Recept Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Postup

150 g másla utřeme s 200 g moučkového cukru, přidáme vejce, špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr a vše utřeme do hladké pěny. Potom přidáme tvaroh (raději balený), prosijeme mouku s práškem do pečiva a vymícháme polotuhé těsto. Přidáme rozinky předem namočené v rumu a kandované ovoce. Důkladně propracované těsto upravíme do tvaru bochánku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 20 minut a dalších 30 minut při 180°C nebo o něco déle podle potřeby, zkoušíme špejlí, zda je upečený. Po upečení bochánek potřeme zbylými 10 g tuku, který necháme vsáknout a silně jej pocukrujeme zbylým moučkovým cukrem. Nejlepší je bochánek po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň dva dny odležet v chladnu.

Recept je z kategorií: Beránci Velikonoční recepty

Nahlásit recept

  • 30.03.06 vloženo
  • 18714x zobrazeno

Ingredience

  • 160 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g netučného tvarohu
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g rozinek
  • sůl
  • 60 g kandovaného ovoce
  • 2 vejce
  • 2 PL rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citrón

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

saryo 7.4.12 12:28

Výborný kousek, krásně se pracuje s těstem, rychlá a snadná příprava,vynikající chuť.U nás nevydržel ani jeden den, tak jsem obratem pekla další.Zkusila jsem dát na půl se špaldovou moukou a byl ještě chutnější, vláčnější,takový mokrý,kdo má ráda hutnější těsto:).

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *- :-)))))

…tak přesně tuto reakci jsem očekávala - díky

gmp
1603 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Vali, zlatíčko, přeci jen už je mi přes padesát, obávám se, že v tomto věku by mi těhotenství příliš neprospělo, to radši zůstanu u masa. Miloš

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *-gmp
  • tak se nauč jíst i sladké, vždyť je potřeba si život občas osladit…já taky nikdy banány nejedla a v těhotenství jsem se je naučila jíst :-)))))))
gmp
1603 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Tak ten druhý se už povedl, nepraskl, jen jsem provedl vynucené změny. Došla mi hladká mouka, tak jsem doplnil polohrubou, výběrovou, vyšlo to asi půl na půl a intenzivně jsem mazal rumem. Umístil jsem na prostředek trouby a pekl jenom ze spodu. Výsledek se dostavil. Naprostý sukces. Škoda že sladký nejim. Miloš

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

blamamko, terrinko, gmp - to jsem ráda, že jste pekli a jak dopadla já? Nepekla jsem ho, protože letos mi napekl dědouš v Intersparu, jsou to sice kynuté bochánky, ale změna je dobrá. Tvaroh jsem si nechala koupit a tak, až všechno sníme, tak upeču tento tvarohový jako dvě „šíši“. Syn (taky Miloš) si přál upéci drobenkový koláč s mákem a švestkama (Velikonoce - neVelikonoce) a tak jsem ho právě vytáhla z trouby.

gmp
1603 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

v půl třetí jsem to dával do trouby a je osmá hodina a zadělávám na druhý. Sice se to ze spoda přichytlo a zvrchu taky trochu víc zahnědlo, ale byl zřejmě prudce jedlý (já sladké nejim), ale manželka má a dcery si s ním rychle poradily. Mamka si ještě vzala kousek do ústavu. Tenhle zkusím potírat rumem. Ale jen potírat, ráno si zas pro ženu jedu. Miloš

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Vali,dík za recept- ukládám k oblíbeným a jistě udělám! Stále dělám kynutý, tak to chce nějakou změnu. Dost se mi ten recept líbí a asi bude moc dobrý- viz.pochvaly.

blamamka
292 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Já jsem tento bochánek včera pekla a je moc dobrý.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

připomínám tento recept, neboť si to myslím podle komentářů zaslouží…

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Ja jsem tento rok nahradila „netucny bily tvaroh“......plnotucnym vanilkovym tvarohem a bylo to vynikajici.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) * - ivuso,

napsat to můžu třeba proto, že jsem to osobně vyzkoušela. Tvarohový bochánek je sám o sobě skvělý, kynutý mazanec ovšem chutná úplně jinak. Když se ale tvaroh zamění za mléko, tak se chuť bochánku o dost přiblíží kynutému. Výsledek je prostě jiný. Tuším, že komentáře jsou tu od toho, aby se do nich občas napsala také nějaké obměna původního receptu. Ještě se dokonce dá malá část mouky nahradit vanilkovým pudinkem kvůli barvě, ale to už bych tě asi rozčílila příliš :-)))

Labužník Ivuša02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Florentyno jak můžeš napsat že se tvaroh může nahradit mlékem?Ten tvaroh tomu právě dává tu báječnou chuť.Jinak by to nebylo ono,chápeš vůbec ten recept!!!Ten recept není mléčný bochánek ale tvarohový bochánek.Také díky tomu tvarohu je krásně vláčný.

Labužník Ivuša02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Bochánek výborný!!! Včera se dojedl poslední kousek a v lednici na mě kouká tvaroh tak mu jdu upéci ještě bratříčka.Jeden na velikonoce a druhý po velikonocich.S těstem se krásně pracovalo,ale to pečení je mnohem delší.Jinak
Vali moc děkuji a receptík si dávám k oblíbeným aby byl stále pří ruce papa.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) * - Viktorko11!

Tvaroh se mlékem úplně nahradí, namísto 250g tvarohu přijde kolem 2 dcl mléka.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

děkuji za pochvalu a mám z vás radost :-)))

Handulo - tak ještě někdy zkus Štědrák, ten je taky „eňo ňuňo“, budu dnes dělat bochánek i Štědráka, s perníčkama jsem včera skončila - hurá do jiné práce.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Hlásím - výborný. S těstem jsem pracovala jako s tvarohovou štolou, všechny ingredience jsem dala na vál a rukama zpracovala, těsto se nelepilo, přidala jsem mandle místo kandovaného ovoce. Sice trochu popraskal, ale na chuti to neubralo, museli jsme už ochutnat, takže nevím jestli poznáme jaký je uleželý.
Vali dávám velkou 1.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Tak bochánek je v troubě, jsem zvědavá jak dopadne. S těstem se nádherně pracovalo.

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) *

Tuto dobrůtku jsme včera „spáchali“ s dětmi na kroužku vaření, moc nám chutnalo i za čerstva, nestihl chudinka ani vystydnout :-)) Děti posílají 1.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) * -FLO

jak to myslis s mlekem? Pridavas ho, nebo davas misto tvarohu? Dik :-)

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) ....je opet tady

Opet vytahuji na svetlo bozi tenhle vynikajici recept. Brusinky uz mam pripravene tak myslim, ze uz dnes upecu „predvelikonocni exemplar“ ))).

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) - bude slavný :)

Testovala jsem pro Apetit čtyři recepty na nekynutý mazanec a hádejte, jak to dopadlo? Nejlepší byla variace na tento recept. Skvělé to také ovšem je s mlékem, pak je chuť mnohem víc mazancovatější, ale zas člověk opravdu musí aspoň dva dny počkat, než si to mazanec rozmyslí a uleží se. Vali, moc díky za inspiraci.

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Vali, šišky jsem vyzkoušela, ale shodli jsme se doma na tom, že lepší je opravdu ten bochánek, tolik se při pečení nevysuší. A což teprve, když to ty dva dny vydržíme a necháme ho uležet … :o))

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) - Vali

O šiškách jsem už také uvažovala, zkusím to tak upéct v pátek :o) A jednu určitě někam schovám zabalenou ve folii :o))

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)-pro milku
  • mě se v deníčku zobrazuje, nevím proč tobě ne. Vyřešila jsem to takto, i když nerada dávám obrázky do receptu jinam než patří, ale tato dobrůtka si to zaslouží.
Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Vyzkouším. Už je v oblíbených. Bohužel nevidím ale obrázek v Tvém deníčku. Je tam jenom červený křížek.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)-lin

…to jsem ráda, že chutnalo, pekla jsem již dvakrát a podruhé jsem udělala takové dvě delší šišky, něco jako knedlíky, (do těsta dávám méně cukru, protože ananas, který používám je dost sladký). Jednu jsem zabalila po vychladnutí do potravinářské fólie a nechala asi tři dny odležet. Moc dobře to chutnalo, stačí krájet tenší plátky a ke kávě lepší jak zákusek. Příště zkusím těsto rozdělit na čtyři díly a ty šišky dám napříč plechu. Třeba se trochu zkrátí pečení.

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Bochánek byl úžasný, nádherně voněl (přidala jsem kandovanou pomerančovou kůru), rozinky jsem nahradila brusinkami. Jen odležet se nestačil, večer jsem ho upekla, horko těžko zbylo ke snídani :o))

Pink
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Vali, já ho budu také péct znova. Je opravdu úžasný a rodina se ráno prala o zbytek. Jen asi opět neochutnám odleželý. U nás nevydržel ani 24 hod. Děkuji za bezva recept :-))))))))

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)- Abísko
  • tos mě potěšila, u nás si na zbytku, který jsem uchránila, pochutnala návštěva a dokonce ho konzumoval i manžel, vůbec mu rozinky kupodivu nevadily i když je nerad. Koupila jsem si tvaroh a budu péci znova, přestože už bude po svátcích, místo bochánků udělám miništoly. :-)))
AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali,

vyplatilo se mi uchránit bochánek před nájezdníky a dneska jsme si pochutnávali. To uležení tomu opravdu dalo šmrnc. Bála jsem se, aby nebyl suchý, ale byl výborný, krásně voněl po rumu (potírán rozpuštěným máslem a rumem) a citrónové kůře. Moc děkuju za recept, budu z něj dělávat i vánoční štólu. :o)
Do těsta jsem nepoužila kandované ovoce ale sušené brusinky. A praskl mi taky, přestože jsem ho nařízla do křížku, ale to mi vůbec neva, na chuti mu to neubralo. :o)

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Mně nepopraskal, ale možná to bylo tou špaldovou moukou. Těsto bylo husté. A nedávala jsem rozinky, protože ne všichni je mají radi. Tvaroh jsem také měla vaničkový, protože jiný nedostanu. Odležený chutnal lépe, byl šťavňatější.

Marjanko, tu křidlici v plynové troubě znám od tchýně:-)

Zuzu, třeba bys měla snížit teplotu. Já jsem taky pekla déle, ale ne při 180°C. Ale to až na příští velikonoce:-)

Zuzu
117 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Me prasknul hodne, ac jsem udelala nahore krizek, taky jsem ho pekla dele, stale to bylo uprostred lepive. Nakonec se mi odspodu pripalil. Kdybych to pomazávala po 20 minutach, myslite, ze by to nepopraskalo?

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)
  • jsem ráda, že Vám bochánek chutná. Taky jsme ho už skoro zlikvidovali. V Makru jsem koupila kandovaný barevný ananas, moc hezky v bochánku vypadá. Příště udělám dva menší a hlavně nezapomenu na ten křížek, aby mi neprasknul. Hezké Velikonoce a hodně sluníčka všem. :-)))
Marjanka2
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)- di

Zkus dát na dno trouby nízký plech naplněný asi 1/2 cm vrstvou soli, touba by pak měla péci odspoda méně. Nebo dát na dno trouby pálené střešní tašky - to taky pomáhá.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Obávám se, že bochánek neuhlídám. Obchází to tu jako smečka hladových vlků a že to náááádherně voní! :) A že je to mučení a že by to mělo být trestné. :)) Budu bránit tak dlouho, jak jen to půjde. :))
Vali, tak tohle stopro bude mít úspěch.:)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Tak se peče a trošku se rozjel :o), a to jsem v rukou držela dortovou formu, ale pak jsem ji zase uklidila. :o)))
Po upečení ho potřu máslem s rumem a dám odležet, pokud se mi na něj nevrhne horda nájezdníků. :)

Marjanka2
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Včera večer jsem upekla a dnes ráno neubránila, velmi jedlé i bez uležení.
Už není.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali,

díky. :) Nakoupím, vyzkouším, snad mi to ti moji tyranosauři předem nespasou. :o)))

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)
  • Abiesko- myslím si, že dva dny klidně stačí k odležení, po upečení natřít máslem a pocukrovat, jako u štoly.
  • rosničko- dávala jsi zřejmě rozinky v rumu, potom musíš taky přidat více mouky při propracovávání, mě se těsto vůbec nelepilo, krásně se dalo rukama zpracovat, použila jsi máslo nebo jiný tuk?
AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali,

Když dám upečený bochánek uležet, jak dlouho se tak může nechat? A je lepší nechat ho uležet déle než dva dny nebo jsou ty dva dny tak akorát? A můžu po dopečení bochánek potírat rozpuštěným máslem s rumem jako štólu?
Uff, snad jsou to všechny otázky, které jsem měla. :)

rosnicka
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

taky jsem včera upekla. Ale těsto bylo při zpracovávání dost lepivé, tak jem rychle udělala hroudu a šups na plech. Výsledek-lehce popraskaný, těsto takové drobivé-mno, holt to příště lépe uhňácat.Taky jsem pekle déle, jinak byl střed nedodělaný.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Tak ja takhle: rum jsem frkla do testa, rozinky jsem nedavala, ale dala jsem kandovane brusinky a trochu pomletych mandlich (na prach) taky do testa. Bochanek se krasne vyvedl, nepraskl - huraaaaa! Po upeceni jsem ho vydatne potrela rozpustenym maslem s rumem a posypala cukrikem. jen si nedokazu predstavit, ze ted bychom meli cekat dva dny - pcha! Dnes vecer hned ochutname pri vecernim caji.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)-meisje
  • podle mě v tom měly být naložené rozinky, ale já je dávala bez rumu, a do těsta to myslím nevadí. Ke konci pečení jsem bochánek potřela rozšlehaným vajíčkem, zbylo mi od pečení perníčků a hezky dostal barvu.
lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

meisje :-), určitě neuškodí když i potřeš, já ho dala taky do těsta. Dobrý nápad, jdu ještě potřít.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Vali, predpokladam spravne ze ty dve PL rumu se daji do testa nebo je to na potirku? Ja uz je tedy mam v teste )).

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Vali, už jsme ochutnaly - je dobrý i bez odpočívání :-).

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)- lydie
  • jsem si vědoma, proč mi popraskal, měla jsem to těsto udělat trochu tužší, tvaroh z vaničky je moc mokrý, ale ten druhý jsem doma neměla, ještě jsem bochánek nechutnala, je v odpočívárně…:-)))
lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Vali, právě jsem dopekla. Zkusila jsem z pšeničné, špaldové mouky. Pekla jsem asi o 10 minut déle. Bochánek nepopraskal, ale já jsem nařízla uprostřed křížek. Jsem zvědavá, jak bude chutnat. Musím ho nechat 2 dny uležet?Nabídla jsem dnes kamarádce ochutnávku :-)

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý) - di
  • taky jsem pekla mnoho let v plynové troubě, na maso to bylo dobré, na pečivo problémy. Měla jsem na dně položený menší plech spodkem nahoru, tím se snížila spodní teplota nebo je možné použít střešní tašku. Při pečení pečiva jsem vkládala kastrůlek s vodou.
di
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tvarohový bochánek (nekynutý)

Vali, neprasknul, jen se mi (jak píšu) chytil odspoda, přitom jsem na plech dala snad 5 vrstev alobalu.:-/

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz