Recept Tvarohovo-jahodový zákusek Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tvarohovo-jahodový zákusek

Úvod

Katarinka extra 2/2011

Příště z poloviční dávky těsta, menší a vyšší plech, 6 želatin a 4 šlehačky.

Postup

Těsto:

Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta jemně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto roztřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180-200°C asi 20 minut.

Tvarohový krém:

Tvaroh, cukr a vanilkový cukr utřeme na jemný krém.

Sirup na pokropení:

Vodu s cukrem vaříme asi 5 minut a necháme vychladnout. Vychladlý sirup smícháme s 1-2 kapkami citronové esence.

Tvarohovo-jahodový zákusek:

Vychladlý korpus rovnoměrně pokropíme sirupem, jemně potřeme džemem a tvarohovým krémem. Jahody omyjeme, necháme okapat, překrojíme na poloviny a uložíme na krém těsně vedle sebe.
Dle návodu na obalu připravíme želatinu, vylijeme ji na jahody, zarovnáme a dáme do lednice ztuhnout. Šlehačku vyšleháme podle návodu na obalu a natřeme na ztuhlou želatinu. Povrch ozdobíme rýhami pomocí vidličky a jemně posypeme grankem.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.06.11 vloženo
  • 14918x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Ingredience

Těsto:

  • 200 g moučkového cukru
  • 200g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody

Tvarohový krém:

  • 500 g termizovaného tvarohu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Sirup na pokropení:

  • 80 ml vody
  • 100 g krystalového cukru
  • citronová esence
  • K tomu:
  • 4 sáčky čiré želatiny (Haas)
  • 2 sáčky práškové šlehačky
  • čerstvé jahody
  • meruňkový džem
  • granko na posypání
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tvarohovo-jahodový zákusek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gabi
551 příspěvků 13.06.11 20:41

danda, krasne babovečky…som rada, ze sa nakoniec podarili a hlavne, ze chutili :)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.06.11 18:22

Gabi, tak jsem zkusila tvoji verzi do bábovky. Včera jsem dělala s čokoládou, hladké mouky 300g, rebarbory asi také tolik, šťávu, kterou pustila jsem doplnila na 1dcl vodou, formy jsem vysypala kokosem, bohužel ani jedna se mi nepodařila vyklopit, možná to bylo tím, že byly nové, nevypálené. Nicméně večerní návštěva snedla bez připomínek ke vzhledu, protože chuť byla slastná :-)
Dnes mi to nedalo, protože na odpoledne se ohlásila návštěva, tak jsem upekla znovu, ale bez čokolády a dopadly lépe než včera a jsou vynikající, takže dík za inspiraci :-)

 
casino
4469 příspěvků 03.06.11 20:04

fuj, to sem si voddech :-P
Už jsem si říkal, že nám tu roste další hvězda přes buzzword
:wink:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.06.11 19:42

Anitto, dík, vyzkouším se šlehačkou z Kunína :-)
Ty písničky si pust až budeš mít chvilku, je to takové pohlazení z domoviny :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.06.11 19:37

casino :-), tak jsem čekala, kdy si toho všimneš a dočkala jsem se :-) za odměnu zum zum :-) http://www.youtube.com/watch?… :-P

 
casino
4469 příspěvků 03.06.11 18:48

Dotaz:
Proč jsou v názvu receptu ty tři zelené verzálky?
I když, nastojte, „přehlédnu“ ta sáčkovaná kopyta a terorizovaný :-P tvaroh a dokonce i ta vajíčka jsou mi u toho, co slepici když ji opouštějí :mrgreen: , tak mi hlava nebere, proč v kategorii ovocné moučníky (resp. moučníky obecně) je uvedeno: VEG?

 
Anitta
521 příspěvků 03.06.11 18:08

Dando, slehacku s troskou mouckoveho cukru usleham a pak do ni lehce vmicham husty recky jogurt bez prichuti. Asi 2/3 uslehane slehacky a 1/3 jogurtu. Jestli neni jogurt poradne husty, tak radeji 3/4 slehacky a 1/4 jogurtu. :-)
Ty videa nam v praci blokuji, tak jedine az se k tomu dostanu doma. :mrgreen: :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.06.11 12:42

Jol, bez knih, muziky, přátel … si neumím představit život, i když nejtajnější přání je trávit život na opuštěném ostrově, pokud možno se vším bez čeho si život neumím představit :-)

Gabi, dnes jsem upekla placku z makového těsta, navrch zakysaná smetana se želatinou a s kousky jahod a navrch opět želatina, zatím se chladí, snad spojení máku s jahodama doma uspěje. Ale na zahradě pomalu končí rebarbora, tak zkusím bábovku, příští týden, když napíšeš recept přidám fotku :-)
Minulý týden jsem pekla rebarborový s tvarohem, pro velký úspěch jsem musela 2× :-), křehké těsto, rebarbora na kousky procukrovaná, těsto potřít marmeládou, posypat okapanou rebarborou a navrch polít ochuceným tvarohem rozředěným šťávou z rebarbory, všechno upéct. Na velký hluboký plech je potřeba kilo rebarbory a úspěch zaručen :-)

 
gabi
551 příspěvků 03.06.11 11:48

danda, rebarboru som olupala, nakrajala, posypala lyzicou cukru, pridala stipku skorice a nechala postat asi 20 minut…medzitym som nechala v mikrovlnke roztopit cokoladu s troskou mlieka…urobila som cesto (muky som dala raz tolko ako ty, cast bola spaldova hladka), do cesta som pridala rebarboru aj so stavou, kokos (neoprazeny), do formy som vyliala asi tri stvrtiny cesta, poliala cokoladou, zlahka vidlickou pomiesala, doliala cesto a piekla som to asi hodinu…babovka bola stavnata…cast som zamrazila…aj po rozmrazeni bola rovnako dobra

 
jolana
5064 příspěvků 03.06.11 11:18

teeeda Dando… si pohupujem kol sporaku (aj.. krom slzicky) ..no nie je ten zivot baajecnyy..hezkej den :)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.06.11 09:47

Anitto, vím, celý život je o učení :-), ale přesto v něčem - http://www.youtube.com/watch?… :-) a až jednou - http://www.youtube.com/watch?…:-), ale zatím, to je u nás takhle - http://www.youtube.com/watch?… :-) :-)

A šlehačku vyšleháš a pak přidáš jogurt? nebo šleháš zároveň?

Příspěvek upraven 03.06.11 v 09:55

 
Anitta
521 příspěvků 03.06.11 00:29

Dando, zahod to! Skodi to, smrdi to, leze do penez - starodavny zvyky! :mrgreen: S ridnutim slehacky take nemam problem a to do ni pridavam recky netucny jogurt, abych stahla nejaky ten tuk. Je pak take jemne nakysla, coz nam chutna. Az budes priste slehat, mej vsechno pekne vychlazene, take vyzkousej jinou znacku slehacky :wink:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 23:14

Glamo, u nás to nevydrželo skoro ani do rána, natož týden.
S normální šlehačkou mám poslední dobou problém, buď ji neušlehám opravdu dotuha, protože mám máslo :-), nebo v lednici za dvě hodiny povolí a rozteče se, asi jsem levá, a tak když chci mít jistotu a nechci použít ztužovač, zašlehám do mléka prášek. Fakt v tom nevidím problém, protože jednou za čtvrtletí to nemůže tělu škodit :-) a pak taky to kompenzuju slivovicí a to je lék :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 23:00

A proč nepoužít normální šlehačku?
Není to lepší?? Táden to v lednici stejně nevydrží, ne?? :wink: :mrgreen:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 22:54

Jo, Anitto, a pak si koupím španělské okurky bio a kdoví, co se mi stane? :-) Kdepak, špatný vliv na mé zdraví mají lidi, někteří :-), žíly mi ucpává nikotin :-), a rakovina je z Černobylu :-)
Anitto, s nadsázkou :-), naopak, mám pocit, že se snažím vařit čerstvě, kvalitně a podomácku, moc nesolím, tuku minimálně, tedy, když nedostanem chuť na bůček :-P a v těch různých pytlíčkách, které si lidi tolik vychvalujou pro úsporu času, nádobí (jsou tam i igeliťáky) a výjimečnost chuti jsem zalíbení nenašla.

Práškovou šlehačku používám velice zřídka, jen pokud musí vydržet delší dobu a ona opravdu drží :-)
Ricotta by použít určitě šla, já dávám tvaroh a stejné množství Lučiny.

Soňo, teď děláš chytrou, když to máš ve foťáku, co :?: :-D

gabi, rebarboru jsi loupala a spařila a dala do těsta?, kokos opražila? chlub se !! Mám od loňska dvě malé bábovky a ještě jsem je nezapekla :-)

Jol :palec: :-)

 
jolana
5064 příspěvků 02.06.11 22:17

..pche..uz ani citat pomaly netreba..pretoze naco, naco si mi moj suhajko naco..vlastne bryle naco su mi naco..a to do obchodu ich zasadne najdem, nasadim a citam..tak som si kupila maslo..napisane maslo z mlieka, 82 percent butter co ja viem co..a co bolo v obale? margarin.. a este aky..fj.. margarin surovy ..ked ludia zacnu citat tak oni zas pocitaju s tym ze malokto si vidi do huby vlastme pozna chut vlastnej huby ako sa u nas ludovo vravi..a asi to tak je..lebo vraj som jedina co sa ozvala a co sa mi nepaci a tak ma vypoklonkovali­..daaakujem velmi pekne..najlepsie na tom je ze ten margarin bol potrety maslom v tenuckej vrstve…ludkovia,kto nevidel, neochutnal a neocuchal-neuveri..minule na krabicke mieka nesladeneho kondenzovaneho mlieka na zmrzku od Lydie velkymi pismenami ZARUKA 100 percentna a uuuuuplne drobunkymi dalej ze je vyrobene zo suseneho..zeleninar ma uz asi nenavidi, lebo dovezene nekupim pokial si to mozem dovolit a obrblem.. brblem naschval, aby doniesol domacu zelenu a ovocie a aj tak to je na nic, pretoze nie je..zmizla, je fuc..protoze konzum je konzum..ziadny doyt a ponuka ..proste kupte si a drzte hubu..ehm, ehmm..dobru chut :)

 
noskovice
1323 příspěvků 02.06.11 22:07

Dando, ještě 200 g hladké mouky. Už nepij..!!! :wink: :mrgreen:

 
gabi
551 příspěvků 02.06.11 21:56
  • toto je vyborne cesto na rozne ovocne kolace, aj na babovky a torty…naposledy som ho pouzila na rebarborovu babovku s cokoladou a kokosom
  • danda, v recepte Ti chyba muka :)
 
Anitta
521 příspěvků 02.06.11 21:43

Yup! :potlesk:

 
casino
4469 příspěvků 02.06.11 21:27

Anitta,
koukám, že s Vámi bude zábava :-)

 
Anitta
521 příspěvků 02.06.11 21:05

Dando, diky moc za krasne vysvetleni, ted uz budu vedet kolik tam toho mam dat :-D Stejny problem mam treba s kelimkem jogurtu, slehacky, proste ruzne pytlicky, krabicky atd. :mrgreen:
S tvarohem asi bude potiz, tady je bezne jen cottage cheese (ruzne hrudky), jako cesky jen v „pochybnych“ obchodech jako u Polaku atd. tomu moc neduveruju, :mrgreen: Normalne pouzivam cream cheese, nebo pouzit rikotu?
A neboj, najis se kvalitneji a zdraveji. Ty ztuzene dehydrovane tuky v ruznych potravinach (margariny, praskove kremy a pod.) maji spatny vliv na tve zdravi, ucpavaji zily, zpusobuji rakovinu atd), je treba cist! :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 20:59

Soňo :-), Zdenek si včera večer vzal plech k televizi a z té čtvrtky co zbyla jsem odnesla kus do práce, jeden kousínek zbyl a chutnal i mně, byl takový nacucaný, rozmočený …
Ale těší mě, že jsi nakonec podlehla a ochutnala.
A k tomu pocco tonatto jsem zapomněla přidat citron, to jste nepoznali, vy přepadové komando :-)

Příspěvek upraven 02.06.11 v 21:00

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 20:22

Anitto, sáček použité želatiny od Haase má 11g,
sáček vanilkového cukru od Dr. Oetkera má 8g,
sáček kypřícího prášku od Dr. Oetkera má 12g,
na lžičky jsem nezkoušela.

Termizovaný tvaroh = Jak se vyrábí
Tvaroh je ve své podstatě nezrající sýr, který se získává kyselým srážením. Průmyslově je vyráběn z tepelně ošetřeného kravského mléka. Podstatou výroby tvarohu je srážení mléka kyselinou mléčnou, která vzniká z mléčného cukru (laktózy) působením kultur kyselomléčných baktérií. Vzniklá tvarohová sraženina se dále zpracovává, dokud se neoddělí syrovátka.

Protože tvaroh obsahuje určité množství kyselomléčných baktérií, je potřebné ho skladovat při teplotě do 8°C. Na prodloužení trvanlivosti tvarohu a tvarohových výrobků se používá tzv. termizace. Podstatou termizace je ohřev těchto výrobků po skončení jejich standardního výrobního procesu na teplotu nejméně 50°C a nejvíce 75°C v trvání alespoň 20 sekund. Na spotřebitelském obalu musí být uvedena informace, že je to termizovaný výrobek.

a prášková šlehačka = http://www.chemievjidle.cz/…ku-dr-oetker

Pravda je, že nečtu, protože na to nevidím a protože mi to je vcelku jedno. Pokud budu číst a zajímat se, tak se už nikdy nenajím, ničeho :-)

 
Anitta
521 příspěvků 02.06.11 19:30

Pro nas „prespolni“ by bylo dobre uvest treba sacek = 2 lzicky apod.
Co je termizovany tvaroh?
Moucnik vypada dobre, :-) ale ta praskova slehacka mi dela desny problem, tu bych nepouzila ani nahodou, ctete take nekdy z ceho to je? Je to mnohem horsi, nez ta trocha cholesterolu v normalni slehacce, ktera je take chutnejsi :mrgreen:

 
noskovice
1323 příspěvků 02.06.11 18:34

Dando, já si dala až dneska a musím uznat, že je vynikající. Včera jsem nebyla ve „formě“. Nerada tě chválím, ale musím. :wink: :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz