na podbitu fazulu s udenym rebrom a riekla ze sa rada dam pozvat a udene rebra mam veelmi rada..tak odpadol on.. :mrgreen:

 
danda  07.06.11 13:08

Esme, nevím nevím jestli laciné, to gastro balení, kde je 40 koleček asi půl cm na výšku a +- 4cm v průměru mě vyjde na 160Kč, a to je velkoobchodní cena, normálně se balíček 100g prodává kolem 30Kč, ale prosté určitě :-)
A nakrájené do tvarohu, nechané dva tři dny uležet …, čerstvý chleba, opravdické máslo a hrnek mlíka, za kaviár bych neměnila a za šampaňské už vůbec ne :-)
Halušky z brambor jsou lepší, v sobotu jsem pekla kuřecí stehna na másle s kmínem, červené zelí a chlupaté knedlíky - http://www.labuznik.com/…lske-bosaky/, ani na fotku nedošlo :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.06.11 11:18

Dando, bylo to moc dobré, tvarůžky mohly být více rozleželé. Ale rozpustily se pěkně.
Halušky jsem dělala z brambor. Jenom z mouky mně nechutnají.

Pro vás je to zřejmě laciné prosté jídlo, pro nás je to exklusivní krmě.
Tvargle - jak by řekl náš olomoucký kamarád - se tu vyvažují zlatem.
Zítra se budeme zase muset odbýt něčím levnějším…třeba šampaňským a kaviárem. :mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 06.06.11 22:40

lydia,
jaksi jsem pozapomněl referovat… Vlastně není o čem :wink:
A.W. pravé olomoucké tvarůžky jsou zde k mání skoro všude; asi málokoho berou, tak je lidi neberou :mrgreen:
Ale moji psi by si na nich určitě pošmákli víc než já :-? Leč, sušili huby :mrgreen: Až tak nejedlé zas nebyly… :wink:

 
danda  06.06.11 16:43

Lydia, mně je vozí Nowaco, takže nevím jestli jsou běžně v síti, ale ve velkých krámech asi budou, nevím, nechodím tam, protože mi tam nechutná :-)

Když je pořádně zabalím :?: a pošlu ti je? Druhý den je máš a když ne, tak budou aspoň uleželejší :-)

 
lydia
1227 příspěvků 06.06.11 13:21

Dando, kde dostanu koupit ty gastronomické ?
Casino, jak jste dopadl v Lošticích? Doporučíte? Dostanou se ty Loštické tvarůžky koupit v každém obchodě nebo musím jet do Loštic? Třeba bych si je mohla nechat poslat :-D
Máme velmi dobré sýry, ale tvarůžky definitivně ne. Ty nechtěl žrát ani náš pes, a to je co říct :-(

 
danda  06.06.11 12:54

tak tyhle recepty mám až na straně 110. Tvarůžek carských důstojníků = tvarůžek do menší sklenice, zalít vodkou, nechat 1 den uležet (já nechala 4 :-) ), slít, tvarůžek vyjídat lžičkou a zapíjet slitým lákem :-)

 
Alis
2617 příspěvků 06.06.11 11:59

Dando, když se podívám na „list“ z druhé strany, mám tam stranu 96 :-)
A na straně 96 jsou dva recepty: Salát přímo rakjský a Jablka v pyžamu. Nic s vodkou, nic, co by porazilo každého, kromě carského důstojníka.

 
danda  06.06.11 11:45

alis, podívej se na ten list z druhé strany :-)

 
Alis
2617 příspěvků 06.06.11 11:00

Já mám na straně 95 obrázek Schachova stroje na formování sýrů :-( Nebo něco nechápu???

 
danda  06.06.11 10:39

Esme, myslím, že si pochutnáš :-)

V sobotu jsem naklepala motýlky z kotlet, posolila, popeřila, lžičku ostré hořčice, potřela každou dost česnekem, anglickou a kolečko cibule a dva tvarůčky, zabalila a upekla s máslem v troubě na orestované cibuli, šťávu zahustila a malinko podlila šlehačkou a bylo to taky moc dobré :-)

Stranu 95 už zkoušet nebudu :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.06.11 09:45

Dando, zítra jdu na to. Dám vědět jak to dopadlo.

Recept na straně 95 je též kouzelný. S tou vodkou to bude síla. Snad by to porazilo koně, ale carského důstojníka to jen rozveselí.

 
anickav
2904 příspěvků 21.05.11 14:27

Danda, ja mám ten pocit skoro vždy…
A slovenské tvarúžky sú tiež gumové.

 
danda  21.05.11 12:48

Aha, pochopila jsem až dodatečně, že nebyly loštické, myšlenkami jsem už v souhvězdí žab :-) Doufám, že slepice svou vděčnost projevují každodenně a neustále, zjara u nás prodávali větší kuřata, chtěla jsem si jedno koupit :-) a byla jsem s nepochopením zamítnuta :-)
Někdy mám pocit, že ti chlapi jsou divní :-)

Příspěvek upraven 21.05.11 v 12:49

 
iva  21.05.11 11:38

Dando, obávám se, že tvarůžky byly stejného ražení jako jsi měla ty rakouské a jaké měla lydia. Neriskovala jsem, že si zkazím chuť a raději je věnovala slípkám a těšila se z jejich chvilkové vděčnosti. :mrgreen:

Příspěvek upraven 21.05.11 v 11:39

 
danda  21.05.11 11:21

Ivo !!! :-), taková škoda, víš jak musely být krásně uleželé :-) a koukám, že s hlubinama lednice nemám problém jen já :-), dnes tam ale koukat nebudu, máme hvězdářskou noc na Jizerce :-)

 
iva  20.05.11 23:30

Dando, tvarůžky z gastrobalení jsou fajn. Naposledy jsem koupila malé balení nevím jakého výrobce, ale úspěšně se skrývalo se v zadní části lednice a i 2 měsíce po datu min.tvanlivosti bylo vzhledově stejné. Jak chutnaly nevím, slepice neprotestovaly a přežily.

Příspěvek upraven 20.05.11 v 23:31

 
danda  19.05.11 23:42

svato :-), jsi mě rozesmála. Včera jsme měli na hospodské předzahradě debatu s milovníky rybaření, oni pouštěj kapry, lipany, dokonce i karase a cejny … proto jim neříkám rybáři, pouze milovníci rybolovu :-) ještěže máme sádky a makro :-)

 
svato
1415 příspěvků 19.05.11 22:59

ahoj, kočka, recept som vytlačila, prílohu červeno orámčekovala a provokatívne vycapila synovi do izby, ale furt tvrdí, že u dravcov je to ešte stále „chyť a pusť“ (myslím, že on im pridáva aj pusu na čelo). No tak môžem(e?) len dúfať, že bude zraz aj na jeseň.

 
jaga13
399 příspěvků 19.05.11 18:25

tvarůžky nejsou moje oblíbené, ale tohle jsem si přečetla s chutí, možná jste také tak šikovní, jako ti na kopci http://conovehonakopci.cz/?p=28 :lol:

 
danda  19.05.11 18:02

Nojo, Glamo, ten název je těžšího kalibru, ale postup a komentář mě dostal :-)

 
glama  19.05.11 17:13

Dando…máme tu už dlouho..:-)
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Pravda, s hodně umírněnějším názvem ;-) :-D
:mrgreen:

 
danda  19.05.11 11:14

Lydia, asi před dvěma lety olomoucké nebyly k dostání, tenkrát jsem koupila rakouské, ale chutnaly jako z umělé hmoty.
Kupuju gastro balení - http://www.tvaruzky.cz/…robky20.html a nemohu si stěžovat, zvlášť po 14 dnech, kdy se na dně choulí poslední kousky :-)

Domácí výroba, budu muset vyzkoušet http://jaknato.webpark.cz/…syrecky.html :-)

Tohle vypadá taky lákavě - http://uyvonne.rajce.idnes.cz/…D_AUVERRGNE/

A něco pro pobavení - http://bruxy.regnet.cz/kunda/ :-P

 
casino
4466 příspěvků 18.05.11 19:59

No, lydia,
já jen abych Vás ušetřil zklamání, resp. Vás na ně připravil :-)
Občas podlehnu tvarůžkové nostalgii a koupím cosi bez barvy, chuti, zápachu ale voda to není, abych se znovu a znovu kajícně vrátil k jiným „voňavkám“, zpravidla k romadůru.
Kdysi se vyráběly z kaseinu galalitové knoflíky… Kolikrát si říkám, zda Hanáci ten proces neotočili a nedělají z knoflíků tvarůžky… :twisted:
Pozítří mám cestu kolem Loštic, tak těm syrečkům, než je definitivně hodím do žita, dám ještě šanci, aby se rehabilitovaly :think:

http://www.tvaruzky.cz/cz_hlavni.html

Ale tímto mě výrobce pobavil… Hahahaha: „Zcela unikátní a nenapodobitelné chuti se dosahuje působením přírodních podmínek zeměpisné oblasti Haná. Na biologických procesech zrání se nenahraditelně uplatňují mikroklimatické podmínky tohoto regionu, s lužními lesy, vápencovým a náplavovým podložím a používanou pitnou vodou“

Dosud jsem myslel, že za úpadek chuti mohou inkousti z Bruselu kteří, než se Hanáci rozhóóópali, tak jim nadiktovali kdovíco a vono za to může třeba globální změna klimatu 8-o

Příspěvek upraven 18.05.11 v 20:08

 
lydia
1227 příspěvků 18.05.11 10:44

Dando, koupila jsem tvarůžky, jedny s paprikou, jedny bez a chtěla vyzkoušet. Vzpomínám si, že dříve tvarůžky „voněly“ a byly měkké. Asi tady nemáme ty správné. Tvarůžky byly jako gumové, tak jsem se rozhodla, že udělám raději štrůdl. Ten sice byl dobrý, ale tvarůžky zůstaly gumové, hlavně ta část, která mi trochu vytekla. Ty druhé tvarůžky mám ještě v lednici a nic se na nich nezměnilo. Tak budu muset počkat, až pojedu do Brna a koupím ty české a ty z lednice dám našemu pejskovi. Ten sežere všechno, tak jsem zvědavá, jak mu budou chutnat. :-)

 
danda  06.05.11 18:59

Aničko, dík :-)

Lydia, tvé štrůdly jsou vynikající a já se těším na další, vař rychle :-) a na ten lilkový taky přidej recept :-)

 
lydia
1227 příspěvků 06.05.11 14:47

Aničko, pošlu Ti, nechci psát pod takovým dobrým receptem o lilkách :-) :-)

 
anickav
2904 příspěvků 06.05.11 14:40

Nepridáš sem rec.? Mám ešte lilek, robila som dnes falošný kaviár…

 
lydia
1227 příspěvků 06.05.11 14:35

Aničko, jsem, dnes jsem pekla štrůdl s lilkem :lol:  :lol:

 
anickav
2904 příspěvků 06.05.11 14:29

Lydie, tuším si na štrúdle zaťažená… :lol:

 
anickav
2904 příspěvků 06.05.11 14:28

Dandi, pozri na suroviny k príprave halušiek… :wink:

 
lydia
1227 příspěvků 06.05.11 14:18

Dando to je krása :-) . Včera mě kamarádka upozornila na stránky jednoho rakouského výrobce sýrů. Našla jsem tam 2 tvarůžkové recepty, tak jsem si je vytiskla , že brzo udělám. Jenom jsem neměla zatím odvahu kupovat tvarůžky, vloni jsme tu měli nějaký skandál.
Jeden recept byl na štrůdl a jeden podobný jako tento, jenom se udělal nákyp: noky, tvarůžky a cibule. Určitě vyzkouším tento i ten nákyp. Až bude štrůdl a povede se, tak přidám recept.

 
Bento
794 příspěvků 06.05.11 13:51

:potlesk: To je vyborne, take ja lubim. prve ked pridem do Blavy idem do Hypernovy na nakupy tvaruzky ,syrecky . My take v tropoch nemame :mrgreen:
PS:
A cerny kozel :palec:

 
danda  06.05.11 13:40

Esme, je kouzelná :-) Zkoušela jsem ze strany 95 Tvarůžek carských důstojníků …to je teda síla :-), byl naložen, vlastně byly naloženy dva ve dvou sklenkách asi 4 dny … pak jsme si ťukly s manželem … hrůůůůůza :-)ještěže jsem se nenarodila jako důstojník v carsku :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.05.11 13:05

Dando, tuto krásnou knížečku mi přivezl můj miláček z poslední návštěvy v ČR…a to přímo z Loštic.
Budu z ní muset něco vyzkoušet.
Zatím si ji beru do postele, jako román.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Květáková polévka Květáková polévka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz